ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα διευρύνει τα πλήγματα κατά της Ρωσίας

Ο Ζελένσκι τόνισε πως η Ουκρανία διευρύνει τις επιθέσεις της εντός Ρωσίας, με χτύπημα σε στόχο πάνω από 1.500 χλμ. μακριά, στοχεύοντας διυλιστήρια και αποθήκες, με στόχο να περιορίσει τη ρωσική πολεμική δυνατότητα.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να αυξάνει το εύρος των πληγμάτων της εναντίον της Ρωσίας, δημοσιεύοντας πλάνα από επίθεση που, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε στόχο σε απόσταση άνω των 1.500 χιλιομέτρων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στο εσωτερικό της Ρωσίας, επιδιώκοντας να καταστρέψει διυλιστήρια πετρελαίου, αποθήκες και λιμάνια. Στόχος είναι να πληγεί η κύρια πηγή χρηματοδότησης του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία, σε μια περίοδο που οι τιμές ενέργειας αυξάνονται διεθνώς λόγω του πολέμου στο Ιράν.

Ο Ζελένσκι ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας σημείωσε ένα επιτυχημένο πλήγμα στο εσωτερικό της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα νέο στάδιο στη χρήση ουκρανικών όπλων για να περιορίσει την προοπτική του ρωσικού πολέμου».

Σε σχετικό βίντεο που ανάρτησε, φαίνεται καπνός να υψώνεται στον ουρανό, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης. «Η ευθεία απόσταση είναι πάνω από 1.500 χιλιόμετρα. Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε αυτές τις εμβέλειες», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Χτυπήματα σε βάθος ρωσικού εδάφους

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε αργότερα ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της έπληξαν ρωσικό αντλιοστάσιο πετρελαίου κοντά στην πόλη Περμ, περίπου 1.500 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα.

Την Τρίτη, ουκρανική επίθεση με drones προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά σε διυλιστήριο πετρελαίου στο λιμάνι Τουάπσε της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο δέχθηκε πλήγμα για τρίτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την επίθεση απόδειξη της αύξησης των ουκρανικών επιθέσεων σε πολιτικούς στόχους.

Αύξηση του βεληνεκούς και εγχώρια παραγωγή

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, από το 2022 –όταν η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο– η χώρα έχει αυξήσει το βεληνεκές των επιθέσεών της κατά 170%. Παράλληλα, η Ουκρανία έχει αναπτύξει απόθεμα εγχώριας παραγωγής όπλων μεγάλου βεληνεκούς μετά την εισβολή.

Τον Φεβρουάριο, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν πλήξει το διυλιστήριο Ούχτα στην περιοχή Κόμι της Ρωσίας, περίπου 1.750 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα, όπως ανέφεραν τότε περιφερειακοί αξιωματούχοι.

«Είναι σημαντικό κάθε χτύπημα να μειώνει τις δυνατότητες της στρατιωτικής βιομηχανίας, της εφοδιαστικής και των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Ζελένσκι, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία των επιθέσεων αυτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος τις μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι η Ρωσία ετοιμάζει μαζική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Τόνισε πως οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα να απαντήσουν με τα διαθέσιμα αμυντικά μέσα.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Η Δύση απειλεί τη Ρωσία στηρίζοντας ουκρανικές επιθέσεις

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να επιτεθεί βαθιά στη Ρωσία χωρίς δυτική τεχνική βοήθεια, γεγονός που θεωρεί άμεση εμπλοκή. Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά τα εργοστάσια όπλων για την Ουκρανία.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Ευρωπαϊκά εργοστάσια όπλων για Ουκρανία είναι νόμιμοι στόχοι

Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά εργοστάσια που παράγουν όπλα για την Ουκρανία αποτελούν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους για τη Ρωσία, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση μέσω στρατιωτικής υποστήριξης.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Απειλεί την Ουκρανία με συνέπειες για επιθέσεις σε υποδομές

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο μετά τις εκλογές, κατηγορώντας την Ουκρανία για επιθέσεις σε Μόσχα και εκλογικά τμήματα. Προειδοποίησε ότι το Κίεβο θα υποστεί συνέπειες για επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση σε λιμενική υποδομή στην Οδησσό, λέει ο κυβερνήτης

Η Ρωσία επιτέθηκε σε λιμενικές και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό, πλήττοντας αποθήκες με φάρμακα, τρόφιμα και αγαθά, ενώ το ρωσικό ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε επιθέσεις σε ενεργειακές και αμυντικές υποδομές της Ουκρανίας με drones.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Φόβοι ειδικών για σκληρό χειμώνα σε Ουκρανία και Ρωσία

Ερευνητές του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές Ρωσίας και Ουκρανίας αυξάνουν την ευαλωτότητα των αμάχων ενόψει χειμώνα, με κίνδυνο επανάληψης των περσινών δεινών λόγω έλλειψης θέρμανσης.