ΓΔ: 2352.01 0.19% Τζίρος: 35.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:07:37
Τόνι Μπλερ πορτρέτο
Ο Τόνι Μπλερ σε επαγγελματική ενδυμασία, με φόντο μπλε απόχρωσης.

Τόνι Μπλερ: Οι Εργατικοί να δώσουν βάρος στην πολιτική, όχι στα πρόσωπα

Ο Τόνι Μπλερ συμβουλεύει τους Εργατικούς να μην στραφούν αριστερότερα ούτε να ακυρώσουν το Brexit, αλλά να εστιάσουν σε πολιτικές θέσεις και να παραμένουν στο ριζοσπαστικό κέντρο, για να έχουν προοπτική εξουσίας.

Ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος οδήγησε τους Εργατικούς σε τρεις εκλογικές νίκες στη Βρετανία, απηύθυνε έκκληση προς το κόμμα να μην κινηθεί αριστερότερα ούτε να επιχειρήσει την ανατροπή του Brexit. Αντίθετα, τόνισε ότι η επιβίωση των Εργατικών εξαρτάται από την επικέντρωση στις πολιτικές θέσεις και όχι στην προσωπικότητα των ηγετών.

Καθώς οι Εργατικοί προετοιμάζονται για πιθανή εσωκομματική αναμέτρηση με στόχο την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, ο Μπλερ –ο μακροβιότερος Εργατικός πρωθυπουργός (1997-2007)– παρουσίασε τις θέσεις του σε ένα εκτενές κείμενο άνω των 5.000 λέξεων.

"(Όποια αναγέννηση της Βρετανίας) απαιτεί μια θεμελιώδη επανεκκίνηση. Η μοναδική εκλογικά βιώσιμη στρατηγική για τους Εργατικούς είναι να γίνουν το Ριζοσπαστικό Κέντρο", έγραψε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, υποψήφιοι διάδοχοι της ηγεσίας έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν τη δημόσια εικόνα τους, καθώς ο Στάρμερ αντιμετωπίζει χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας. Οι επίδοξοι ηγέτες αναζητούν τρόπους να αναστρέψουν την αρνητική εικόνα μιας κυβέρνησης που, όπως επισημαίνεται, δεν έχει προσφέρει σαφή κατεύθυνση ή μακροπρόθεσμο σχέδιο στους ψηφοφόρους.

Ο Μπλερ υπογράμμισε πως «το κυρίαρχο πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι η προσωπικότητα του Κιρ», αλλά η απουσία ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου. Όπως σημείωσε, «το αν θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας ή όχι δεν έχει καμία σημασία αν δεν υπάρξει διάλογος για την πολιτική».

Κριτική προς πιθανούς διαδόχους

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στους δύο επικρατέστερους διαδόχους του Στάρμερ: τον δήμαρχο του Μείζονος Μάντσεστερ Άντι Μπέρναμ και τον πρώην υπουργό Υγείας Γουές Στρίτινγκ. Αντέκρουσε τις προτάσεις τους για μετατόπιση προς τα αριστερά ή για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρώντας ότι τέτοιες επιλογές δεν απαντούν στα σημερινά προβλήματα της χώρας.

«Είναι άλλο όταν βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση να απολαμβάνεις αυτή την αέναη ψευδαίσθηση ότι, όταν χάνουμε έδρες από τη Δεξιά, η χώρα θέλει να μετακινηθούν οι Εργατικοί προς τα αριστερά. Αλλά είναι επικίνδυνο να το κάνεις όταν είσαι κυβέρνηση», σχολίασε ο Μπλερ, προσθέτοντας ότι η ανατροπή του Brexit δεν αποτελεί λύση για τη σημερινή κρίση.

Η πρόταση του Μπλερ για το μέλλον

Ο Μπλερ προτείνει η κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό των επιχειρήσεων, καθοδηγώντας την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Παράλληλα, εισηγείται να δοθεί προτεραιότητα στη φθηνότερη –και όχι απαραίτητα καθαρότερη– ενέργεια, καθώς και να επιδιωχθεί «μια δομημένη, επίσημη σχέση» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Η ιστορική ήττα των Εργατικών και η αγανάκτηση των Βρετανών ψηφοφόρων

Το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία, από εκλογικό θρίαμβο βρέθηκε σε βαριά ήττα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παλεύει να διατηρήσει τη θέση του, με τους ψηφοφόρους να εκφράζουν έντονη απογοήτευση.
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές για την 4η Ιουλίου προκήρυξε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ

Φήμες άρχισαν από το πρωί να κυκλοφορούν σήμερα στο κοινοβούλιο ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να προκηρύξει εκλογές - κάτι που ούτε ο ίδιος ούτε η ομάδα του επιβεβαίωσαν ή διέψευσαν.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Κυβέρνηση το βράδυ των εκλογών θέλουν οι πολίτες

Ο Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στο protothema.gr, παρουσίασε τη στρατηγική, τις μεταρρυθμίσεις και τα ιδεολογικά θεμέλια της κυβέρνησης, τονίζοντας πως η ΝΔ επιδιώκει σταθερότητα ενόψει των εκλογών του 2027.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Αναπληρωτής Υπ. Εμπορίου θέλει επιστροφή στην ΕΕ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ όσο ζει, επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε το Brexit στην οικονομία και τη βαθιά απογοήτευσή του με το αποτέλεσμα.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Σταθερή στήριξη υπουργικού στον Στάρμερ, διαβεβαιώνει η υπουργός Παιδείας

Η υπουργός Παιδείας, Μπρίτζετ Φίλιπσον, δήλωσε ότι ο Κιρ Στάρμερ έχει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης, τονίζοντας πως μετά την παραίτηση του Γουές Στρίτινγκ χρειάζεται ανασύνταξη και νέος καθορισμός προτεραιοτήτων.