ΓΔ: 2266.09 2.08% Τζίρος: 705.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάθεται στο Οβάλ Γραφείο, με φόντο τις αμερικανικές σημαίες.

Τραμπ: Απειλές για το ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράν και φόβοι για εγκλήματα

Οι απειλές Τραμπ για πλήγματα στο ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράν προκαλούν διεθνή ανησυχία, καθώς ειδικοί προειδοποιούν για πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Απειλώντας να καταστρέψει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράν και να στείλει τους 90 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας πίσω στη «λίθινη εποχή», ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε διεθνή ανησυχία, καθώς τέτοιες ενέργειες μπορεί να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται αποφασισμένος να κινηθεί χωρίς περιορισμούς, παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών και διεθνών οργανισμών.

Σύμφωνα με αναλυτές, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό ο Αμερικανός πρόεδρος να αντιμετωπίσει συνέπειες βραχυπρόθεσμα, καθώς η κυβέρνησή του υπονομεύει θεσμούς που έχουν ως αποστολή την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. 

Οι Συνθήκες της Γενεύης απαγορεύουν την καταστροφή «αντικειμένων απαραίτητων για την επιβίωση του άμαχου πληθυσμού», ενώ το 2024 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες κατά Ρώσων αξιωματούχων για επιθέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τεχεράνη, οι αμερικανικές δυνάμεις «θα πλήξουν όλους τους ηλεκτρικούς σταθμούς τους, χωρίς εξαίρεση». 

Προειδοποίησε ότι «τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, θα τους γυρίσουμε στη λίθινη εποχή», διαφοροποιούμενος από προηγούμενες δηλώσεις περί υποστήριξης των Ιρανών πολιτών.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσιοποίησε εικόνες από την καταστροφή μιας γέφυρας κοντά στην Τεχεράνη, δηλώνοντας πως «πολλές άλλες θα ακολουθήσουν». Το Ιράν ανέφερε σοβαρές ζημιές σε ερευνητικό κέντρο, το Ινστιτούτο Παστέρ, και έκανε λόγο για επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.

Παράλληλα, ο Τραμπ απείλησε να επιτεθεί σε πετρελαιοπηγές, προκαλώντας αντιδράσεις, καθώς παρόμοιες ενέργειες είχαν καταδικαστεί το 1991, όταν ιρακινές δυνάμεις κατέστρεψαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Κουβέιτ.

 Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ εξέφρασε ικανοποίηση για «τον θάνατο και την καταστροφή που ήρθαν από τον ουρανό» και δεσμεύτηκε να αγνοήσει «ανόητους κανόνες εμπλοκής».

Ανθρωπιστικές συνέπειες

Η Σάρα Γιάγκερ, διευθύντρια της Human Rights Watch στην Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ότι η καταστροφή ηλεκτρικών σταθμών θα έχει «καταστροφικό αντίκτυπο για τον ιρανικό λαό», στερώντας ηλεκτρική ενέργεια από νοσοκομεία και βασικές υπηρεσίες. 

Όπως σημειώνει, τέτοιες δηλώσεις από τον πρόεδρο «στέλνουν μήνυμα ότι οι περιορισμοί είναι προαιρετικοί», αυξάνοντας τον κίνδυνο για αμάχους.

Το διεθνές δίκαιο επιτρέπει επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές μόνο αν εξυπηρετούν στρατιωτικούς σκοπούς. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Τομ Ντάνενμπαουμ της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ, οι δηλώσεις του Τραμπ δείχνουν ότι οι στόχοι είναι καθαρά πολιτικοί: «Η αναφορά στη λίθινη εποχή δείχνει πως στόχοι τίθενται επειδή συμβάλλουν στη βιωσιμότητα μιας σύγχρονης κοινωνίας».

Ο Ρόμπερτ Γκόλντμαν, ειδικός στα εγκλήματα πολέμου, εκτιμά ότι μια επίθεση σε ηλεκτρικούς σταθμούς θα ήταν «εντελώς δυσανάλογη» λόγω των προβλέψιμων επιπτώσεων στους αμάχους. 

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι και τα ιρανικά αντίποινα, όπως πιθανές επιθέσεις σε εργοστάσια αφαλάτωσης, θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Περιορισμένες πιθανότητες διώξεων

Οι πιθανότητες να ασκηθούν διώξεις κατά Αμερικανών αξιωματούχων θεωρούνται μικρές. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιχειρήσει να εξουδετερώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ειδικά μετά το ένταλμα σύλληψης κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Καμία από τις εμπλεκόμενες χώρες —ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιράν— δεν είναι μέλος του δικαστηρίου.

Ωστόσο, ο Ντάνενμπαουμ υπενθυμίζει ότι τα εγκλήματα πολέμου είναι απαράγραπτα και υπάγονται σε παγκόσμια δικαιοδοσία. «Ακόμη κι αν σήμερα δεν υπάρξουν διώξεις, η λογοδοσία μπορεί να έρθει στο μέλλον», σημειώνει.

Ο Γκόλντμαν υπογραμμίζει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ΗΠΑ αφορά τη διεθνή τους φήμη. Η υπονόμευση των Συνθηκών της Γενεύης, όπως τονίζει, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες: «Αν παραμερίζουμε τους κανόνες όποτε μας βολεύει, γιατί οι αντίπαλοί μας να μην κάνουν το ίδιο; Αυτό μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ επιμένει: Θα πάρει το ουράνιο του Ιράν, αν και δεν το θέλει

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ τελικά θα πάρουν το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν, παρά τη διαφωνία της Τεχεράνης, και ότι πιθανόν θα το καταστρέψουν, ώστε να μην το διατηρήσει το Ιράν.
Καπιτώλιο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν με νέες απειλές και προειδοποιήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ξανά με βομβαρδισμό του Ιράν αν δεν υπάρξει συμφωνία, ενώ ο ιρανικός στρατός απάντησε με απειλή νέων μετώπων. Ο Τραμπ δήλωσε ότι ελπίζει να μη χρειαστεί νέα επίθεση, χωρίς να δώσει σαφή διορία για συνομιλίες.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ίσως νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν τις επόμενες μέρες

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να χτυπήσουν ξανά το Ιράν και αποκάλυψε πως βρισκόταν μόλις μία ώρα πριν αποφασίσει νέα επίθεση, αλλά την ανέβαλε λόγω ειρηνευτικής πρότασης της Τεχεράνης.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανέβαλε προγραμματισμένη επίθεση κατά του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ανέβαλε προγραμματισμένη στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, μετά από εκκλήσεις ηγετών της Μέσης Ανατολής, ξεκαθαρίζοντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη δράση.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ανέβαλα την αυριανή στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε στρατιωτική δράση κατά του Ιράν αν δεν υπάρξει συμφωνία αποδεκτή από τις ΗΠΑ, αλλά ανέβαλε επίθεση μετά από εκκλήσεις ηγετών της Μέσης Ανατολής. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλή Τραμπ μετά από χτύπημα κοντά σε πυρηνική εγκατάσταση ΗΑΕ

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως αν το Ιράν δεν συνάψει σύντομα συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα καταστραφεί ολοσχερώς. Η ένταση εντείνεται μετά την πτώση drone κοντά σε πυρηνική εγκατάσταση και την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.