Φώτο: Shutterstock

Χαλάρωση των περιορισμών και για τις ευάλωτες ομάδες στη Βρετανία

Οι ευάλωτες ομάδες θα μπορούν από τις 6 Ιουλίου να βγουν έξω για δραστηριότητες και να έρθουν σε επαφή μέχρι και με έξι άλλους ανθρώπους, εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Την χαλάρωση των κανόνων που αφορούν την προστασία των ατόμων με υποκείμενα προβλήματα υγείας, τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο από την Covid-19, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, κατά την ενημέρωση της κυβέρνησης για την πανδημία.

Τα άτομα αυτά, που μέχρι τώρα έπρεπε να μένουν στο σπίτι για να αποφεύγουν τις επαφές με άλλους, θα μπορούν από τις 6 Ιουλίου να βγουν έξω για δραστηριότητες και να έρθουν σε επαφή μέχρι και με έξι άλλους ανθρώπους, εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Από τη νέα οδηγία εξαιρούνται όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή έκαναν μεταμόσχευση οργάνου, και οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο σπίτι μέχρι και τα τέλη του Ιουλίου. Από την 1η Αυγούστου οι εξαιρετικά ευάλωτες ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους, εάν ο χώρος πρόκειται να είναι ασφαλής από την Covid-19.

Η αναπληρώτρια ιατρική επικεφαλής της Αγγλίας Τζένι Χάρις ενθάρρυνε όσους είχαν προβλήματα υγείας και προφυλάσσονταν στο σπίτι τους, να μην φοβηθούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, αφού, επιδημιολογικά, τα νέα κρούσματα του ιού βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο.

Ο αριθμός των θανάτων που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο σε όλους τους χώρους στη Βρετανία είναι 15, και συνολικά οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 42.647, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, για πρώτη φορά από την κορύφωση της πανδημίας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της τελευταίας μέρας είναι λιγότερα από 1.000 (συγκεκριμένα 958). Ο Ματ Χάνκοκ σημείωσε ότι τώρα ένας στους 1.700 έχει τον ιό, αναλογία που ένα μήνα πριν αντιστοιχούσε σε έναν προς 400.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πιθανό το δεύτερο lockdown στη Βρετανία, λέει ο υπουργός Υγείας

«Αν όλοι τηρήσουν τους κανόνες τότε μπορούμε να αποφύγουμε κι άλλες καραντίνες σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά εμείς βεβαίως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αναλάβουμε δράση αν αυτό είναι απαραίτητο να γίνει», δήλωσε ο Χάνκοκ στο BBC.
ΔΙΕΘΝΗ

Τσουχτερά πρόστιμα στη Βρετανία σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό

Τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 1.000 στερλίνες για την πρώτη παράβαση και θα αυξάνονται σε 10.000 στερλίνες για τους υπότροπους παραβάτες ή για τις περιπτώσεις που εργοδότες απειλούν να απολύσουν προσωπικό που τίθεται σε αυτοαπομόνωση.
ΔΙΕΘΝΗ

Φτηνό στεροειδές μειώνει τη θνητότητα στις πιο βαριές μορφές της Covid-19

Η υδροκορτιζόνη, ένα αντιφλεγμονώδες ευρέως διαδεδομένο στον ιατρικό χώρο, επιτρέπει να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης αλλά και να επιταχύνει την ανάρρωση ασθενών που έχουν προσβληθεί από τις πιο σοβαρές μορφές του νέου κορονοϊού.