ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ομπρέλα με σταγόνες βροχής
Κοντινό πλάνο ομπρέλας που προστατεύει από βροχή το χειμώνα, εστιάζοντας στις σταγόνες νερού.

Allianz: Σε ιστορικά υψηλά οι ασφαλισμένες ζημιές λόγω χαλαζόπτωσης

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν το 2023 σχεδόν το 50% των ασφαλισμένων απωλειών από φυσικές καταστροφές, συνολικής αξίας άνω των 60 δισ. δολαρίων, με τις ΗΠΑ να ευθύνονται για το 80% των ασφαλισμένων ζημιών παγκοσμίως.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναδεικνύονται σε κρίσιμο παράγοντα ζημιών για τον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών ασφαλισμένων απωλειών από φυσικές καταστροφές πέρυσι, οι οποίες ξεπέρασαν τα 60 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση της Allianz Commercial. Στην περίοδο 2023-2025, οι συνολικές απώλειες υπερέβησαν τα 200 δισ. δολάρια.

Οι ΗΠΑ αποτελούν το επίκεντρο των σφοδρών καιρικών φαινομένων, συγκεντρώνοντας πάνω από το 80% της αξίας των ασφαλισμένων ζημιών παγκοσμίως. 

Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στο Allianz Risk Barometer, όπου οι φυσικές καταστροφές κατατάσσονται στην πέμπτη θέση των σημαντικότερων επιχειρηματικών κινδύνων.

Χαλαζοπτώσεις: ο μεγαλύτερος εχθρός των ασφαλισμένων περιουσιών

Αν και οι ανεμοστρόβιλοι συχνά κυριαρχούν στην επικαιρότητα, οι μεγαλύτερες ζημιές προέρχονται από τις χαλαζοπτώσεις. Εκτιμάται ότι ευθύνονται για το 50%-80% των συνολικών απωλειών από φυσικές καταστροφές. 

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των φαινομένων, ωστόσο η ανάλυση της Allianz Commercial δείχνει ότι και άλλες περιοχές υφίστανται σημαντικές επιπτώσεις.

Η ασφάλιση έναντι του κινδύνου αυτού θεωρείται πλέον απαραίτητη για κάθε επιχείρηση με περιουσιακά στοιχεία σε περιοχές υψηλού ρίσκου. Η διαχείριση του φαινομένου απαιτεί καινοτόμες προσεγγίσεις, με αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για τον εντοπισμό ευπαθών σημείων και την ενεργοποίηση μηχανισμών προληπτικής προστασίας.

Όπως δήλωσε ο Thomas Lillelund, Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz Commercial: «Οι ισχυρές καταιγίδες μεταφοράς εξακολουθούν συχνά να θεωρούνται ‘δευτερεύων κίνδυνος', ωστόσο οι ζημιές που προκαλούν σωρευτικά ανταγωνίζονται πλέον -και ορισμένες φορές ξεπερνούν- εκείνες των βασικών κινδύνων, όπως για παράδειγμα των τυφώνων»

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη οι επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τα επίπεδα έκθεσής τους και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους με προληπτικά, τοπικά προσαρμοσμένα μέτρα.

Αυξανόμενοι κίνδυνοι από αστικοποίηση και πληθωρισμό

Η πληθυσμιακή αύξηση και η ανάπτυξη σε περιοχές υψηλού κινδύνου εντείνουν την έκθεση σε ακραία φαινόμενα. Παράγοντες όπως η ταχεία αστικοποίηση, οι παλαιές υποδομές και οι ανεπαρκείς κανονισμοί δόμησης αυξάνουν το ύψος των ζημιών και το συνολικό ρίσκο.

Οι ισχυροί άνεμοι ακολουθούν ως δεύτερος βασικός παράγοντας ζημιών μετά το χαλάζι, κυρίως λόγω ανεμοστρόβιλων και μεγάλων καταιγίδων. 

Οι χαλαζοπτώσεις προκαλούν εκτεταμένες φθορές σε στέγες και οχήματα, με τους χαλαζόκοκκους να φτάνουν ταχύτητες έως και 160 χλμ/ώρα. Το φαινόμενο αυτό πλήττει πλέον περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας, όπως στόλους αεροσκαφών ή εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας, οδηγώντας σε αποζημιώσεις πρωτοφανούς ύψους, σύμφωνα με την Allianz Commercial.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος επισκευών και ανακατασκευών, ενώ οι δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα επιδεινώνουν την κατάσταση. Ενδεικτικά, το κόστος αντικατάστασης στέγης έχει αυξηθεί έως και 250% από το 2000 και κατά 45% την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τη Willis Re.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ λογότυπο στον ουρανό
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση για άμεση δράση ΠΟΥ & Ευρώπης κατά της κλιματικής κρίσης

Η Πανευρωπαϊκή Επιτροπή για το Κλίμα και την Υγεία κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τον ΠΟΥ να ενισχύσουν άμεσα τις δράσεις τους, καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί ήδη κρίση που απειλεί υγεία, διατροφή και ασφάλεια.
Πλημμυρισμένος δρόμος νερού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι φετινές βροχές, υπήρξαν οι ισχυρότερες των τελευταίων τριών δεκαετιών

Οι φετινές βροχοπτώσεις ήταν από τις σημαντικότερες των τελευταίων 30 ετών, με βελτίωση υπόγειων υδροφόρων σε ασβεστολιθικά πετρώματα, όχι όμως και στις πεδινές περιοχές λόγω δεκαετιών υπεράντλησης. Στην Αττική η ζήτηση παραμένει υψηλή.
Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα: ΑΠΕ και μπαταρίες φέρνουν φθηνότερο ρεύμα από συμβατικές πηγές

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της IRENA, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αποθήκευση είναι πλέον φθηνότερες από τις συμβατικές όλο το 24ωρο, σε περιοχές με ισχυρό ηλιακό και αιολικό δυναμικό, ενώ και το κόστος τους αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.
Ισχυρή θαλασσοταραχή ακτή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυτική Ελλάδα: Μέτρα κατά της παράκτιας διάβρωσης και των κατολισθήσεων

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά σε στρατηγικό σχέδιο αειφόρου διαχείρισης της παράκτιας ζώνης για προστασία από διάβρωση και κατολισθήσεις, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.