ΓΔ: 2211.2 -1.12% Τζίρος: 284.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
Οι σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας σε συναντηση διπλωματίας.

Ουκρανία: Νέες ειρηνευτικές συνομιλίες της κυβέρνησης του Κιέβου με τις ΗΠΑ

Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν το Σάββατο στη Φλόριντα για να αναζητήσουν λύση στον πόλεμο με τη Ρωσία, χωρίς τη ρωσική πλευρά. Νέος γύρος συνομιλιών είναι προγραμματισμένος για σήμερα.

Ουκρανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν στη Φλόριντα, επιδιώκοντας πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, ενώ νέος γύρος έχει προγραμματιστεί για σήμερα.

Οι Ρώσοι εκπρόσωποι δεν συμμετείχαν στη συνάντηση, η οποία επικεντρώθηκε στη διαμόρφωση κοινών θέσεων για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Ρουστέμ Ουμέροφ στο X, «συνεχίσαμε να συζητάμε ζητήματα κλειδί και τα επόμενα βήματα της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Ο Ουμέροφ πρόσθεσε ότι δόθηκε έμφαση στη «σύγκλιση των προσεγγίσεων» για την επίτευξη πρακτικών αποτελεσμάτων. Προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών είχαν πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Γενεύη, με μοναδικό απτό αποτέλεσμα την ανταλλαγή κρατουμένων.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η τελευταία συνάντηση χαρακτηρίστηκε «εποικοδομητική», καθώς οι συζητήσεις εστίασαν «στην επίλυση των ζητημάτων που απομένουν» για μια ολοκληρωμένη ειρηνευτική συμφωνία. Ο Ουμέροφ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσαν ότι νέες συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν σήμερα.

Η αμερικανική διαμεσολάβηση

Της αμερικανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τη συμμετοχή του Τζάρεντ Κούσνερ. Ο Γουίτκοφ ανέφερε στο X ότι η Ουάσιγκτον χαιρετίζει «τη συνεχιζόμενη δέσμευση προς την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων» και την αναγνώριση της σημασίας μιας «ευρύτερης παγκόσμιας σταθερότητας».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Τραμπ «για τη συνεχιζόμενη ηγεσία του στην προώθηση των προσπαθειών». Ο Ουμέροφ από την πλευρά του ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για «τη συνεπή εργασία» υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στο καθιερωμένο βραδινό του μήνυμα, ο Ζελένσκι υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό για όλους μας στον κόσμο το γεγονός ότι η διπλωματία συνεχίζεται και ότι προσπαθούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο (…) Κανείς δεν θέλει αυτόν τον πόλεμο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι το κρίσιμο ερώτημα παραμένει «πόσο έτοιμη είναι η ρωσική πλευρά να προχωρήσει προς έναν πραγματικό τερματισμό του πολέμου» και αν είναι διατεθειμένη να το πράξει «με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια».

Νέες απώλειες και ενεργειακά προβλήματα

Την ίδια στιγμή, ρωσικές επιθέσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία προκάλεσαν τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και εκτεταμένα μπλακ άουτ στην επαρχία Τσερνίχιβ, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο κυβερνήτης της Ζαπορίζια, Ιβάν Φεντόροφ, ανέφερε ότι ένας άνδρας και μία γυναίκα σκοτώθηκαν, ενώ έξι ακόμη άτομα, ανάμεσά τους παιδιά, τραυματίστηκαν. Στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίστηκαν σε πολλαπλές επιθέσεις.

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι η ηλεκτροδότηση στην Τσερνίχιβ έχει διακοπεί, ενώ ο κυβερνήτης Βιάτσεσλαβ Κάους δήλωσε πως συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών σε ενεργειακή εγκατάσταση που επλήγη από drone.

Παρόμοια προβλήματα στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση καταγράφηκαν και στο Κίεβο, μετά από συμβάν στο ενεργειακό δίκτυο, όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτήριο Ντνίπρο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο: Δύο νεκροί και έξι τραυματίες

Ρωσική επίθεση στο Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας κόστισε τη ζωή σε δύο άτομα και τραυμάτισε έξι, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί Βαλτικές χώρες, επίπληξη από ΗΠΑ για drones Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρέσβης Β. Νεμπένζια δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει επιθέσεις με drones από τη Λετονία και τις Βαλτικές χώρες, απειλώντας με αντίποινα, ενώ Λετονία και ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες και τις ρωσικές απειλές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ κατέρριψε drone στην Εσθονία, ύποπτο για ουκρανικής προέλευσης

Μαχητικό του ΝΑΤΟ κατέρριψε ουκρανικό drone πάνω από την Εσθονία, εν μέσω συχνών παραβιάσεων εναέριου χώρου στην περιοχή. Συναγερμός και στη Λετονία, καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις drones κοντά στη Βαλτική και τη Ρωσία.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσικές επιθέσεις σε βόρεια Ουκρανία

Επιθέσεις με ρωσικό πύραυλο και drone σε Τσερνίχιβ και Σούμι προκάλεσαν τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ανήλικος, ενώ υπήρξαν ζημιές σε επιχειρήσεις και καταστήματα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό πλήγμα στην Πρίλουκι: 2 νεκροί, 17 τραυματίες σύμφωνα με αξιωματούχο

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο Πρίλουκι της Τσερνίχιβ σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 17, περιλαμβανομένου ενός 14χρονου. Ζημιές υπέστη και εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση σε ουκρανικό λιμάνι στον Δούναβη και ουκρανικά drones στη Μόσχα

Ρωσική αεροπορική επιδρομή προκάλεσε ζημιές στην Ιζμαήλ της Ουκρανίας, χωρίς θύματα. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν την κατάρριψη τεσσάρων ουκρανικών drones με προορισμό τη Μόσχα. Ζημιές υπέστησαν λιμενικές υποδομές στην πόλη.