ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Εκτόξευση πυραύλων

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με τους Χούθι να μπαίνουν στη σύγκρουση

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η είσοδος των ανταρτών της Υεμένης στον πόλεμο που επιβεβαίωσαν ότι εξαπέλυσαν την πρώτη τους πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ από την έναρξη της σύγκρουσης.

Η πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ εισέρχεται σε ακόμη πιο επικίνδυνη και απρόβλεπτη φάση, καθώς οι τελευταίες ώρες σημαδεύτηκαν από διαδοχικές επιθέσεις σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, πλήγματα σε στρατιωτικές βάσεις, ενεργειακές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια και κρίσιμες θαλάσσιες οδούς.

Η ένταση δεν περιορίζεται πλέον μόνο στο ιρανικό έδαφος ή στο Ισραήλ, αλλά εξαπλώνεται στον Περσικό Κόλπο, στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κουβέιτ, στο Μπαχρέιν, στον Λίβανο και στην Υεμένη, αυξάνοντας τους φόβους για γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο. Παράλληλα, η εμπλοκή των Χούθι, οι επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις και οι απειλές για κλείσιμο στρατηγικών θαλάσσιων περασμάτων όπως το Στενό του Ορμούζ και το Bab el-Mandeb προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, τις αγορές ενέργειας και τη διεθνή ασφάλεια.

Οι Χούθι ανοίγουν νέο μέτωπο

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η είσοδος των Χούθι της Υεμένης στον πόλεμο. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι Χούθι επιβεβαίωσαν ότι εξαπέλυσαν την πρώτη τους πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ από την έναρξη της σύγκρουσης. Η οργάνωση ανέφερε ότι στόχευσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τους φόβους ότι οι Χούθι θα επιχειρήσουν να κλείσουν και το στενό Bab el-Mandeb στην Ερυθρά Θάλασσα, απειλώντας μία ακόμη ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό για το παγκόσμιο εμπόριο και τις εξαγωγές πετρελαίου. Αναλυτές προειδοποιούν ότι αν επηρεαστεί και η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, πέρα από το Στενό του Ορμούζ, η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή και εμπορική κρίση.

Επιθέσεις σε βάσεις στη Σαουδική Αραβία

Ένα από τα σημαντικότερα μέτωπα των τελευταίων ωρών ήταν η αεροπορική βάση Prince Sultan στη Σαουδική Αραβία, η οποία αποτελεί κρίσιμο κόμβο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με το Bloomberg, το Ιράν εξαπέλυσε έξι βαλλιστικούς πυραύλους και σχεδόν 30 drones εναντίον της βάσης.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον 15 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων πέντε σοβαρά, ενώ υπέστησαν ζημιές και αεροσκάφη ανεφοδιασμού της αμερικανικής αεροπορίας. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι μαζικές επιθέσεις με συνδυασμό drones και πυραύλων είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αναχαιτιστούν ακόμη και από προηγμένα συστήματα αεράμυνας.

Νέα πλήγματα στις χώρες του κόλπου

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν προχώρησε σε νέα επίθεση στο Ντουμπάι, υποστηρίζοντας ότι κατέστρεψε αποθήκη με ουκρανικά αντιαεροπορικά και αντι-drone συστήματα τα οποία, όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη, προορίζονταν για την υποστήριξη αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η ημιεπίσημη ιρανική υπηρεσία Fars ανέφερε επίσης ότι στο ίδιο πλήγμα στοχοποιήθηκαν θέσεις όπου βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιωτικοί και διοικητές, με αποτέλεσμα «βαριές απώλειες», χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση.

Παράλληλα, οι επιθέσεις επεκτείνονται σε ολόκληρο τον Κόλπο. Στο Κουβέιτ, drones έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα ραντάρ, ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίστηκαν οι πυρκαγιές κοντά στο Khalifa Port στο Άμπου Ντάμπι μετά από επίθεση με drone.

Στο Μπαχρέιν, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι από την έναρξη του πολέμου έχουν αναχαιτίσει περισσότερους από 550 ιρανικούς πυραύλους και drones. Μόνο τις τελευταίες ώρες ενεργοποιήθηκαν ξανά σειρήνες συναγερμού, ενώ αναφέρθηκαν ζημιές σε υποδομές και πυρκαγιές.

Επιδείνωση στον Λίβανο

Την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις στο νότιο Λίβανο συνεχίζονται με μεγάλη ένταση. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο ανώτερα στελέχη της μονάδας επικοινωνιών της Χεζμπολά, ενώ συνεχίζει αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις βαθύτερα μέσα στο λιβανικό έδαφος.

Iσραηλινές επιθέσεις σκότωσαν δημοσιογράφους, παραϊατρικό προσωπικό και αμάχους στο νότιο Λίβανο, ενώ ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης για χωριά κοντά στα σύνορα. Παράλληλα, η Xεζμπολά δηλώνει ότι συνεχίζει να πλήττει ισραηλινές δυνάμεις με αντιαρματικούς πυραύλους και ενέδρες.

Ανησυχία για πυρηνικές εγκαταστάσεις

Μεγάλη διεθνής ανησυχία προκαλούν και οι αναφορές για πλήγμα κοντά στον πυρηνικό σταθμό Bushehr στο Ιράν. Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν υπήρξε ζημιά στον αντιδραστήρα, Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε σοβαρή επίθεση σε πυρηνική εγκατάσταση θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για το Ιράν αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.

Παράλληλα, ιρανικά μέσα μεταδίδουν ότι το κοινοβούλιο εξετάζει ακόμη και αποχώρηση της χώρας από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη διεθνή κρίση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αυξάνονται οι προσπάθειες για διπλωματική αποκλιμάκωση. Το Πακιστάν φιλοξενεί συνομιλίες με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση της σύγκρουσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η πολεμική δυναμική εξακολουθεί να ενισχύεται. Η εμπλοκή περισσότερων χωρών, οι επιθέσεις σε στρατηγικές θαλάσσιες οδούς και η είσοδος των Χούθι στη σύγκρουση δημιουργούν φόβους ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται πλέον πιο κοντά από ποτέ σε έναν γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Ιράν να μειώσει τον εμπλουτισμό ουρανίου για λήξη του πολέμου

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε πως το Ιράν οφείλει να μειώσει ουσιαστικά την ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου για να ικανοποιήσει τις ΗΠΑ και να υπάρξει κατάπαυση του πυρηνικού προγράμματος.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Καλιφορνέζοι αξιωματούχοι καταδικάζουν δήλωση Τραμπ για Ιράν και πόλεις

Ο Τραμπ, σε ομιλία στη Νεμπράσκα, δήλωσε πως το Ιράν μπορεί να «καταστρέψει» μια μεγάλη αμερικανική πόλη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Μίλησε για τις οικονομικές θυσίες του πολέμου και χαρακτήρισε τις αυξήσεις τιμών «μικρό τίμημα».
Βρετανική σημαία Λονδίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη στη Βρετανία για φερόμενη επίθεση στη βάση Φέιρφορντ

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε έναν 22χρονο στο Λονδίνο ως ύποπτο για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών σχετικά με φερόμενη συνωμοσία σε βάση της RAF στο Φέιφορντ, που χρησιμοποιούνταν από τις ΗΠΑ για επιθέσεις στο Ιράν.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρ: Σε εξέλιξη παραμένουν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, λέει η Ντόχα

Το Κατάρ επιβεβαιώνει τη συνέχιση συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν με τη μεσολάβησή του, στοχεύοντας να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή, έπειτα από επτά μήνες πολέμου, και καλεί για άμεση διαπραγματευτική λύση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έφυγαν από το Φέρφορντ λόγω απειλής

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση βομβαρδιστικών Β-1 από την στρατιωτική βάση Φέρφορντ στη Βρετανία, λόγω σχετικής απειλής με το Ιράν, ενώ πρόσφατα συνελήφθησαν πέντε Βρετανοί κοντά στη βάση για ύποπτες ενέργειες.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για κυρώσεις σε τράπεζες που συναλλάσσονται με το Ιράν

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι κινδυνεύουν με κυρώσεις εάν συνεχίσουν τις συναλλαγές με το Ιράν ή ιρανικές οντότητες που βρίσκονται υπό κυρώσεις.