ΓΔ: 2352.75 -0.92% Τζίρος: 221.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
Το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, με σημαίες πολλών χωρών στην είσοδο.

Ιράν: Με προσοχή στις ειρηνευτικές συνομιλίες με ΗΠΑ, λέει ο ΟΗΕ

Το Ιράν θα συμμετάσχει με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, ενώ ο πρόσφατος πόλεμος θα επηρεάσει το καθεστώς των Στενών του Ορμούζ, δήλωσε Ιρανός διπλωμάτης.

Το Ιράν σκοπεύει να προσεγγίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες με αυξημένη προσοχή και επιφυλακτικότητα, λόγω της βαθιάς έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη επισήμανε ότι ο πόλεμος θα επηρεάσει το νομικό καθεστώς των Στενών του Ορμούζ στο μέλλον.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων, έπειτα από μεσολάβηση του Πακιστάν. Η συμφωνία αναστέλλει τις εχθροπραξίες που διαρκούν έξι εβδομάδες, έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και έχουν οδηγήσει σε σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη συμφωνία αργά το βράδυ της Τρίτης, δύο ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει στο Ιράν για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσει την καταστροφή «ολόκληρου του πολιτισμού» του.

Ο Ιρανός πρεσβευτής Αλί Μπαχρεϊνί δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς: «Δεν θέτουμε καμία εμπιστοσύνη στην άλλη πλευρά. Οι στρατιωτικές δυνάμεις μας διατηρούν την ετοιμότητά τους... όμως στο μεταξύ, θα πάμε για διαπραγματεύσεις για να δούμε πόσο σοβαρή είναι η άλλη πλευρά».

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ ανέφερε ότι κάλεσε αντιπροσωπείες του Ιράν και των ΗΠΑ να συναντηθούν στην Ισλαμαμπάντ την Παρασκευή, για τις πρώτες επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες μετά την έναρξη του πολέμου, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του Ιράν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του.

Η προσωρινότητα των διευθετήσεων για τα Στενά του Ορμούζ

Οι προηγούμενες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στη Γενεύη, στα τέλη Φεβρουαρίου, είχαν σημειώσει περιορισμένη πρόοδο. Επρόκειτο να συνεχιστούν στη Βιέννη, προτού οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπολύσουν κοινά πλήγματα κατά του Ιράν.

«Εξαιτίας αυτού του λόγου, όλα είναι τώρα προσωρινά. Ακόμη και οι διευθετήσεις για τα Στενά του Ορμούζ είναι προσωρινές», δήλωσε ο Μπαχρεϊνί, υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Η διέλευση πλοίων μέσω των Στενών θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και τις συνομιλίες μεταξύ Ιράν και Ομάν. Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, τα πλοία θα πρέπει να δηλώνουν το όνομα, την πλοιοκτήτρια εταιρεία και το φορτίο τους.

Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες ανέφερε ότι τα στενά ενδέχεται να ανοίξουν περιορισμένα την Πέμπτη ή την Παρασκευή, σε συντονισμό με τον ιρανικό στρατό, πριν από τις συνομιλίες στην Ισλαμαμπάντ.

Προοπτικές και επιπτώσεις του πολέμου

«Αυτός ο πόλεμος έχει επηρεάσει τα πάντα. Και ένα από τα πράγματα που θα επηρεάσει θα είναι το νομικό καθεστώς των Στενών του Ορμούζ, αλλά οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν στο μέλλον», πρόσθεσε ο Μπαχρεϊνί.

Το Ιράν ζητά διαβεβαιώσεις ότι τα Στενά δεν θα χρησιμοποιηθούν από αντιπάλους του για επιθέσεις εναντίον της Τεχεράνης. Ο Ιρανός πρεσβευτής κάλεσε επίσης το Ισραήλ να τηρήσει την εκεχειρία στον Λίβανο, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω επιθέσεις θα περιπλέξουν την κατάσταση και θα έχουν «ορισμένες συνέπειες».

Ο Μπαχρεϊνί χαρακτήρισε την κατάπαυση του πυρός «νίκη για το Ιράν», σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν υπολόγισαν σωστά τη δύναμη της ιρανικής απάντησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν προσφέραμε χαλάρωση κυρώσεων στο Ιράν για το στενό του Ορμούζ

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ είναι ζωντανός και παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη διακυβέρνηση του Ιράν, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Ρούμπιο, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου παραμένουν στάσιμες.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αναπόφευκτη η επανέναρξη πολέμου με ΗΠΑ σύμφωνα με ανώτατο στρατιωτικό

Υψηλόβαθμος Ιρανός στρατιωτικός εκτίμησε ότι η επανέναρξη του πολέμου με τις ΗΠΑ είναι αναπόφευκτη, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο και το Ιράν δεν πρόκειται να παραδοθεί στις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον.
Πιτ Χέγκσεθ ομιλία ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Χέγκσεθ: Μπορούμε να ξαναρχίσουμε τον πόλεμο με το Ιράν

Οι ΗΠΑ διαθέτουν τεράστια αποθέματα όπλων και είναι έτοιμες να ξαναρχίσουν τον πόλεμο κατά του Ιράν, δήλωσε ο Πιτ Χέγκσεθ. Ο Τραμπ θα υπογράψει συμφωνία μόνο αν τηρηθούν οι αμερικανικές «κόκκινες γραμμές» για τα πυρηνικά.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Εκτέλεση για κατασκοπεία υπέρ ΗΠΑ και Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου

Οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν τον Μοτζταμπά Κιάν, ο οποίος κατηγορήθηκε για παροχή αμυντικών πληροφοριών σε ΗΠΑ και Ισραήλ κατά τον πρόσφατο πόλεμο, σύμφωνα με το Mizan, το επίσημο μέσο της ιρανικής δικαιοσύνης.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού μεταβαίνει στην Τεχεράνη για συνομιλίες

Ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού, Ασίμ Μουνίρ, ταξιδεύει στην Τεχεράνη προσπαθώντας να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου Ιράν-ΗΠΑ, ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται παρασκηνιακά μετά την κατάπαυση πυρός.