ΓΔ: 2456.16 -2.02% Τζίρος: 414.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη

Ιράν: Με προσοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες με ΗΠΑ, λέει ο ΟΗΕ

Το Ιράν θα συμμετάσχει με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, ενώ ο πρόσφατος πόλεμος θα επηρεάσει το καθεστώς των Στενών του Ορμούζ, δήλωσε Ιρανός διπλωμάτης.

Το Ιράν σκοπεύει να προσεγγίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες με αυξημένη προσοχή και επιφυλακτικότητα, λόγω της βαθιάς έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη επισήμανε ότι ο πόλεμος θα επηρεάσει το νομικό καθεστώς των Στενών του Ορμούζ στο μέλλον.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων, έπειτα από μεσολάβηση του Πακιστάν. Η συμφωνία αναστέλλει τις εχθροπραξίες που διαρκούν έξι εβδομάδες, έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και έχουν οδηγήσει σε σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη συμφωνία αργά το βράδυ της Τρίτης, δύο ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει στο Ιράν για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσει την καταστροφή «ολόκληρου του πολιτισμού» του.

Ο Ιρανός πρεσβευτής Αλί Μπαχρεϊνί δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς: «Δεν θέτουμε καμία εμπιστοσύνη στην άλλη πλευρά. Οι στρατιωτικές δυνάμεις μας διατηρούν την ετοιμότητά τους... όμως στο μεταξύ, θα πάμε για διαπραγματεύσεις για να δούμε πόσο σοβαρή είναι η άλλη πλευρά».

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ ανέφερε ότι κάλεσε αντιπροσωπείες του Ιράν και των ΗΠΑ να συναντηθούν στην Ισλαμαμπάντ την Παρασκευή, για τις πρώτες επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες μετά την έναρξη του πολέμου, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του Ιράν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του.

Η προσωρινότητα των διευθετήσεων για τα Στενά του Ορμούζ

Οι προηγούμενες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στη Γενεύη, στα τέλη Φεβρουαρίου, είχαν σημειώσει περιορισμένη πρόοδο. Επρόκειτο να συνεχιστούν στη Βιέννη, προτού οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπολύσουν κοινά πλήγματα κατά του Ιράν.

«Εξαιτίας αυτού του λόγου, όλα είναι τώρα προσωρινά. Ακόμη και οι διευθετήσεις για τα Στενά του Ορμούζ είναι προσωρινές», δήλωσε ο Μπαχρεϊνί, υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Η διέλευση πλοίων μέσω των Στενών θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και τις συνομιλίες μεταξύ Ιράν και Ομάν. Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, τα πλοία θα πρέπει να δηλώνουν το όνομα, την πλοιοκτήτρια εταιρεία και το φορτίο τους.

Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες ανέφερε ότι τα στενά ενδέχεται να ανοίξουν περιορισμένα την Πέμπτη ή την Παρασκευή, σε συντονισμό με τον ιρανικό στρατό, πριν από τις συνομιλίες στην Ισλαμαμπάντ.

Προοπτικές και επιπτώσεις του πολέμου

«Αυτός ο πόλεμος έχει επηρεάσει τα πάντα. Και ένα από τα πράγματα που θα επηρεάσει θα είναι το νομικό καθεστώς των Στενών του Ορμούζ, αλλά οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στο μέλλον», πρόσθεσε ο Μπαχρεϊνί.

Το Ιράν ζητά διαβεβαιώσεις ότι τα Στενά δεν θα χρησιμοποιηθούν από αντιπάλους του για επιθέσεις εναντίον της Τεχεράνης. Ο Ιρανός πρεσβευτής κάλεσε επίσης το Ισραήλ να τηρήσει την εκεχειρία στον Λίβανο, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω επιθέσεις θα περιπλέξουν την κατάσταση και θα έχουν «ορισμένες συνέπειες».

Ο Μπαχρεϊνί χαρακτήρισε την κατάπαυση του πυρός «νίκη για το Ιράν», σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν υπολόγισαν σωστά τη δύναμη της ιρανικής απάντησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ καλούν για «σύνεση» των Αμερικανών λόγω του πολέμου στη Μ. Ανατολή

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί Αμερικανούς πολίτες και διπλωμάτες, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, να παραμείνουν σε επιφυλακή και να δείξουν σύνεση λόγω των εντάσεων και πιθανών διαταραχών στα ταξίδια και ακυρώσεων πτήσεων.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το Ιράν θα πληρώνει πολλαπλά αν σκοτωθεί Αμερικανός στρατιώτης

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα πληρώσει «πολλαπλάσιο» τίμημα για κάθε Αμερικανό στρατιώτη που χάνεται, μετά τον πρόσφατο θάνατο Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, μεταφέροντας σχετική εντολή στη στρατιωτική ηγεσία.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός από αμερικανικά πλήγματα στο βορειοδυτικό Ιράν, λέει η IRNA

Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός νυχτερινού βομβαρδισμού του αμερικανικού στρατού στο βορειοδυτικό Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA και τον διευθυντή διαχείρισης κρίσεων Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ χτύπησαν τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και κέντρα στο Ιράν

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε για ένατη συνεχή νύχτα επιδρομές στο Ιράν, στοχεύοντας κέντρα διοίκησης, αεράμυνας, παράκτιας επιτήρησης και δίκτυα επικοινωνιών, για να περιορίσει τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν νέο κύμα επιθέσεων κατά του Ιράν

Για έβδομη νύχτα συνεχίστηκαν οι έντονοι βομβαρδισμοί στη Μέση Ανατολή, με αμερικανικά πλήγματα στο νότιο Ιράν να σκοτώνουν τρεις ανθρώπους και την Τεχεράνη να απαντά σε στρατιωτικούς στόχους Κουβέιτ και Ιορδανίας.