ΓΔ: 2677.26 -0.10% Τζίρος: 803.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σφύρα δικαστηρίου

Νετανιάχου: Συνεχίζεται η δίκη για διαφθορά μετά την άρση έκτακτης ανάγκης

Η δίκη Νετανιάχου για διαφθορά επανεκκινεί μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ, ενώ παραμένει εύθραυστο το σκηνικό στην περιοχή.

Η δίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά πρόκειται να συνεχιστεί την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου, λίγες ώρες μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ λόγω του πολέμου με το Ιράν.

Η Ισλαμική Δημοκρατία είχε εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ, μετά την έναρξη του πολέμου των ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.

 Η εκεχειρία που επιτεύχθηκε πρόσφατα θεωρείται εύθραυστη, καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο προκάλεσαν δεκάδες θύματα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είχε οδηγήσει σε κλείσιμο σχολείων και χώρων εργασίας, ήρθη χθες το βράδυ, αφού δεν αναφέρθηκαν νέες επιθέσεις από τις 3 τα ξημερώματα. 

Με την επαναλειτουργία του δικαστικού συστήματος, οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά από Κυριακή έως Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών δικαστηρίων.

Η δίκη και οι πολιτικές επιπτώσεις

Ο Νετανιάχου, ο πρώτος εν ενεργεία Ισραηλινός πρωθυπουργός που κατηγορείται για έγκλημα, αρνείται τις κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και απιστία που του απαγγέλθηκαν το 2019. Η δίκη του ξεκίνησε το 2020 και έχει αναβληθεί αρκετές φορές, κυρίως λόγω των επίσημων υποχρεώσεών του.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει επανειλημμένα από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ να απονείμει χάρη στον Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι οι συνεχείς παρουσίες του στο δικαστήριο επηρεάζουν την άσκηση των καθηκόντων του. 

Το γραφείο του Χέρτσογκ ανέφερε ότι το τμήμα απονομής χάριτος του υπουργείου Δικαιοσύνης θα συγκεντρώσει γνωμοδοτήσεις και θα τις υποβάλει στον νομικό σύμβουλο του προέδρου, προκειμένου να διαμορφωθεί εισήγηση, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία.

Ωστόσο, χάρες σπάνια απονέμονται όσο μια δίκη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Οι κατηγορίες εις βάρος του Νετανιάχου, σε συνδυασμό με την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023, έχουν πλήξει σημαντικά την πολιτική του εικόνα.

Το Ισραήλ οδεύει προς βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο, όπου ο συνασπισμός του Νετανιάχου, χαρακτηριζόμενος ως ο πιο ακροδεξιός στην ιστορία της χώρας, αντιμετωπίζει αυξημένες πιθανότητες ήττας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έκκληση για ενότητα των μουσουλμάνων από τον ανώτατο ηγέτη

Ο Μοζτάμπα Χαμενεΐ καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν ενάντια σε ΗΠΑ και Ισραήλ, με μήνυμα του έξι μήνες μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Τονίζει πως η λύση βρίσκεται στην ενότητα και συνεργασία της μουσουλμανικής κοινότητας.
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση του Μοζτάμπα Χαμενεΐ για ενότητα των μουσουλμανικών χωρών

Ο Μοζτάμπα Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης του Ιράν, καλεί τις μουσουλμανικές χώρες σε ενότητα κατά ΗΠΑ και Ισραήλ, έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας τη σημασία φιλίας και συνεργασίας.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι μήνες σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή: 20 νεκροί, 68 συμβάντα στο Ορμούζ

Το στενό του Ορμούζ παραμένει εστία έντασης στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν, με 68 ναυτικά περιστατικά σε έξι μήνες σύμφωνα με τον ΔΝΟ. Τουλάχιστον 20 νεκροί, 35 τραυματίες και ένας αγνοούμενος καταγράφονται στην περιοχή.
Το κτίριο της Κνεσέτ
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσκόπηση: Οι Ισραηλινοί βλέπουν το Ιράν νικητή στον πόλεμο

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, το 92% των Ισραηλινών πιστεύει πως το Ιράν βγήκε ενισχυμένο από τον πόλεμο, ενώ το 83% θεωρεί ότι η ασφάλεια του Ισραήλ μειώθηκε, παρά τη στήριξη στις ενέργειες στον Λίβανο.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κατηγορίες κατά Ισραήλ για επιδίωξη διαρκούς πολέμου στον Λίβανο

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, κατηγόρησε το Ισραήλ για προσπάθεια διαρκούς πολέμου, μετά τη δήλωση του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πως «όλος ο Λίβανος πρέπει να καεί». Ο Αραγτσί χαρακτήρισε τις δηλώσεις γενοκτονικές και απειλή για όλη την ανθρωπότητα.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ανεξάρτητες από ΗΠΑ-Ιράν οι συνομιλίες με Ισραήλ, λέει ο Αούν

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ είναι ανεξάρτητες από τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, παρά τις αλλαγές που επιφέρει η συμφωνία στο μέτωπο του Λιβάνου.