ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Στενά Ορμούζ
Φωτογραφία: Δορυφορική των Στενών του Ορμούζ. Credit: Shutterstock

Καχυποψία και ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν, ξαναέκλεισαν τα Στενά του Ορμούζ

Οι Ιρανοί ξαναέκλεισαν τα Στενά, ως απάντηση στον αμερικανικό αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών, ενώ δήλωσαν ότι οι συνομιλίες με τους Αμερικανούς απέχουν ακόμη πολύ από κάτι τελικό.

Το παράθυρο αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή αποδείχθηκε εξαιρετικά σύντομο. Λιγότερο από 24 ώρες μετά την ανακοίνωση για επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, το Ιράν επανέφερε τον αποκλεισμό της στρατηγικής αυτής θαλάσσιας οδού, προκαλώντας νέα ανησυχία στις αγορές και εντείνοντας τους φόβους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι η απόφαση ελήφθη ως απάντηση στον αμερικανικό αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών, ενώ παράλληλα διαμηνύει ότι οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες απέχουν ακόμη πολύ από μια τελική συμφωνία.

Η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι ανακτά τον «αυστηρό έλεγχο» των Στενών του Ορμούζ, ανακαλώντας ουσιαστικά την απόφαση της προηγούμενης ημέρας για επαναλειτουργία της θαλάσσιας οδού από την οποία διέρχεται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση, τουλάχιστον τρία εμπορικά πλοία που επιχείρησαν να διασχίσουν τα Στενά δέχθηκαν πυρά. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και δύο δεξαμενόπλοια με ινδική σημαία που μετέφεραν αργό πετρέλαιο, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νέου Δελχί.

Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν ότι κάθε προσπάθεια διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ θα θεωρείται συνεργασία με τον εχθρό και ότι όσα πλοία παραβιάζουν τον αποκλεισμό θα αποτελούν στόχο.

Η Ουάσιγκτον απάντησε σε υψηλούς τόνους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι επιχειρεί να εκβιάσει τη διεθνή κοινότητα, δηλώνοντας ότι «δεν μπορούν να εκβιάζουν τις ΗΠΑ».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Σαΐντ Χατιμπζαντέχ υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιβάλουν «πολιορκία» στα Στενά του Ορμούζ.

Η νέα κλιμάκωση έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της εκεχειρίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Παρά τις δημόσιες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί «πολύ καλών συνομιλιών» με την Τεχεράνη, η ιρανική πλευρά επιμένει ότι οι διαφορές παραμένουν βαθιές.

Ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, που συμμετείχε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στο Ισλαμαμπάντ, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα και ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «πολύ μακριά» από μια οριστική συμφωνία.

Την ίδια ώρα, η κρίση εξαπλώνεται και στον Λίβανο, όπου η εύθραυστη εκεχειρία απειλείται ήδη από νέα περιστατικά βίας. Ένας Γάλλος στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νέες επιχειρήσεις και απώλειες στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η Χεζμπολάχ, αν και αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση κατά των κυανόκρανων, διαμηνύει ότι οι δυνάμεις της θα παραμείνουν «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», προειδοποιώντας ότι θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε παραβίαση της εκεχειρίας.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς η επαναφορά της έντασης στα Στενά του Ορμούζ απειλεί να πυροδοτήσει νέο κύμα αστάθειας στη Μέση Ανατολή και νέους κραδασμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ εξετάζουν πλήγματα σε ενεργειακές δομές του Ιράν

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σχεδιάζουν βομβαρδισμούς σε ενεργειακές υποδομές του Ιράν, πιθανώς το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πηγές του CBS News. Ο Τραμπ δεν έχει εγκρίνει ακόμη την επιχείρηση, με στόχο πιθανή διακοπή ρεύματος στην Τεχεράνη.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πακιστάν αναφέρει συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Η κυβέρνηση του Πακιστάν μεσολαβεί μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για αποκλιμάκωση μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και τις ιρανικές επιθέσεις, ενώ η σύγκρουση εξαπλώνεται με επίθεση drone σε αιγυπτιακό λιμάνι της Μεσογείου.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Διαψεύδει η CENTCOM πλήγμα σε βάση Ιορδανίας και καταστροφή F-35

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν με πυραύλους αμερικανικά μαχητικά στην Ιορδανία, ωστόσο η CENTCOM διέψευσε κάθε ζημιά. Παράλληλα, διέψευσαν και τον ισχυρισμό για διάσπαση ναυτικού αποκλεισμού από ιρανικό τάνκερ.
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τους βομβαρδισμούς στο Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βαριά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράν ως αντίποινα για επιθέσεις σε βάσεις τους στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, τρεις νεκροί και εκρήξεις σε δύο επαρχίες. Στόχος δεκάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη νήσο Κεσμ, κατά το Ιράν

Αμερικανικός βομβαρδισμός στη νήσο Κεσμ στο Ιράν στοίχισε τη ζωή σε τρία μέλη οικογένειας, ενώ δύο παιδιά τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με το πρακτορείο FARS.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν ξανά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ιράν

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν βομβαρδισμούς στο Ιράν ως αντίποινα για επιθέσεις σε βάσεις τους στη Μέση Ανατολή, με εκρήξεις να αναφέρονται σε δύο νότιες επαρχίες. Το CENTCOM έκανε λόγο για αντίδραση σε ιρανικές απόπειρες επίθεσης.