ΓΔ: 2327.09 -1.21% Τζίρος: 11.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:32:39
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου

ΗΠΑ: Όλο και πιο ασαφείς οι δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν

Με αλλεπάλληλες δηλώσεις και συνομιλίες με δημοσιογράφους, ο Τραμπ δημιουργεί σύγχυση για το Ιράν, αναγκάζοντας τον Λευκό Οίκο να ανασκευάσει δύο φορές τις δηλώσεις του σχετικά με τις αμερικανικές αντιπροσωπείες.

Με τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social και τις συνεχείς τηλεφωνικές επαφές του με δημοσιογράφους, εντείνεται η σύγχυση γύρω από τα σχέδιά του για το Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολιάζει τις εξελίξεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, μέσα από βιαστικές συνομιλίες με εκπροσώπους του Τύπου, μεταξύ των οποίων και ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δύο φορές τις τελευταίες ημέρες ο Λευκός Οίκος χρειάστηκε να ανασκευάσει δηλώσεις του 79χρονου δισεκατομμυριούχου προέδρου. Την Κυριακή, ο Τραμπ ανέφερε στο δίκτυο ABC ότι ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς δεν θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με το Ιράν στο Πακιστάν, κάτι που διαψεύστηκε άμεσα από επίσημη πηγή.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος διαβεβαίωσε την εφημερίδα New York Post ότι οι διαπραγματευτές βρίσκονταν καθ’ οδόν προς το Ισλαμαμπάντ, γεγονός που επίσης δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Ο αντιπρόεδρος παρέμενε στην Ουάσινγκτον, συμμετέχοντας σε «επιπρόσθετες συζητήσεις».

Αμφισβήτηση πρωτοκόλλων επικοινωνίας

Οι συνεχείς επαφές του Τραμπ με τους δημοσιογράφους αμφισβητούν την παραδοσιακή αντίληψη ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να έχει πάντα ασφαλείς επικοινωνίες» και ότι «ο χρόνος του είναι πολύτιμος», όπως σημείωσε ο Ρόμπερτ Ρόουλαντ, καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Ο ίδιος υπενθύμισε τη διαμάχη ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τις υπηρεσίες ασφαλείας για τη χρήση του κινητού BlackBerry, το οποίο είχε χαρακτηριστεί «ελάχιστα αξιόπιστο».

Παράλληλα, ενώ οι προκάτοχοί του επεδίωκαν ενωτικό ύφος σε περιόδους κρίσεων, ο Τραμπ επιλέγει, σύμφωνα με τον Ρόουλαντ, να «πολιτικοποιεί τα πάντα μέχρι τα άκρα».

Επιθέσεις στην αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας τους Δημοκρατικούς «προδότες» που «κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους» για να υπονομεύσουν την επιχείρηση «Επική Οργή» στο Ιράν. Παράλληλα, στράφηκε και κατά μέσων ενημέρωσης για τον τρόπο κάλυψης του πολέμου.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Τραμπ δεν συμβουλεύεται κανέναν πριν αναρτήσει μηνύματα στην πλατφόρμα του, τα οποία χαρακτηρίζονται από πληθώρα θαυμαστικών, κεφαλαίων γραμμάτων και έναν ανεπίσημο, συχνά αιχμηρό τόνο. Το περιβάλλον του φέρεται να τον κράτησε σε απόσταση από την πρόσφατη επιχείρηση διάσωσης Αμερικανού πιλότου στο Ιράν, φοβούμενο ότι η «ανυπομονησία» του θα έθετε σε κίνδυνο την αποστολή.

Η παρορμητικότητα του προέδρου, σύμφωνα με τον Ρόουλαντ, φαίνεται και στις συχνές «παραβιάσεις» διπλωματικών και στρατιωτικών πρωτοκόλλων.

Αμφιλεγόμενες κινήσεις και δηλώσεις

Ο Τραμπ επικρίθηκε έντονα επειδή φόρεσε κασκέτο με τη λέξη USA, τυπωμένη με χρυσά γράμματα, κατά την υποδοχή των σορών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Μέση Ανατολή. Το ίδιο καπέλο διατίθεται προς πώληση στον ιστότοπο της Trump Organization έναντι 55 δολαρίων.

Αντιδράσεις προκάλεσε και ανάρτηση που τον απεικόνιζε ως Ιησού, δίπλα σε στρατιώτη και μαχητικό αεροσκάφος, την οποία στη συνέχεια απέσυρε. Παρά την απαλλαγή του από τη στρατιωτική θητεία στον πόλεμο του Βιετνάμ, δήλωσε στο CNBC ότι αν ήταν τότε στην εξουσία, θα κέρδιζε «πολύ γρήγορα» τον πόλεμο.

Από τη διπλωματία στα οικοδομικά έργα

Οι δηλώσεις του Τραμπ για το Ιράν συχνά συνοδεύονται από παρεκβάσεις για την αγαπημένη του θεματολογία: την κατασκευή και ανακαίνιση κτιρίων. Στη συνέντευξή του στο CNBC, επέκρινε τις εργασίες ανακαίνισης στο κτίριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, εκφράζοντας εκ νέου την αντιπάθειά του προς τον διοικητή της, Τζερόμ Πάουελ.

Με αφορμή αυτή τη συζήτηση, αναφέρθηκε και πάλι στην κατασκευή της μνημειώδους αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο, δηλώνοντας: «Χτίζω κάτω από τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό και γρηγορότερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα». Σύμφωνα με τη Washington Post, ο πρόεδρος αναφέρεται στο έργο αυτό τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις ημέρες από τις αρχές του έτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν ξεπαγώνουμε ιρανικά κεφάλαια χωρίς ειρηνευτική συμφωνία

Ο Τραμπ δήλωσε στην εκπομπή “Meet the Press” πως δεν θα άρει κυρώσεις ή θα ξεπαγώσει ιρανικά περιουσιακά στοιχεία πριν από μια ειρηνευτική συμφωνία, ενώ τόνισε ότι τα βήματα αυτά θα εξεταστούν μετά τη συμφωνία.
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο συνάντησης Χαμενεΐ - Τραμπ ως μη ρεαλιστικό

Ο Ιρανός διπλωμάτης Αμπάς Αραγτσί απέρριψε το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του Τραμπ και του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, παρά την πρόταση του Αμερικανού πρώην προέδρου, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν χρειάζεται συμφωνία με Ιράν για εμπλουτισμένο ουράνιο

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται συμφωνία για να πάρουν εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν, αλλά δεν το θεωρεί απαραίτητο, αφού «είναι θαμμένο». Τόνισε πως δεν επιθυμεί συνάντηση με τον Χαμενεΐ αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιθανή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν το Σαββατοκύριακο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν προχωρούν καλά και δεν απέκλεισε πιθανή πρόοδο ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.