buffet
Ο Γουόρεν Μπάφετ. Φωτογραφία αρχείου, 1991. Πηγή: Shutterstock.

Γ. Μπάφετ: Τα χαμένα στοιχήματα του «μάγου» των επενδύσεων

Μετά τις τεράστιες ζημιές, ύψους 50 δισ. δολ. στο πρώτο τρίμηνο, ο επενδυτής θρύλος φαίνεται ότι δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη άνοδο της αγοράς.

Ο μυθικός διαχειριστής κεφαλαίων, Γουόρεν Μπάφετ, στα 89 χρόνια του αρχίζει να αισθάνεται πίεση, καθώς οι επενδυτές και οι αναλυτές συνεχίζουν να επικρίνουν τον όμιλο Berkshire Hathaway για υστέρηση αποδόσεων σε σχέση με την αγορά, αφού υπέστη μεγάλες ζημιές στο sell- off του πρώτου τριμήνου και ενδεχομένως να έχει χάσει το μεγάλο ράλι που ακολούθησε. Η διάσημη εταιρεία επενδύσεων είναι ένοχη για «χρόνια υποαπόδοση», δήλωσε η Κάθι Σίφερτ, αναλύτρια της CFRA Research, στους Financial Times.

Βασικός υπεύθυνος για αυτή την υποαπόδοση είναι ο ίδιος ο Μπάφετ, όπως και το δεξί του χέρι, ο Τσάρλι Μίνγκερ που επικρίνονται για τη μεροληψία τους υπέρ τραπεζικών και ασφαλιστικών μετοχών, πράγμα που σήμαινε ότι έχασαν την άνοδο των μετοχών τεχνολογίας. Ως αποτέλεσμα, η μετοχή της Berkshire αυξήθηκε κατά 11% πέρυσι και δεν κατάφερε να ακολουθήσει την άνοδο του S&P 500 κατά 29%.

«Τόσο ο Γουόρεν όσο και ο Τσάρλι έχουν αναγνωρίσει ότι "έχασαν" την Amazon και ότι πρέπει να εξετάζουν αυτές τις εταιρείες, αλλά έχουν επίσης πει ότι δεν τις καταλαβαίνουν», δήλωσε ο Κρίστοφερ Ρόσμπαχ, επικεφαλής επενδύσεων της J. Stern & Co.

Ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ, επικεφαλής της Berkshire Hathaway, είναι γνωστός ως ο Μάγος, ο Μάντης ή ο Σοφός της Όμαχα (πόλη απ' όπου κατάγεται) καθώς θεωρείται ένας από τους πλέον επιτυχημένους επενδυτές στον κόσμο. Ο Αμερικανός μεγιστάνας, επενδυτής και φιλάνθρωπος συγκαταλέγεται αδιάλειπτα ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και το 2008 ανακηρύχθηκε ο πλουσιότερος. Το 2012, το περιοδικό Time τον περιέλαβε ανάμεσα στους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς.

Πλεόν όμως, μερικές από τις επενδύσεις που έκανε ο Μπάφετ έχουν απογοητεύσει. Οι επενδύσεις στην Kraft Heinz και την Occidental Petroleum «έχουν αμαυρώσει πραγματικά τη φήμη της Berkshire», δήλωσε η Σίφερτ στους Financial Times, προσθέτοντας ότι επένδυση στην Occidental υπήρξε «ασυναγώνιστη καταστροφή». Η φήμη του Μπάφετ έχει δεχθεί κι άλλα χτυπήματα τις τελευταίες εβδομάδες. Για παράδειγμα, έχει επενδύσει στις «μεγάλες τέσσερις» αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ το 2016, για να τις πουλήσει τελικά με ζημιά τον Απρίλιο, ενώ προέβη στην παραδοχή ότι έκανε λάθος, προσθέτοντας ότι ο κορονοϊός άλλαξε τον τομέα τον αερομεταφορών «με έναν πολύ σημαντικό τρόπο».

Ο Μπάφετ αναμενόταν επίσης ευρέως να επωφεληθεί από την κατάρρευση της αγοράς, αγοράζοντας μετοχές σε χαμηλές τιμές και επιτυγχάνοντας προσοδοφόρες συμφωνίες διάσωσης εταιρειών, μετά από μια τετραετή ξηρασία.

Αντ' αυτού, η Berkshire αύξησε τα έσοδά της σε 137 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, και πούλησε περισσότερες μετοχές από ό, τι αγόρασε τον Απρίλιο. Η προσεκτική προσέγγιση του Μπάφετ θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχει μείνει εκτός της πρόσφατης ανάκαμψης της αγοράς. Η Berkshire Hathaway ανακοίνωσε τεράστιες καθαρές ζημίες ύψους σχεδόν 50 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ ο Μπάφετ δήλωσε πως «τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την Αμερική όταν στρώνεται στη δουλειά. Θα στοιχηματίζω στην Αμερική για το υπόλοιπο της ζωής μου»

«Είμαι νευρικός που μπορεί να έχει χάσει ολόκληρο το ράλι», δήλωσε ο Τζέιμς Σάναχαν, αναλυτής της Edward Jones στους Financial Times. «Αυτό είναι απογοητευτικό». «Πολλοί μικροεπενδυτές βγάζουν λεφτά αυτό τον καιρό στην αγορά και το κάνουν καλύτερα από τους επαγγελματίες επενδυτές, όπως ο Μπάφετ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ