Φώτο: Shutterstock

Η Σλοβακία ανοίγει και πάλι τα σύνορα της για την Ελλάδα

Από τις 10 Ιουνίου η Σλοβακία, που χαλαρώνει περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, θα επιτρέψει τις πτήσεις από 16 ευρωπαϊκές χώρες.

Χωρίς περιορισμούς για επισκέπτες από 16 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, θα ανοίξουν και πάλι από 10 Ιουνίου τα σύνορα της Σλοβακίας με την χώρα να χαλαρώνει ακόμη περισσότερο το lockdown όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ιγκόρ Μάτοβιτς.

Συγκεκριμένα, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί για επισκέπτες από τη Γερμανία, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ισλανδία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σλοβακία άνοιξε και πάλι τα σύνορά της με τις γειτονικές της Τσεχία, Αυστρία και Ουγγαρία. Η Σλοβακία είχε επιβάλει σχετικά αυστηρούς περιορισμούς, όπως κλείσιμο συνόρων πριν καταγράψει κρούσματα, και κινήθηκε προσεκτικά σε ό,τι αφορά το εκ νέου άνοιγμά τους.

Ο Μάτοβιτς δήλωσε επίσης ότι η υποχρεωτική καραντίνα κατά την άφιξη από το εξωτερικό θα καταργηθεί για χώρες που είναι στη λίστα αυτών που θεωρούνται ασφαλείς, και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να ενεργοποιήσουν την «έξυπνη καραντίνα» στα κινητά τους τηλέφωνα. Οι Σλοβάκοι που επιστρέφουν από χώρες εκτός της λίστας αυτής θα πρέπει και πάλι να αυτοαπομονωθούν και να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό.

«Προχωρούμε από τις απαγορεύσεις στην προσωπική ευθύνη», δήλωσε ο Μάτοβιτς σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Η κυβέρνηση θα χαλαρώσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας, η οποία από αύριο θα απαιτείται μόνο για εσωτερικούς χώρους», δήλωσε ο Μάτοβιτς. Η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων κατέγραψε 1.531 κρούσματα της COVID-19 και 28 θανάτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Tην δεξαμεθαζόνη για σοβαρά ασθενείς συστήνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων

Να σημειωθεί ωστόσο ότι δεν παρατηρήθηκε καμία μείωση του κινδύνου θανάτου στους ασθενείς που δεν λάμβαναν οξυγόνο. Ο ΠΟΥ έχει συστήσει τη συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών στους ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.
ΔΙΕΘΝΗ

Spiegel: Ο Ερντογάν ρισκάρει ακόμα και πόλεμο για να χαράξει νέα σύνορα

Δίνοντας μια εξήγηση της σημερινής στρατηγικής του Ερντογάν το άρθρο υπογραμμίζει ότι «ο Ερντογάν ακολουθεί το δόγμα του «Mavi Vatan» τόσο εξαιτίας ενός υπερβολικού εγωισμού όσο και λόγω εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών.
ΔΙΕΘΝΗ

Guardian: Η Ευρώπη αγνοεί τον νταή Ερντογάν με δικό της ρίσκο

Η βρετανική συγκρίνει τη σκληρή κριτική που ασκεί η Ευρώπη στον πρόεδρο της Λευκορωσίας με την απροθυμία της να καταγγείλει ανοιχτά τις πρόσφατες «επιθετικές μηχανορραφίες» στην Αν. Μεσόγειο μιας άλλης «αιρετής δικτατορίας», αυτής του Ερντογάν.