ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο

Πούτιν: Ρωσία και Κίνα στηρίζουν αμοιβαία την εθνική τους κυριαρχία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε ότι Ρωσία και Κίνα στηρίζουν η μία την άλλη σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και ενότητας, ενώ οι σχέσεις τους έχουν φτάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδο, ενόψει της επίσκεψής του στο Πεκίνο.

Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας δηλώνουν έτοιμες να στηρίξουν η μία την άλλη σε ευρύ φάσμα θεμάτων, με έμφαση στην προστασία της εθνικής κυριαρχίας και ενότητας, σύμφωνα με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη διήμερη επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Η σχέση των δύο χωρών έχει φθάσει σε «επίπεδο άνευ προηγουμένου» όσον αφορά την αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, ανέφερε ο κ. Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην κινεζική πρωτεύουσα.

Οι δύο πλευρές επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε βάση ισότητας και αμοιβαίου οφέλους, ενώ, όπως τόνισε ο κ. Πούτιν, θα «υποστηρίξουν η μια την άλλη σε ζητήματα που αφορούν τα κεντρικά συμφέροντά τους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της εθνικής κυριαρχίας και ενότητας».

Ο ρώσος πρόεδρος μίλησε για μια «στενή» και «στρατηγική» σχέση, που παίζει «σταθεροποιητικό ρόλο» στις διεθνείς σχέσεις, υπογραμμίζοντας πως «δεν ευθυγραμμιζόμαστε εναντίον οποιουδήποτε, εργαζόμαστε για την υπόθεση της ειρήνης και οικουμενικής ευημερίας».

Τον κ. Πούτιν συνοδεύει πολυμελής αντιπροσωπεία υπουργών, επιχειρηματιών και αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων η διοικήτρια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα και οι επικεφαλής ενεργειακών ομίλων όπως οι Gazprom και Rosneft, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Στρατηγικές συμφωνίες και ενεργειακά έργα

Αν και ο ρώσος πρόεδρος αναμένεται να ενημερωθεί για τις συνομιλίες του προέδρου Τραμπ στο Πεκίνο, το Κρεμλίνο διευκρινίζει ότι η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και δεν συνδέεται με την αμερικανική επίσκεψη.

Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι συνέπειες του πολέμου των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, καθώς και η πορεία του πολέμου —της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο— στην Ουκρανία.

Πάντα σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, αναμένεται να υπογραφούν κοινή διακήρυξη και σειρά διμερών συμφωνιών. Ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν περίπου 40 συμφωνίες σε τομείς όπως η βιομηχανία, το εμπόριο, οι μεταφορές και οι κατασκευές.

Μεταξύ των έργων που προωθεί η ρωσική πλευρά είναι η κατασκευή του αγωγού «Σιβηρία 2», ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω Μογγολίας. Η Κίνα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επέτειος συνεργασίας και μελλοντικές συναντήσεις

Η επίσκεψη συμπίπτει με την 25η επέτειο της Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Φιλικής Συνεργασίας, ένα ορόσημο στη διπλωματική σχέση των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον κ. Ουσακόφ, οι πρόεδροι Πούτιν και Σι αναμένεται να συναντηθούν ξανά εντός του έτους, στο περιθώριο διεθνών συνόδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η θέση της Βόρειας Κορέας στο παγκόσμιο διπλωματικό σκηνικό

Αναλυτές εκτιμούν πως το πολιτικό κύρος του Κιμ Γιονγκ Ουν ενισχύεται διεθνώς λόγω Ρωσίας, Κίνας και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ο Τραμπ τόνισε τη θετική του στάση για τον περιορισμό της αμερικανικής συμμετοχής σε ασκήσεις με τη Νότια Κορέα.
Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αποπομπή επικεφαλής οικονομολόγου VEB μετά από σχόλια για «πόλεμο φθοράς»

Η VEB απομάκρυνε τον επικεφαλής οικονομολόγο της, Αντρέι Κλεπάτς, μετά τα σχόλια ότι η Ρωσία υφίσταται οικονομικές απώλειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και μένει πίσω τεχνολογικά και οικονομικά από Δύση, Κίνα και εν μέρει την Ουκρανία.
Κρεμλίνο στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα στηρίζει τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου της Κίνας στον Ειρηνικό

Το Κρεμλίνο δικαιολόγησε τη δοκιμή μη πυρηνικού πυραύλου από την Κίνα στον Ειρηνικό, τονίζοντας πως πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα και ότι η Κίνα δεν απειλεί κανέναν. Αντιθέτως, η Αυστραλία τη χαρακτήρισε αποσταθεροποιητική.
Σημαίες Κίνας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Απαράδεκτες οι κατηγορίες της ΕΕ για εκπαίδευση Ρώσων

Το Πεκίνο διέψευσε τις κατηγορίες της ΕΕ ότι εκπαίδευσε Ρώσους στρατιώτες για την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τις ανυπόστατες και συκοφαντικές. Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις για ανάμειξη της Κίνας στον πόλεμο.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Η Κίνα εκπαίδευσε Ρώσους στρατιώτες πριν σταλούν στην Ουκρανία

Αξιωματούχος της ΕΕ επιβεβαίωσε πως εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν στην Κίνα, κυρίως στη χρήση drones, πριν κάποιοι σταλούν στην Ουκρανία. Η εκπαίδευση έγινε σε διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κίνα.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Συζήτηση Πούτιν-Σι για αποθήκευση ιρανικού ουρανίου στη Ρωσία

Ο Πούτιν συζήτησε με τον Σι Τζινγκπίνγκ στην Κίνα το ζήτημα της σύγκρουσης με το Ιράν, προτείνοντας τη μεταφορά του εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου στη Ρωσία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Πεσκόφ.