Ο Τζέιμς Κόμι, πρώην διευθυντής του FBI, αναμένεται να παραδοθεί σήμερα στις αμερικανικές αρχές, μία ημέρα μετά την άσκηση δίωξης εις βάρος του για ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, θεωρήθηκε «απειλητική» για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κόμι θα παρουσιαστεί στην εισαγγελία της Αλεξάντρια, στη Βιρτζίνια, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.
Ο πρώην επικεφαλής της ομοσπονδιακής αστυνομίας δηλώνει αθώος και υποστηρίζει ότι θα αποδείξει την αθωότητά του στο δικαστήριο. Η δίωξη, όπως αναφέρουν αναλυτές, εντάσσεται σε ένα ακόμη επεισόδιο της αντιπαράθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης επί των ημερών του Τραμπ με πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου.
Πέρυσι, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κατονομάσει τον Κόμι σε ανάρτησή του, ζητώντας να κινηθούν ποινικές διαδικασίες κατά των αντιπάλων του. Η νέα υπόθεση αφορά μια δημοσίευση του Κόμι στο Instagram τον περασμένο Μάιο, όπου φωτογραφία από κοχύλια σε αμμουδιά σχημάτιζε τους αριθμούς «86 47».
Ο αριθμός «86» προέρχεται από τη σλανγκ της εστίασης και σημαίνει «ξεφορτώσου» κάποιον, ενώ το «47» θεωρείται πιθανή αναφορά στον Τραμπ, τον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που εγκρίθηκε από Επιτροπή Ενόρκων στη Βόρεια Καρολίνα, ένας «λογικός παραλήπτης» θα μπορούσε να εκλάβει το μήνυμα ως απειλή.
Ο Κόμι διέγραψε την ανάρτηση λίγο αργότερα, εξηγώντας ότι επρόκειτο για πολιτικό σχόλιο και ότι αγνοούσε τις πιθανές συνδηλώσεις των αριθμών. Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη υπόθεση εις βάρος του, για ψευδή κατάθεση στο Κογκρέσο, είχε απορριφθεί από ομοσπονδιακό δικαστή.