ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Λογότυπο AfD Γερμανία

Γερμανία: Η AfD προηγείται σε νέα δημοσκόπηση, αντιδρούν οι πολίτες στις τιμές ενέργειας

Η AfD προηγείται στη νέα δημοσκόπηση του ZDF, ενώ το SPD υποχωρεί. Οι πολίτες αμφισβητούν τις κυβερνητικές ενέργειες για τις τιμές ενέργειας και τις μεταρρυθμίσεις, με 73% να τις κρίνουν ανεπαρκείς και 2/3 να αποτιμούν αρνητικά τον συνασπισμό.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναδεικνύεται πρώτη πολιτική δύναμη στη νέα δημοσκόπηση του ZDF, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) συνεχίζει να καταγράφει απώλειες. Οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και από τις συνολικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο, αν διεξάγονταν εκλογές την Κυριακή, η AfD θα συγκέντρωνε 26% (χωρίς μεταβολή από την προηγούμενη μέτρηση), ενώ η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) θα ακολουθούσε με 25% (-1). Οι Πράσινοι θα λάμβαναν 14% (-1), το SPD 12% (-1) και η Αριστερά 11% (+1).

Το 73% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας, ενώ μόλις το 23% εκφράζει θετική άποψη. Όσον αφορά τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας, το 81% εκτιμά πως η κυβέρνηση κάνει «πολύ λίγα», το 11% «όσα πρέπει» και το 3% «υπερβολικά πολλά».

Επιπλέον, το 91% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η έκπτωση των 17 σεντς ανά λίτρο στα καύσιμα δεν θα φτάσει στους καταναλωτές. Συνολικά, τα δύο τρίτα των πολιτών αξιολογούν τη συνεργασία του κυβερνητικού συνασπισμού ως «μάλλον κακή».

Σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ από τη Γερμανία σε πόλεμο κατά του Ιράν, πάνω από το 93% απαντά αρνητικά. Παράλληλα, το 74% θεωρεί ότι η ήττα του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία θα μπορούσε να διευκολύνει τη συνεργασία στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάντερ Ντόμπριντ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Παράταση συνοριακών ελέγχων και μετά τον Σεπτέμβριο

Ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών Ντόμπριντ ανακοίνωσε διατήρηση των συνοριακών ελέγχων μετά τον Σεπτέμβριο λόγω των γεγονότων στη Θέουτα. Οι αστυνομικοί ζητούν ενίσχυση μέτρων, ενώ η Αριστερά προτείνει υποδοχή μεταναστών από Ισπανία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Βοήθεια Γαλλίας και Γερμανίας προς Ισπανία για το μεταναστευτικό στη Θέουτα

Η Γαλλία συνεργάζεται με Ισπανία και Μαρόκο για το μεταναστευτικό στη Θέουτα, προσφέροντας βοήθεια μέσω Frontex, ενώ αυξάνει τους ελέγχους στα σύνορα. Ο καγκελάριος Μερτς στηρίζει τη σκληρή στάση της Ισπανίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάρκους Σέντερ συναντήθηκαν στο Μόναχο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάρκους Σέντερ συναντήθηκαν στο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές ελληνοβαυαρικές σχέσεις και συζητώντας τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, κυρίως στην τεχνολογία.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μικρή αύξηση ΑΕΠ, άνοδος πληθωρισμού μετά το τέλος έκπτωσης φόρου

Η γερμανική οικονομία κατέγραψε οριακή ανάπτυξη 0,2% στο β' τρίμηνο του έτους, παρά τις διεθνείς κρίσεις και τον υψηλότερο πληθωρισμό. Συνολικά, οι προοπτικές παραμένουν δυσμενείς, με ανάπτυξη περίπου 0,5% για το 2026.
Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες θύματα από τον καύσωνα φέτος σε Αγγλία και Γερμανία

Η υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKHSA) ανακοίνωσε ότι 2.877 θάνατοι σχετίζονται με τα κύματα καύσωνα Μαΐου-Ιουνίου στην Αγγλία. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί λόγω θερμών περιόδων τον Ιούλιο, πλησιάζοντας το ρεκόρ του 2022.
Κτίριο CDU Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς ζητά συγγνώμη από την ΚΟ CDU/CSU και δεσμεύεται για βελτίωση

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς παραδέχτηκε λάθη στους πρόσφατους χειρισμούς του και υποσχέθηκε αλλαγές, ζητώντας συγγνώμη από τους βουλευτές, με στόχο την ενότητα του κόμματος ενόψει δύσκολης προεκλογικής περιόδου.