ΓΔ: 2697.58 -0.15% Τζίρος: 399.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Στενό του Ορμούζ πλοία

Ιράν: Νέα αρχή για άδειες διέλευσης και τέλη στα Στενά του Ορμούζ

Το Ιράν φέρεται να συγκρότησε νέα αρχή για τις διελεύσεις από τα Στενά του Ορμούζ, ζητώντας στοιχεία πλοίων και εισπράττοντας τέλη ναυσιπλοΐας.

Το Ιράν συγκρότησε νέα κυβερνητική υπηρεσία με αρμοδιότητα την έγκριση διελεύσεων από τα Στενά του Ορμούζ και την είσπραξη τελών, σύμφωνα με δημοσίευμα της επιθεώρησης Lloyd's List. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες της Τεχεράνης να ενισχύσει τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Όπως αναφέρει η Lloyd's List, η νέα Αρχή του Στενού του Περσικού Κόλπου είναι υπεύθυνη για τη χορήγηση αδειών διέλευσης πλοίων και τη διαχείριση των σχετικών τελών. Η υπηρεσία ζητεί από τα πλοία να παρέχουν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τους πλοιοκτήτες, την ασφάλεια, τα μέλη του πληρώματος και τη διαδρομή τους.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η νέα αρχή παρουσιάζεται ως ο μοναδικός φορέας αρμόδιος για την έκδοση αδειών στα πλοία που περνούν από το Στενό του Ορμούζ, ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια περάσματα παγκοσμίως για τη μεταφορά πετρελαίου.

Το αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV μετέδωσε ότι το Ιράν έχει εγκαθιδρύσει «σύστημα για την άσκηση της κυριαρχίας του στα Στενά του Ορμούζ», προσθέτοντας πως τα διερχόμενα πλοία λαμβάνουν «οδηγίες» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ήδη από τις 23 Απριλίου, αξιωματούχος του ιρανικού κοινοβουλίου είχε ανακοινώσει ότι η Τεχεράνη εισέπραξε τα πρώτα της έσοδα από τα τέλη διέλευσης που έχει επιβάλει στη ναυσιπλοΐα του στενού, επιβεβαιώνοντας την εφαρμογή του νέου καθεστώτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με πυρά σε εμπορικά πλοία στον Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν

Εμπορικά πλοία μπήκαν στο στόχαστρο πυρών στον Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αναφέρθηκαν πυρκαγιές και ζημιές, ενώ ένα πλοίο πήρε κλίση κοντά στα ΗΑΕ μετά από πιθανή επίθεση.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απαγορευμένη ζώνη κοντά στα Στενά Ορμούζ εξαγγέλλει η Τεχεράνη

Το Ιράν πρόκειται να θεσπίσει ζώνη απαγόρευσης στα Στενά του Ορμούζ εντός ημερών, προειδοποιώντας για κυρώσεις σε μη εξουσιοδοτημένα πλοία. Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφούν και νέοι χάρτες διέλευσης με το Ομάν.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Εκρήξεις κοντά στο νησί Χαργκ, πληροφορίες για επίθεση σε δεξαμενόπλοιο

Εκρήξεις αναφέρθηκαν κοντά στο νησί Χαργκ, όπου ο κυριότερος ιρανικός τερματικός πετρελαίου, με ανεπιβεβαίωτες πηγές να μιλούν για χτύπημα ιρανικού δεξαμενόπλοιου από αμερικανικές δυνάμεις. Δεν εντοπίστηκε καπνός στην περιοχή.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Σύλληψη 11 αλλοδαπών ναυτικών για λαθρεμπόριο καυσίμων

Η ιρανική συνοριοφυλακή κατάσχεσε πλοίο με 382.000 λίτρα λαθραία καύσιμα, συνέλαβε 11 αλλοδαπούς και εντείνει τους ελέγχους στο νότιο Ιράν για να περιορίσει το λαθρεμπόριο. Μεγάλες ουρές καταγράφονται στα πρατήρια καυσίμων.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ομάν και Ιράν συζητούν προσωρινό διάδρομο ναυσιπλοΐας στα Στενά Ορμούζ

Ο ΥΠΕΞ Ομάν, Μπαντρ Αλμπουσάιντι, δήλωσε από την Τεχεράνη ότι ελπίζει να ανακοινωθεί σύντομα προσωρινός διάδρομος ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια, μετά από εβδομάδες συνομιλιών με το Ιράν.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προειδοποίηση σε πλοία για κυρώσεις στο Στενό του Ορμούζ

Το Ιράν προειδοποιεί πως πλοία που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες διέλευσης από το Στενό του Ορμούζ ίσως αντιμετωπίσουν πρόστιμα, κατάσχεση ή σύλληψη, αυξάνοντας τα ρίσκα για ναυλωτές και πλοιοκτήτες στη περιοχή.