ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ

Μήνυμα Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ευχαρίστησε τους πρόσφυγες για την επινοητικότητα και την αποφασιστικότητα να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους και να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων γύρω τους.

Την ανάγκη να αποκατασταθεί η συνοχή του καθεστώτος διεθνούς προστασίας των προσφύγων και να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, ώστε οι πρόσφυγες και οι χώρες υποδοχής να λαμβάνουν τη στήριξη που χρειάζονται, τονίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Σχεδόν 80 εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άντρες σε όλον τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα. Ακόμα πιο σοκαριστικό: 10 εκατομμύρια από αυτούς τράπηκαν σε φυγή μόλις τον τελευταίο χρόνο» αναφέρει εισαγωγικά στο μήνυμά του ο κ. Γκουτέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει τη δέσμευση «να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τερματίσουμε τις συρράξεις και τις διώξεις που οδηγούν σε αυτούς τους τρομακτικούς αριθμούς» και αναγνώρισε τη γενναιοδωρία και την ανθρωπιά των χωρών υποδοχής που συχνά παλεύουν με τις δικές τους ανησυχίες οικονομικές και ασφάλειας», υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε σε αυτές τις χώρες τις ευχαριστίες μας, τη στήριξη μας και τις επενδύσεις μας».

Περαιτέρω επισήμανε πως φέτος η πανδημία COVID-19 συνιστά μία επιπλέον απειλή για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους που είναι από τους πιο ευάλωτους. «Το πρόσφατο Έγγραφο Πολιτικής μου για τον COVID-19 και τα Mετακινούμενα Άτομα καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι συμπεριλαμβάνονται σε όλες τις προσπάθειες ανίδρασης και ανάκαμψης» προσέθεσε.

Επισήμανε ότι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι έχουν διακριθεί ανάμεσα σε όσους προσφέρονται για να κάνουν τη διαφορά στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης και σημείωσε ότι από τους καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές μέχρι τα νοσοκομεία της Ευρώπης, οι πρόσφυγες εργάζονται ως νοσηλευτές, γιατροί, επιστήμονες, δάσκαλοι και σε άλλους βασικούς ρόλους, προστατεύοντας τους εαυτούς τους και ανταποδίδοντας στις κοινότητες που τους φιλοξενούν.

Περαιώνοντας το μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ευχαρίστησε τους πρόσφυγες για την επινοητικότητα και την αποφασιστικότητα να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους και να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων γύρω τους και διαμήνυσε πως σήμερα και κάθε μέρα, «είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες και αναγνωρίζουμε την βασική μας υποχρέωσή να προστατεύσουμε όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ στο ΣΑ: Επικαλούνται τις επιθέσεις της 17Ν στην Ελλάδα

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μάικ Γουόλτς, αναφέρθηκε στις επιθέσεις της «17 Νοέμβρη» στην Ελλάδα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εντάσσοντάς τες σε διεθνή κατάλογο σημαντικών τρομοκρατικών ενεργειών.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η τρομοκρατία παραμένει σοβαρή απειλή 25 χρόνια μετά το 2001

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, 25 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καταδίκασε ξανά τις τρομοκρατικές ενέργειες και τόνισε πως η διεθνής τρομοκρατία παραμένει σημαντική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Τεχνητή Νοημοσύνη Χέρι
ΔΙΕΘΝΗ

Anthropic: Κατηγορίες κατά ΗΑΕ για χρήση ΤΝ εναντίον εμπειρογνωμόνων ΟΗΕ

Η αμερικανική Anthropic εντόπισε επιχείρηση, πιθανότατα από τα ΗΑΕ, που στόχευε ειδικούς του ΟΗΕ επικριτικούς για τον ρόλο του Άμπου Ντάμπι στο Σουδάν, παράγοντας προπαγανδιστικό περιεχόμενο μέσω AI εργαλεία της.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: «Εκκωφαντική σιωπή» για τα δεινά των Αφγανών στο Αφγανιστάν

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποιεί για την όλο και πιο δύσκολη κατάσταση των γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν και την «εκκωφαντική σιωπή» της διεθνούς κοινότητας.
Σημαία IAEA
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ικανοποίηση ΔΟΑΕ για συνεργασία με νέα κυβέρνηση στη Συρία

Το Συμβούλιο του ΔΟΑΕ ανακοίνωσε το κλείσιμο του φακέλου για την υπόθεση της Συρίας, καθώς δηλώνει ικανοποιημένο από τη συνεργασία των νέων αρχών, ύστερα και από τις πρόσφατες επιθεωρήσεις σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις.