ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Τίτζα Κάλας Εσθονία

Η Αβάνα αμφισβητεί την αμεροληψία της Κάλας για την κατάσταση στην Κούβα

Η Κούβα αμφισβήτησε την αμεροληψία της Κάγια Κάλας, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σχετικά με την κρίση στο νησί, μετά τις δηλώσεις της για ανάγκη τερματισμού του "ελέγχου" στον πληθυσμό της Κούβας.

Η Κούβα αμφισβήτησε σήμερα «την αντικειμενικότητα» της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, σε σχέση με την οικονομική και ενεργειακή κρίση που πλήττει το νησί, το οποίο βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μεξικό, η Κάλας κάλεσε να σταματήσει ο «έλεγχος» στον πληθυσμό της Κούβας, υπογραμμίζοντας ότι «έπειτα από δεκαετίες κακοδιαχείρισης και πολιτικής καταστολής, η οικονομική κρίση στην Κούβα φθάνει σε ένα πραγματικό σημείο καμπής. Ο κουβανικός λαός αξίζει ευκαιρίες και ελευθερία, και όχι πια έλεγχο και απομόνωση».

Απαντώντας, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροδρίγκες, δήλωσε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ ότι «το να μην αναγνωρίζεται πως η παράνομη, ωμή και άδικη συλλογική τιμωρία που η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλλει στον κουβανικό πληθυσμό αποτελεί την κύρια αιτία της δύσκολης κατάστασης στην οποία ζουν σήμερα οι Κουβανοί, αφαιρεί κάθε αντικειμενικότητα και αποκαλύπτει ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι κυρίαρχες και βαθιές μεταμορφώσεις που έχει γνωρίσει η Κούβα τις τελευταίες δεκαετίες, οι οποίες απολαμβάνουν ευρεία λαϊκή συναίνεση, εμπίπτουν στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

Η Κούβα, που βρίσκεται υπό αμερικανικό εμπάργκο από το 1962, αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια, η οποία επιδεινώνεται από τον πετρελαϊκό αποκλεισμό και τις νέες αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις.

Την 1η Μαΐου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα επιβάλλοντας νέο πακέτο κυρώσεων, που στοχεύει κυρίως τις δραστηριότητες ξένων επιχειρήσεων συνεργαζόμενων με το κουβανικό κράτος, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ο Ροδρίγκες εξέφρασε τη λύπη του που η Κάλας δεν εκφράζει «ανησυχία ούτε υποστήριξη στις πολλές εταιρίες και στους πολίτες της Ευρώπης που απειλούνται και τιμωρούνται από τα πρόσφατα αμερικανικά μέτρα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κούβα συνδέονται με Συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας από το 2017, ενώ η Ουάσινγκτον κλιμάκωσε περαιτέρω την πίεση την περασμένη εβδομάδα, απαγγέλλοντας κατηγορίες σε βάρος του προέδρου Ραούλ Κάστρο για υπόθεση του 1996. Η Αβάνα κάνει λόγο για πρόσχημα που αποσκοπεί στη δικαιολόγηση στρατιωτικής επέμβασης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέδρο Σάντσεθ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανός πρωθυπουργός: Πολύ θετικές οι σχέσεις με ΗΠΑ στη Σύνοδο ΝΑΤΟ

Ο Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε "πολύ θετικές" τις σχέσεις Ισπανίας-ΗΠΑ παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για διακοπή εμπορικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία των συμμαχικών δεσμών, πέρα από ιδεολογικές διαφορές.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ διαβεβαιώνει στήριξη στα μέλη της μετά τις απειλές Τραμπ κατά Ισπανίας

Η ΕΕ δήλωσε πως θα υπερασπίζεται τα κράτη μέλη της μετά τις απειλές Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν το εμπόριο με την Ισπανία. Η Κομισιόν τονίζει πως τα ευρωπαϊκά συμφέροντα θα προστατευτούν και καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Απέλαση Κουβανού από τις ΗΠΑ για δραστηριότητες υπέρ της κυβέρνησης Κούβας

Αμερικανικές αρχές συνέλαβαν και θα απελάσουν έναν Κουβανό για κατασκοπεία υπέρ της κυβέρνησης της Κούβας. Ακυρώθηκε η παραμονή του ίδιου, της συζύγου και του γιου του, οι οποίοι κρατούνται μέχρι την απέλασή τους.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Έγκριση από τα 27 μέλη για εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ πριν την 4η Ιουλίου

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε οριστικά τη νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, επισημοποιώντας τη δέσμευση για σταθερές και αμοιβαία επωφελείς συναλλαγές, ενώ διατηρεί μέτρα προστασίας για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Κούβας: Οι ΗΠΑ δεν έχουν ηθικό δικαίωμα να κρίνουν τις μεταρρυθμίσεις μας

Η Αβάνα δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν την ηθική ή πολιτική εξουσία να κρίνουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στην Κούβα, παρά τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις και τις επικρίσεις για "προπέτασμα καπνού".
Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι μεταρρυθμίσεις στην Κούβα είναι επιφανειακές

Οι ΗΠΑ απέρριψαν τις πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Κούβας, κάνοντάς τες λόγο για «επικοινωνιακή κίνηση» και όχι για ουσιαστική αλλαγή, ενώ η Αβάνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη σοβαρή οικονομική κρίση.