Σε μια κίνηση με έντονο διπλωματικό αποτύπωμα, η Τεχεράνη φέρεται να κατέθεσε νέα πρόταση προς την Ουάσιγκτον, επιδιώκοντας την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Ωστόσο, το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος μετατίθεται χρονικά, αφήνοντας να αντιμετωπιστεί σε επόμενη φάση. Όπως μεταδίδουν πηγές με γνώση των επαφών, η πρωτοβουλία επιχειρεί να παρακάμψει ένα από τα πιο διχαστικά ζητήματα στο εσωτερικό της ιρανικής ηγεσίας.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν σε τέλμα, καθώς εντός του Ιράν δεν έχει διαμορφωθεί ενιαία στάση αναφορικά με τις ενδεχόμενες υποχωρήσεις στο πυρηνικό πεδίο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η νέα πρόταση στοχεύει σε μια πιο άμεση συμφωνία, με επίκεντρο την εκτόνωση της κρίσης στον Περσικό Κόλπο.
Η πίεση της Ουάσιγκτον και τα διλήμματα Τραμπ
Η ενδεχόμενη άρση του ναυτικού αποκλεισμού και η αποκλιμάκωση της σύγκρουσης ενδέχεται να στερήσουν από τον Ντόναλντ Τραμπ ένα από τα βασικά εργαλεία πίεσης. Ο αποκλεισμός έχει περιορίσει σημαντικά τις ιρανικές πετρελαϊκές εξαγωγές, λειτουργώντας ως μοχλός για την προώθηση των αμερικανικών στόχων: τη μείωση των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου και την αναστολή του σχετικού προγράμματος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη με κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να αξιολογηθούν τα επόμενα βήματα. Στο τραπέζι θα βρεθούν τόσο το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων όσο και εναλλακτικές στρατηγικές. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox News, ο Τραμπ εμφανίστηκε να στηρίζει τη συνέχιση της πίεσης μέσω αποκλεισμού, εκτιμώντας ότι η οικονομική ασφυξία μπορεί να οδηγήσει την Τεχεράνη σε υποχωρήσεις.
Διπλωματικές διεργασίες χωρίς αποτέλεσμα
Η στασιμότητα εντάθηκε το Σαββατοκύριακο, έπειτα από την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί στο Πακιστάν, χωρίς ουσιαστική πρόοδο. Παρά τον αρχικό σχεδιασμό για επαφές με Αμερικανούς απεσταλμένους Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, η απουσία επιβεβαίωσης από την ιρανική πλευρά οδήγησε στην ακύρωση του ταξιδιού Τραμπ.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι διαβουλεύσεις μπορούν να συνεχιστούν εξ αποστάσεως, εφόσον υπάρξει σχετική βούληση. Την Κυριακή, ο Αραγτσί πραγματοποίησε συνομιλίες στη Μουσκάτ με αξιωματούχους του Ομάν, με βασικό θέμα τα Στενά του Ορμούζ, πριν επιστρέψει στο Ισλαμαμπάντ για νέο γύρο επαφών. Για σήμερα Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το περιεχόμενο της πρότασης
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιρανική πλευρά προτείνει την προσωρινή «παύση» των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα, εστιάζοντας αρχικά στην επίλυση της κρίσης στα Στενά του Ορμούζ και στην άρση των περιορισμών στις εξαγωγές. Το σχέδιο προβλέπει είτε μακροχρόνια παράταση της εκεχειρίας είτε συνολική συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, με τις πυρηνικές συνομιλίες να ακολουθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Οι αμερικανικές απαιτήσεις για πολυετή αναστολή του εμπλουτισμού ουρανίου και απομάκρυνση των αποθεμάτων από το ιρανικό έδαφος εξακολουθούν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τεχεράνης, γεγονός που δυσχεραίνει την επίτευξη άμεσης συμφωνίας.
Αναμονή από τον Λευκό Οίκο
Η Ουάσιγκτον έχει λάβει γνώση της πρότασης, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να την εξετάσει. Αμερικανικές πηγές τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε ευαίσθητο πλαίσιο και δεν αποτελούν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης.
Όπως επισημαίνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα και θα προχωρήσουν μόνο σε συμφωνία που διασφαλίζει τα στρατηγικά τους συμφέροντα, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικού όπλου από το Ιράν. Την ίδια ώρα, το Πακιστάν αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια για τον ρόλο του στις παρασκηνιακές επαφές, διατηρώντας χαμηλούς τόνους.