Τρεις Δημοκρατικοί γερουσιαστές κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει στις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάζουν οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποτρέψει τις εισαγωγές κινεζικών αυτοκινήτων που συναρμολογούνται στο Μεξικό ή τον Καναδά.
Οι γερουσιαστές Τάμι Μπάλντγουιν, Ελίσα Σλότκιν και Τσακ Σούμερ επικαλέστηκαν δηλώσεις του Τραμπ τον Ιανουάριο στο Ντιτρόιτ, όπου είχε αναφέρει ότι είναι ανοιχτός στην ιδέα κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάσουν εργοστάσια στις ΗΠΑ.
«Πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα ότι η πρόσκληση προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας να εγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα τους παρείχε ένα ανυπέρβλητο οικονομικό πλεονέκτημα, που θα ήταν αδύνατο να ξεπεράσουν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, και θα πυροδοτούσε μια κρίση εθνικής ασφάλειας που δεν θα μπορούσε ποτέ να αντιστραφεί», αναφέρουν οι γερουσιαστές σε επιστολή τους προς τον Τραμπ, την οποία μετέδωσε πρώτο το Reuters.