ΓΔ: 2102.61 -0.94% Τζίρος: 394.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
Φώτο: Shutterstock

Το Δικαστήριο μπλοκάρει τους «ανταποδοτικούς» δασμούς Τραμπ

Νέο πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ: το Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου μπλοκάρει δασμούς που κρίθηκαν αντισυνταγματικοί, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.

Νέο ηχηρό χαστούκι δέχθηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη ο Ντόναλντ Τραμπ όταν δικαστήριο αποφάσισε να μπλοκάρει τους δασμούς που έχει επιβάλει με εκτελεστικά διατάγματα αποκαλώντας τους «ανταποδοτικούς»

Ο Λευκός Οίκος έχει εφεσιβάλει την δικαστική απόφαση, η οποία χαροποίησε πάντως τις διεθνείς αγορές.

Αν και οι τρεις δικαστές του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου των Ηνωμένων Πολτειών δεν αμφισβητούν με την απόφασή τους την δυνατότητα των ΗΠΑ να αυξήσουν τους αμερικανικούς δασμούς, κρίνουν ότι η επιβολή δασμών αποτελεί προνομία του αμερικανικού Κονγκρέσου και ότι συνεπώς ο Τραμπ υπερέβη τις εξουσίες που διαθέτει.

Η απόφαση μπλοκάρει τους δασμούς που έχουν επιβληθεί στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, που τιμωρούνται από τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν καταπολεμούν επαρκώς το εμπόριο του fentanyl, καθώς και τους επιπλέον «ανταποδοτικούς» δασμούς που αποφασίσθηκαν στις αρχές του Απριλίου και η επιβολή τους πέραν του ορίου του 10% αναβλήθηκε για τις αρχές του Ιουλίου.

Η απόφαση του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου χαροποίησε τις διεθνείς αγορές: τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραψαν άνοδο και το ίδιο κάνουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που άνοιξαν πριν από λίγη ώρα.

Επωφελούμενο από την επιστροφή της χαράς του ρίσκου, το δολάριο κατέγραψε αύξηση 0,8% έναντι του γεν και 0,5% έναντι του ευρώ.

Το Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου έκρινε με βάση δύο αγωγές που κατατέθηκαν η μία από την συμμμαχία δώδεκα αμερικανικών πολιτειών ανάμεσά τους η Αριζόνα, το Ορεγκον, η Νέα Υόρκη και η Μινεσότα και η άλλη από ομάδα αμερικανικών επιχειρήσεων που προσάπτουν στον Ντόναλντ Τραμπ ότι υφαρπάζει εξουσίες που ανήκουν στο Κονγκρέσο σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα.

Οι τρεις δικαστές του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου έκριναν συγκεκριμένα ότι ο πρόεδρος δεν δύναται να επικαλείται τον νόμο «περί οικονομικής έκτακτης ανάγκης» του 1977 (IEEPA) για να επιβάλλει δι' εκτελεστικού διατάγματος «απεριόριστους επιπλέον δασμούς στα προϊόντα που προέρχονται σχεδόν από το σύνολο των χωρών». 

Οι δικαστές έκριναν ότι τα εκτελεστικά διατάγματα υπερβαίνουν τις εξουσίες που έχουν δοθεί στον πρόεδρο στο πλαίσιο του νόμου IEEPA για την ρύθμιση των εισαγωγών. 

Ο νόμος επιτρέπει στον πρόεδρο «να επιβάλει τις αναγκαίες οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση απειλής «εξαιρετικού και έκτακτου χαρακτήρα».

Σύμφωνα με γραπτή γνωμοδότηση που συνοδεύει την δικαστική απόφαση, ο ένας από τους τρεις δικαστές, που δεν κατονομάζεται, κρίνει ότι αυτό «θα συνιστούσε απεμπόληση της νομοθετικής εξουσίας προς όφελος άλλης (εκ των τριών) εξουσίας», πράγμα που αντιβαίνει στο αμερικανικό Σύνταγμα.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατήγγειλε μέσω ανακοίνωσης απόφαση «μη εκλεγμένων» δικαστών, οι οποίοι «δεν εντέλλονται να αποφασίσουν τον τρόπο ορθής διαχείρισης μίας κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης».

Ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Γκρέγκορι Μικς δήλωσε ότι η δικαστική απόφαση επιβεβαιώνει «έκνομη κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας».

Κηρύσσοντας παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο στις 2 Απριλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή «ανταποδοτικών» δασμών σε όλες τις χώρες του κόσμου, πριν υποχωρήσει μπροστά στην συγχρονισμένη πτώση των αγορών για να δώσει μία ανάπαυλα 90 ημερών - διατηρώντας πάντως τους επιπλέον δασμούς του 10% - για να δοθεί μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Κίνα, έπειτα από ένα μπρα-ντε-φερ και μία κλιμάκωση επιβολής και αντεπιβολής δασμών κολοσσιαίου ύψους, το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν τελικά στα μέσα του Μαΐου για την επιστροφή στο 10% για τα αμερικανικά προϊόντα και στο 30% για τα κινεζικά προϊόντα.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου κατήγγειλε έναν αμερικανικό προστατευτισμό «που δεν ωφελεί κανέναν».

«Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν μονομερή δασμολογικά μέτρα, δεν επέλυσαν κανένα από τα προβλήματά τους. 

Αντίθετα, έβλαψαν σοβαρά την διεθνή εμπορική τάξη και διατάραξαν σοβαρά τις εμπορικές δραστηριότητες και τις καθημερινές καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων», δήλωσε η εκπρόσωπος.

 «Αυτή η ζημία που γίνεται στους άλλους από κάποιον που βλάπτει ταυτόχρονα τον εαυτό του έχει επίσης προκαλέσει γενικευμένη αντίδραση στις ΗΠΑ».

«Η Κίνα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακούσουν τις λογικές φωνές της διεθνούς κοινότητας και των διαφόρων εθνικών θεσμών και να ακυρώσουν τελείως τους μονομερείς και αδικαιολόγητους αυτούς δασμούς», κατέληξε.

Την Παρασκευή, ο Ντόναλντ Τραμπ στράφηκε προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, την κατηγόρησε ότι «δεν επιδώκει εμπορική συμφωνία» με τις ΗΠΑ και απείλησε με επιβολή δασμών 50% στα ευρωπαϊκά προϊόντα πριν ανακρούσει πρύμναν και ανακοινώσει ανάπαυλα μέχρις τις 9 Ιουλίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Καρνέι: Οι απειλές Τραμπ για δασμούς είναι διαπραγματευτική τακτική

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ χαρακτήρισε τις απειλές του Τραμπ για δασμούς 100% μέρος στρατηγικής διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της USMCA με ΗΠΑ και Μεξικό.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αύξηση του προσωρινού «παγκόσμιου δασμού» στο 15%

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Truth Social ότι αυξάνει από 10% σε 15% τον νέο παγκόσμιο δασμό στις εισαγωγές, αμέσως μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για παρανομία μέρους των προηγούμενων δασμών.
Δασμοί ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Νέοι δασμοί 10% παγκοσμίως για 5 μήνες με επίκληση νόμου του 1974

Ο Τραμπ θα υπογράψει διάταγμα για επιβολή δασμών 10% σε όλες τις χώρες, βασιζόμενος στον Εμπορικό Νόμο του 1974. Οι δασμοί θα ισχύσουν για πέντε μήνες, ενώ προανήγγειλε και νέες έρευνες χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Νέα ισχυρότερα μέτρα μετά το μπλόκο των δασμών από το δικαστήριο

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «βαθύτατα απογοητευτική» την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά των δασμών του, εκφράζοντας ντροπή για δικαστές που, όπως είπε, επηρεάστηκαν από ξένα συμφέροντα και ότι οι ξένες χώρες χαίρονται.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν εξετάζει την απόφαση ΗΠΑ για τους παράνομους δασμούς Τραμπ

Η ΕΕ εξετάζει με προσοχή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τους δασμούς Τραμπ, περιμένοντας διευκρινίσεις από την Ουάσινγκτον και επισημαίνοντας τη σημασία χαμηλών δασμών και σταθερών εμπορικών σχέσεων.
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο σύμβουλος του Τραμπ αμφισβητεί μελέτη Fed για δασμούς στους Αμερικανούς

Ο σύμβουλος του Τραμπ, Κέβιν Χάσετ, ζήτησε την τιμωρία των συντακτών μελέτης που υποστηρίζει ότι οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν κυρίως αμερικανικές επιχειρήσεις και καταναλωτές, χαρακτηρίζοντάς την ντροπή στη συνέντευξή του στο CNBC.