ΓΔ: 2709.91 0.08% Τζίρος: 470.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γερμανικό Κοινοβούλιο

Γερμανία: Αντιδράσεις για τη ρύθμιση ειδικής άδειας στην στρατιωτική θητεία

Αναστάτωση στη Γερμανία προκάλεσε η απαίτηση για άδεια εξόδου άνω των τριών μηνών σε άνδρες 17-45 ετών λόγω νέων κανονισμών στρατιωτικής θητείας. Το Υπ. Άμυνας ετοιμάζει ρύθμιση για να αρθεί η σύγχυση.

Σύγχυση και πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία η αποκάλυψη ότι, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό για τη στρατιωτική θητεία, οι άνδρες ηλικίας 17 έως 45 ετών θα χρειάζονται ειδική άδεια προκειμένου να παραμείνουν στο εξωτερικό για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Το υπουργείο Άμυνας αναγνωρίζει το πρόβλημα και προετοιμάζει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau έφερε στο φως τη διάταξη του Νόμου περί Υποχρεωτικής Στρατιωτικής Θητείας του 1965, σύμφωνα με την οποία «οι άνδρες πρέπει να λάβουν άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Bundeswehr μετά την ηλικία των 17 ετών, εάν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών». Αν και η υποχρεωτική θητεία ανεστάλη το 2011, η συγκεκριμένη πρόβλεψη παρέμεινε ενεργή και επανενεργοποιήθηκε με τη νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026.

Η αποκάλυψη προκάλεσε αναστάτωση, με το υπουργείο Άμυνας να διευκρινίζει αρχικά ότι πρόκειται για διαδικασία καταγραφής του στρατιωτικού προσωπικού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όπως σημείωσε, ο κανόνας ίσχυε και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου χωρίς να έχει πρακτική εφαρμογή. Παρά ταύτα, το ερώτημα εάν οι άνδρες 17-45 ετών οφείλουν να ζητούν επίσημη άδεια για μακροχρόνια παραμονή στο εξωτερικό παραμένει ανοιχτό.

«Για να αποφευχθεί η περιττή γραφειοκρατία», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου, οι διοικητικοί κανονισμοί θα προβλέπουν ότι η άδεια «θεωρείται χορηγηθείσα εφόσον η στρατιωτική θητεία είναι εθελοντική». Η κατάσταση ωστόσο θα αλλάξει εάν η Γερμανία επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση.

Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους υπογράμμισε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι «προς το παρόν, δεν αλλάζει τίποτα για τους άνδρες: Είτε 17 είτε 45 ετών, όλοι φυσικά επιτρέπεται να ταξιδεύουν και δεν χρειάζονται άδεια». Όπως ανέφερε το υπουργείο στην εφημερίδα BILD, απομένει μόνο «μια υπογραφή» για να θεσπιστεί η εξαίρεση από τον κανονισμό, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

Πολιτικές αντιδράσεις και διευκρινίσεις

Οι Πράσινοι ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν, ζητώντας από τον υπουργό Άμυνας να τροποποιήσει άμεσα τη νομοθεσία, ενώ η Αριστερά έκανε λόγο για ενδείξεις ότι «οδεύουμε προς την επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας». Εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Γιοχάνες Φέχνερ, εκτίμησε ότι η απαίτηση άδειας αφορά αποκλειστικά την υποχρεωτική θητεία, ζητώντας ωστόσο περαιτέρω διευκρινίσεις.

Νέο πλαίσιο στρατιωτικής θητείας

Υπό το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία και των μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών συνθηκών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προχώρησε από την 1η Ιανουαρίου 2026 σε αλλαγές στη νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία, η οποία τα τελευταία χρόνια ήταν εθελοντική. Οι άνδρες που ενηλικιώνονται λαμβάνουν πλέον υποχρεωτικά ερωτηματολόγιο, ακολουθούν ιατρικές εξετάσεις και καταρτίζονται κατάλογοι στρατεύσιμων.

Η Bundeswehr μπορεί να καλεί σε υποχρεωτική θητεία σε περίπτωση ελλείψεων προσωπικού, με στόχο την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών κατά 60.000 έως 80.000 μέχρι το 2035, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Άμυνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς: Η Ρωσία αδιάφορη για διαπραγματεύσεις παρά τη συνάντηση ΟΗΕ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι η συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας-Ρωσίας δείχνει έλλειψη ρωσικού ενδιαφέροντος για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία. Ήταν η πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2022.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημερωτικές ημερίδες e-ΕΦΚΑ και DRV στην Καστοριά, 20-22 Οκτωβρίου

Ο e-ΕΦΚΑ και ο γερμανικός DRV διοργανώνουν στις 20-22/10/2026 ενημερωτικές ημερίδες στην Καστοριά για συνταξιοδοτικά θέματα ασφαλισμένων που έχουν εργαστεί σε Ελλάδα και Γερμανία, στο Ενυδρείο Καστοριάς, 09:00-16:00.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Λαβρόφ με Γερμανό ΥΠΕΞ στον ΟΗΕ για Ρωσία-Γερμανία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ συναντήθηκαν στον ΟΗΕ για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εν μέσω έντασης στις σχέσεις λόγω πρόσφατων κριτικών και αμοιβαίων προξενικών απελάσεων.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μόναχο ο Θ. Πλεύρης για υπουργική συνάντηση με θέμα τις επιστροφές

Στο Μόναχο μεταβαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης για συνάντηση εφ’όλης της ύλης για μετανάστευση, με έμφαση στις επιστροφές και τη διαχείριση ροών. Θα συζητηθεί η πρόοδος για τη δημιουργία Return Hubs σε τρίτες χώρες.
Αυτόνομο αυτοκίνητο εσωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί επικεφαλής καλούν σε στενότερη συνεργασία με την Κίνα στη WNEVC

Στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας τόνισαν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με την Κίνα στα οχήματα νέας τεχνολογίας, μπαταρίες και τεχνητή νοημοσύνη, για ενίσχυση της καινοτομίας και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων.