ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Στενό του Ορμούζ πλοία

Πυρά προειδοποίησης σε πλοίο της CMA CGM στα Στενά του Ορμούζ

Πλοίο της CMA CGM δέχθηκε προειδοποιητικές βολές στα Στενά του Ορμούζ, ανακοίνωσε η εταιρεία. Το πλήρωμα είναι ασφαλές, ενώ το IMO επιβεβαίωσε ότι το πλοίο υπέστη ζημιές χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ένα εμπορικό πλοίο της εταιρείας CMA CGM «δέχθηκε προειδοποιητικές βολές» στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής ναυτιλιακής εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Η εταιρεία με έδρα τη Μασσαλία ανέφερε ότι «το πλήρωμά του είναι ασφαλές», επιβεβαιώνοντας πως το περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο. Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς η περιοχή αποτελεί κρίσιμο πέρασμα για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) επιβεβαίωσε ότι το πλοίο, μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, «υπέστη ζημιές» χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την έκταση τους.

«Το Ιράν αποφάσισε να ρίξει σφαίρες χθες στα Στενά του Ορμούζ - Μια πλήρης παραβίαση της Συμφωνίας μας για την Κατάπαυση του Πυρός!», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι ένα γαλλικό και ένα βρετανικό πλοίο βρίσκονταν μεταξύ των στόχων.

Σύμφωνα με αναφορές, τα εμπορικά πλοία δέχθηκαν πυρά και απειλές από τον ιρανικό στρατό καθώς επιχειρούσαν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, μετά το εκ νέου κλείσιμο της θαλάσσιας οδού από την Τεχεράνη. Το περιστατικό εντείνει τις γεωπολιτικές εντάσεις σε μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές αρτηρίες του κόσμου.

Πολλαπλά περιστατικά στη θαλάσσια περιοχή

Η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO ανέφερε ότι περιπολικά σκάφη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) άνοιξαν πυρ εναντίον του πετρελαιοφόρου Sanmar Herald, που φέρει ινδική σημαία. Το πλοίο και το πλήρωμα είναι ασφαλή, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών Vanguard Tech.

Παράλληλα, το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 4 με σημαία Μάλτας ανέφερε ότι βλήμα έπεσε σε μικρή απόσταση ενώ έπλεε κοντά στο Ομάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε τρίτο περιστατικό, η UKMTO σημείωσε ότι πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «αναφέρεται να χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα, προκαλώντας ζημιές σε ορισμένα εμπορευματοκιβώτια», χωρίς να προκληθεί πυρκαγιά. Η αναφορά αυτή πιθανόν να αφορά στο πλοίο της γαλλικής εταιρείας CMA CGM.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκατέσσερα πλοία, τα μισά ιρανικά, διέπλευσαν το Ορμούζ την Κυριακή

Την Κυριακή μόλις 14 πλοία, κυρίως εμπορικά και ιρανικής σημαίας, διέσχισαν τα Στενά του Ορμούζ, εν μέσω εχθροπραξιών ΗΠΑ-Ιράν. Ο αριθμός είναι ο χαμηλότερος από τις 13 Ιουνίου, δείχνοντας μειωμένη αλλά όχι πλήρη διακοπή διέλευσης.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: 20 πλοία κατευθύνονται στην έξοδο των Στενών του Ορμούζ

Περίπου 20 πλοία, ανάμεσά τους δεξαμενόπλοια και φορτηγά, κατευθύνονται προς έξοδο από τα Στενά του Ορμούζ, μετά το άνοιγμα που ανακοίνωσε το Ιράν λόγω εκεχειρίας στον Λίβανο και τις διεθνείς επαφές για σταθερότητα στην περιοχή.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Φρουροί της Επανάστασης: Πλοία που μας αγνόησαν στο Ορμούζ έπαθαν ατύχημα

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι δύο πλοία είχαν «ατύχημα» στο Στενό του Ορμούζ, αγνοώντας ιρανικές προειδοποιήσεις, ενώ δύο ακόμη αποχώρησαν. Τόνισαν ότι πλοία που αγνοούν τις οδηγίες διατρέχουν κίνδυνο, ρίχνοντας ευθύνη στις ΗΠΑ.
Δεμένο πλοίο λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακινητοποιημένα τα πλοία στη Ραφήνα λόγω 24ωρης απεργίας ναυτεργατών

Τα πλοία στη Ραφήνα θα μείνουν δεμένα μέχρι τις 06:00 το Σάββατο 4 Ιουλίου λόγω 24ωρης απεργίας τριών ναυτεργατικών σωματείων, που καταγγέλλουν ελλιπή υποδομή και σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας στο λιμάνι.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Μασσαλία: Κατάσχεση ρωσικού τάνκερ Deliver που ανήκει σε «σκιώδη στόλο»

Τάνκερ του ρωσικού «σκιώδους στόλου» οδηγήθηκε στ' ανοιχτά της Μασσαλίας, αφού κατασχέθηκε κοντά στη Σικελία. Είναι ένα από τα εννέα που κατασχέθηκαν στην Ευρώπη φέτος για παράκαμψη κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

115 πλοία πέρασαν το Ορμούζ παρά την αναστολή εκκένωσης στον Κόλπο

Το σχέδιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού βοήθησε 115 πλοία και 2.500 ναυτικούς να φύγουν από τα Στενά του Ορμούζ, με στόχο τελικά την απομάκρυνση 11.000 ναυτικών, λόγω του πολέμου στο Ιράν, σύμφωνα με τον ΔΝΟ.