ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ΑΑμμππάάςς  ΑΑρρααγγκκττσσίί  πποορρττρρααίίττοο
Φώτο: Shutterstock

Αραγτσί: Χωρίς εμπιστοσύνη στην Ουάσινγκτον για διαπραγματεύσεις

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν εμπιστεύεται τις ΗΠΑ και θα διαπραγματευτεί μόνο εάν η Ουάσινγκτον είναι σοβαρή, σημειώνοντας ότι τα αντικρουόμενα μηνύματα προκαλούν δισταγμό για τις προθέσεις των Αμερικανών.

Η Τεχεράνη «δεν έχει καμία εμπιστοσύνη» στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με την Ουάσινγκτον μόνο εφόσον η αμερικανική πλευρά επιδείξει σοβαρότητα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί. Όπως ανέφερε, η ιρανική κυβέρνηση έχει λάβει μηνύματα από τις ΗΠΑ που δείχνουν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί τη συνέχιση των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν.

Ο Αραγτσί έκανε λόγο για «αντιφατικά μηνύματα» που προκαλούν αμφιβολίες σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας ότι η μεσολάβηση του Πακιστάν δεν έχει αποτύχει, αλλά βρίσκεται σε «δύσκολη κατάσταση».

Από το Νέο Δελχί, όπου συμμετέχει στη διάσκεψη των Brics, δήλωσε πως «λάβαμε ξανά μηνύματα από τους Αμερικανούς που υποδεικνύουν ότι είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν τις συζητήσεις και να διατηρήσουν επαφή».

Η εκεχειρία που ισχύει από τις 8 Απριλίου, μετά από σχεδόν 40 ημέρες ισραηλινών και αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στο Ιράν και αντίποινα της Τεχεράνης, έχει παραταθεί. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει, παρά τις πρώτες συνομιλίες στις αρχές Απριλίου στο Ισλαμαμπάντ.

Οι δύο χώρες εξακολουθούν να διαφωνούν σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης και ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ.

Το ζήτημα των Στενών του Ορμούζ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι όλα τα πλοία μπορούν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, εκτός από εκείνα που εμπλέκονται στον πόλεμο με την Ισλαμική Δημοκρατία. Τόνισε επίσης ότι όσα πλοία επιθυμούν να περάσουν θα πρέπει να συντονίζονται με το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως ανέφερε, το Ιράν επιδιώκει να διατηρήσει την εκεχειρία για να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία, ενώ παραμένει έτοιμο να επιστρέψει στις μάχες εφόσον χρειαστεί.

Αντιδράσεις από Ουάσινγκτον και Πεκίνο

Από το Πεκίνο, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η υπομονή του με το Ιράν εξαντλείται και συμφώνησε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ πως η Τεχεράνη πρέπει να ανοίξει εκ νέου τα Στενά.

Στις 10 Μαΐου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την αντίδραση της Τεχεράνης στην αμερικανική πρόταση για τερματισμό του πολέμου, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς απαράδεκτη».

Η στάση του Ιράν απέναντι στην Κίνα

Ο Αραγτσί δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι ανοικτή σε κάθε βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης εκείνης από το Πεκίνο, για την επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. «Εκτιμούμε κάθε χώρα που μπορεί να βοηθήσει, κυρίως την Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη ότι το Ιράν διατηρεί «πολύ καλές σχέσεις» με την Κίνα, την οποία θεωρεί στρατηγικό εταίρο, και σημείωσε πως κάθε κινεζική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να ενισχύσει τη διπλωματία θα είναι ευπρόσδεκτη από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Καλιφορνέζοι αξιωματούχοι καταδικάζουν δήλωση Τραμπ για Ιράν και πόλεις

Ο Τραμπ, σε ομιλία στη Νεμπράσκα, δήλωσε πως το Ιράν μπορεί να «καταστρέψει» μια μεγάλη αμερικανική πόλη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Μίλησε για τις οικονομικές θυσίες του πολέμου και χαρακτήρισε τις αυξήσεις τιμών «μικρό τίμημα».
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έφυγαν από το Φέρφορντ λόγω απειλής

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση βομβαρδιστικών Β-1 από την στρατιωτική βάση Φέρφορντ στη Βρετανία, λόγω σχετικής απειλής με το Ιράν, ενώ πρόσφατα συνελήφθησαν πέντε Βρετανοί κοντά στη βάση για ύποπτες ενέργειες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υποψίες για Ιράν στην υπόθεση Flydubai, απειλεί με σφοδρά πλήγματα

Ο Τραμπ απείλησε με ισχυρά αντίποινα αν αποδειχθεί εμπλοκή της Τεχεράνης σε επίθεση σε πτήση Flydubai, ενώ το Ισραήλ αναφέρθηκε στην ισλαμιστική κατήχηση του υπόπτου. Τα κίνητρα του φερόμενου δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σκληρή απάντηση στις ΗΠΑ αν το Ιράν εμπλακεί σε επεισόδιο πτήσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σκληρά αν αποδειχθεί εμπλοκή του Ιράν στο περιστατικό της flydubai, όπου συγκυβερνήτης προσπάθησε να ρίξει το αεροσκάφος από Ντουμπάι προς Τελ Αβίβ.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανοικτή επιστολή Φρουρών Επανάστασης προς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν καλούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να απορρίψουν τις πολιτικές Τραμπ και να δεχτούν ειρηνική συνύπαρξη, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή που επικρίνει τη στήριξη σε Ισραήλ και πολέμους.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλές Φρουρών Επανάστασης με επιθέσεις σε ενέργεια μετά Τραμπ

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Γαλιμπάφ προειδοποίησε για επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές αν παραμείνουν μπλοκαρισμένες οι πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου, απαντώντας στις απειλές του Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.