ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας

Ουκρανία: Ανακατάληψη 50 τετρ. χλμ. εδάφους τον Μάρτιο ανακοίνωσε ο στρατός

Η Ουκρανία ανακατέλαβε 50 τ.χλμ. εδάφους από τη Ρωσία τον Μάρτιο, δήλωσε ο αρχηγός του στρατού Σίρσκιι, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις εντάθηκαν σχεδόν σε όλο το μέτωπο. Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν γύρω από το Ποκρόφσκ.

Η Ουκρανία ανέκτησε τον έλεγχο περίπου 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους από τη Ρωσία τον Μάρτιο, σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκιι. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στα κέρδη που έχει σημειώσει η χώρα από τις αρχές του έτους.

Ο Σίρσκιι επεσήμανε ότι, με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθετικές τους επιχειρήσεις σχεδόν σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, μήκους 1.200 χιλιομέτρων.

Ιδιαίτερα σφοδρές μάχες καταγράφηκαν γύρω από την εμπόλεμη πόλη Ποκρόφσκ στην ανατολική Ουκρανία, περιοχή που η Ρωσία επιδιώκει να καταλάβει πλήρως από τα μέσα του 2024. 

Ο Σίρσκιι τόνισε ότι οι κατευθύνσεις Ολεξαντρίφκα, Κοστιαντινίφκα και Λιμάν στα νοτιοανατολικά και ανατολικά αποτέλεσαν «τα πιο θερμά» σημεία των συγκρούσεων τον Μάρτιο.

Αντεπιθέσεις και στρατηγικές κινήσεις

Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις στα νοτιοανατολικά συνέβαλαν στην αποτυχία των ρωσικών επιχειρήσεων γύρω από το Ποκρόφσκ και γενικότερα στην αναχαίτιση της ρωσικής εαρινής επίθεσης, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές. 

Ο Σίρσκιι είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι από τα τέλη Ιανουαρίου η Ουκρανία έχει ανακτήσει συνολικά 480 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε περιγράψει νωρίτερα μέσα στον μήνα την κατάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου ως την καλύτερη για την Ουκρανία από τα μέσα του περασμένου έτους.

Επιθέσεις σε ρωσικές εγκαταστάσεις

Για τον περιορισμό των δυνατοτήτων επίθεσης της Ρωσίας, οι ουκρανικές δυνάμεις διατήρησαν υψηλούς ρυθμούς επιθέσεων σε στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις εντός ρωσικού εδάφους, όπως ανέφερε ο Σίρσκιι.

Τον Μάρτιο, η Ουκρανία έπληξε 76 τέτοιους στόχους, μεταξύ αυτών και 15 εγκαταστάσεις της βιομηχανίας διυλιστηρίων. 

Οι επιθέσεις αυτές εντάσσονται στη στρατηγική εντατικοποίησης των επιχειρήσεων κατά ρωσικών λιμανιών, διυλιστηρίων και μονάδων λιπασμάτων, με στόχο τον περιορισμό των εσόδων της Μόσχας από τις εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών διεθνώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος τις μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι η Ρωσία ετοιμάζει μαζική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Τόνισε πως οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα να απαντήσουν με τα διαθέσιμα αμυντικά μέσα.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο καταδικάζει τη Σεούλ για πιθανές εξαγωγές πετρελαίου στη Ρωσία

Η Ουκρανία ανέφερε ότι παραδόσεις πετρελαίου μέσω Νότιας Κορέας βοήθησαν τη Ρωσία να καλύψει απώλειες στα διυλιστήρια της από ουκρανικές επιθέσεις, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Σεούλ, σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο πλοία χτυπήθηκαν από drones στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στη Βουλγαρία

Δύο πλοία δέχθηκαν επίθεση από drones στη βουλγαρική ΑΟΖ της Μαύρης Θάλασσας, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Η Ρωσία χτύπησε ουκρανικούς στόχους σε λιμάνια, μεταξύ αυτών και φορτηγό πλοίο ανεφοδιασμού στο Τσορνομόρσκ.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά πλήγματα σε δύο ουκρανικά πλοία και λιμάνια στην Οδησσό

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πλήγματα σε δύο ουκρανικά φορτηγά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, εγκαταστάσεις καυσίμων στο Τσορνομόρσκ και υποσταθμό ρεύματος στο Χάρκοβο, αναφέροντας ότι όλοι οι στόχοι είχαν στρατιωτική χρήση.
Σημαίες Ινδίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Επιδίωξη μεγαλύτερης διαμεσολαβητικής παρουσίας σε Ρωσία-Ουκρανία

Η Ινδία επιδιώκει ενισχυμένο ρόλο ως διαμεσολαβητής στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, δηλώνοντας πως στηρίζει τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαλόγου και διπλωματίας, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Τζαϊσανκάρ στη Διάσκεψη του Μονάχου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο Πούτιν θέλει να αποδυναμώσει την αντίσταση με βομβαρδισμούς

Ο Ζελένσκι τόνισε πως ο Πούτιν εντείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς με στόχο την αποδυνάμωση της ουκρανικής αντίστασης και την εκδίωξη κατοίκων από τις μεγάλες πόλεις, καταγγέλλοντας τη ρωσική κλιμάκωση εναντίον των υποδομών.