ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
Φώτο; Shutterstock

ΗΠΑ: Δύο στους τρεις ζητούν άμεσο τερματισμό του πολέμου στο Ιράν

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για το Reuters, δύο στους τρεις Αμερικανούς θέλουν η χώρα τους να αποχωρήσει άμεσα από τον πόλεμο με το Ιράν, ακόμη κι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του Reuters, οι δύο στους τρεις Αμερικανούς θεωρούν πως οι ΗΠΑ πρέπει να επιδιώξουν τον ταχύτερο δυνατό τερματισμό της εμπλοκής τους στον πόλεμο εναντίον του Ιράν, ακόμη κι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Περίπου το 66% των 1.021 ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή έως την Κυριακή, εξέφρασε αυτή την άποψη.

 Αντιθέτως, το 27% υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν έως ότου επιτύχουν όλους τους στόχους τους στο Ιράν, ακόμη κι αν η σύγκρουση διαρκέσει περισσότερο, ενώ το 6% δεν απάντησε.

Μεταξύ των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, το 40% τάχθηκε υπέρ του γρήγορου τερματισμού του πολέμου, έστω κι αν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι των ΗΠΑ. Αντίθετα, το 57% εξέφρασε την υποστήριξή του στη συνέχιση των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο πόλεμος, που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου με τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις εναντίον του Ιράν, έχει εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία, εκτοξεύοντας τις τιμές της ενέργειας και εντείνοντας τους φόβους για άνοδο του πληθωρισμού.

Συνολικά, το 60% των ερωτηθέντων αποδοκίμασε τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν, ενώ το 35% δήλωσε ότι τις υποστηρίζει.

Αύξηση στις τιμές καυσίμων και επιπτώσεις στην οικονομία

Μία από τις πιο άμεσες συνέπειες του πολέμου στις ΗΠΑ είναι η αύξηση της τιμής της βενζίνης, η οποία τη Δευτέρα ξεπέρασε τα 4 δολάρια το γαλόνι (3,78 λίτρα), για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας GasBuddy.

Δύο στους τρεις συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση εκτίμησαν πως οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν περαιτέρω μέσα στον επόμενο χρόνο. Την ίδια εκτίμηση συμμερίζεται το 40% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων.

Πολιτικές επιπτώσεις ενόψει εκλογών

Ενόψει των εκλογών του μέσου της προεδρικής θητείας τον Νοέμβριο, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, οι προβλέψεις για την παράταξη του προέδρου Τραμπ δεν είναι ευνοϊκές. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως το κόμμα ενδέχεται να χάσει έδρες.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos θεωρούν ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα έχει κυρίως αρνητικές επιπτώσεις στην προσωπική τους οικονομική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του 39% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Κατηγορεί το ΝΑΤΟ για απραξία στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν

Ο Μάρκο Ρούμπιο επέκρινε χώρες του ΝΑΤΟ για την έλλειψη στήριξης προς τις ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν, τονίζοντας ότι δεν προσφέρουν έστω και ελάχιστη βοήθεια. Παράλληλα, εξέφρασε ελπίδα για πρόοδο μέσω της επίσκεψης Πακιστανού αξιωματούχου στο Ιράν.
Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στις ΗΠΑ για την ταχεία ανάκαμψη της Τεχεράνης

Έξι εβδομάδες μετά την εκεχειρία, το Ιράν αποκαθιστά γρήγορα μέρος της παραγωγής drones, σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών υπηρεσιών που επικαλείται το CNN, διατηρώντας σημαντική απειλή για την περιοχή.
Καπιτώλιο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν με νέες απειλές και προειδοποιήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ξανά με βομβαρδισμό του Ιράν αν δεν υπάρξει συμφωνία, ενώ ο ιρανικός στρατός απάντησε με απειλή νέων μετώπων. Ο Τραμπ δήλωσε ότι ελπίζει να μη χρειαστεί νέα επίθεση, χωρίς να δώσει σαφή διορία για συνομιλίες.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: «Περίπλοκη» και στο τέλος της η έρευνα για βομβαρδισμό σχολείου στο Ιράν

Η αμερικανική έρευνα για τον βομβαρδισμό ιρανικού σχολείου στη Μινάμπ βαίνει προς το τέλος της και χαρακτηρίζεται περίπλοκη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, ενώ δημοσιεύματα μιλούν για λάθος στη στόχευση από αμερικανικούς πυραύλους.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη απειλεί με νέα μέτωπα αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά Ιράν

Ο ιρανικός στρατός απείλησε με άνοιγμα νέων μετώπων αν οι ΗΠΑ επαναλάβουν τις επιθέσεις κατά του Ιράν. Ο Τραμπ δήλωσε ότι ανέστειλε τις επιθέσεις μετά από ειρηνευτική πρόταση της Τεχεράνης και βλέπει ευκαιρία για συμφωνία.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πάνω από 4.000 συλλήψεις για πολεμικές κατηγορίες, λέει ΜΚΟ

Πάνω από 4.000 συλλήψεις στο Ιράν για κατηγορίες σχετικές με τον πόλεμο εναντίον ΗΠΑ και Ισραήλ κατέγραψε η HRANA, με τις κατηγορίες να περιλαμβάνουν κατασκοπεία και απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας.