Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία για τη μεταχείριση μελών της Global Sumud Flotilla από το Ισραήλ, σύμφωνα με κοινή γραπτή τους δήλωση.
Στη δήλωσή τους, η πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας υπογράμμισαν: «Οι εικόνες του Ισραηλινού υπουργού Μπεν Γκβιρ είναι απαράδεκτες. Είναι ανεπίτρεπτο οι διαδηλωτές αυτοί, μεταξύ των οποίων και πολλοί Ιταλοί, να υποβάλλονται σε μια τέτοια μεταχείριση, η οποία πλήττει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ιταλική κυβέρνηση πραγματοποιεί άμεσα, στο υψηλότερο θεσμικό επίπεδο, όλα τα αναγκαία βήματα για να πετύχει την άμεση απελευθέρωση των εμπλεκόμενων, Ιταλών πολιτών.»
Η ιταλική πλευρά απαιτεί επίσης να υπάρξει συγγνώμη για τη συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες αυτούς και για το γεγονός ότι αγνοήθηκαν τα αιτήματα της κυβέρνησης της Ρώμης. Όπως αναφέρεται στη δήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών θα καλέσει άμεσα τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ιταλία, προκειμένου να ζητήσει επίσημες εξηγήσεις για τα γεγονότα.