ΓΔ: 2357.08 -0.55% Τζίρος: 11.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:43:36
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας σε επίσημη εκδήλωση στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ δηλώνει τη στήριξή του στον Πασινιάν για τις εκλογές στην Αρμενία

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη στήριξή του στον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ενόψει των εκλογών στις 7 Ιουνίου, τονίζοντας την αλλαγή προσανατολισμού της χώρας προς τη Δύση, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του προς τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα στις 7 Ιουνίου. Η εκλογική αναμέτρηση θεωρείται κρίσιμη για την κυβέρνηση της Αρμενίας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει στραφεί προς τη Δύση, απομακρυνόμενη από τη Ρωσία.

Ο Πασινιάν έχει παγώσει τη συμμετοχή της χώρας του σε περιφερειακή συμμαχία υπό ρωσική επιρροή, επιδιώκοντας την ενίσχυση των σχέσεων του Γερεβάν με τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. Ο Τραμπ δήλωσε μέσω ανάρτησης στο Truth Social ότι παρέχει «την πλήρη και ολοκληρωτική» υποστήριξή του στον Αρμένιο πρωθυπουργό.

Η δήλωση αυτή ήρθε μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, στην αρμενική πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ρούμπιο επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την προώθηση ενός οδικού και σιδηροδρομικού διαδρόμου, γνωστού ως «Δρόμος του Τραμπ για τη Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία», που θα συνδέει την Αρμενία με περιοχές του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, το έργο αυτό θα «μεταμορφώσει τον νότιο Καύκασο» και θα επιτρέψει σε αμερικανικές εταιρείες ενέργειας να επεκτείνουν την παρουσία τους από την Κεντρική Ασία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, επαίνεσε τον Πασινιάν, αναφέροντας ότι «κάνει τη χώρα του ισχυρή, πλούσια και πολύ ασφαλή» και ότι «μοιράζεται το όραμά μου για ειρήνη και ευημερία για την Αρμενία και όλη την περιοχή του νότιου Καυκάσου».

Ο Τραμπ κάλεσε τον Πασινιάν να «ξανακάνει την Αρμενία μεγάλη» (Make (Armenia) Great Again - MAGA), παραφράζοντας το γνωστό του σύνθημα. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός απάντησε μέσω του Χ, ευχαριστώντας τον Αμερικανό πρόεδρο «για την αναγνώριση και τις φιλικές κουβέντες».

Η στάση της Αρμενίας απέναντι στη Ρωσία

Η κυβέρνηση Πασινιάν έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για έλλειψη στήριξης κατά τον πόλεμο του 2023 με το Αζερμπαϊτζάν, μετά τον οποίο το Μπακού ανέκτησε τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Πασινιάν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης της Αρμενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Ο βασικός του αντίπαλος στις εκλογές, ο Ρωσοαρμένης επιχειρηματίας Σαμβέλ Καραπετιάν, προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε «απερίσκεπτης βιασύνης» στη δυτική στροφή της χώρας. Παρά τις ενστάσεις, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Πασινιάν προηγείται, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει πλειοψηφία.

Παρά τις πολιτικές εντάσεις, η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο εμπορικό εταίρο της Αρμενίας, από την οποία η χώρα εξαρτάται για προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού και ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ συγχαίρει τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπάμπις για τον διορισμό του

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Αντρέι Μπάμπις για την επανεκλογή του ως πρωθυπουργού της Τσεχίας, εκφράζοντας προσδοκίες για σπουδαία επιτεύγματα, όπως πιθανή συμφωνία για μαχητικά αεροσκάφη.
Νικόλ Πασινιάν εκλογές Αρμενία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υποστηρίζει Πασινιάν στις εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Αρμενία

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε μέσω Truth Social την απόλυτη υποστήριξή του στον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ενόψει των εκλογών και τον κάλεσε να «ξαναδώσει στην Αρμενία το μεγαλείο της», παραλλάσσοντας το σύνθημα MAGA.
Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Δεν έχει νόημα η σύγκριση τελετών Πούτιν και Τραμπ στην Κίνα

Το Κρεμλίνο τόνισε ότι δεν έχει νόημα η σύγκριση των τελετών για Πούτιν και Τραμπ στην Κίνα, καλώντας να δοθεί έμφαση στο περιεχόμενο των συναντήσεων, καθώς η ουσία έχει μεγαλύτερη σημασία από την εντυπωσιακή παρουσία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πλησιάζει

Ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία για κοντινό τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι Μόσχα και Κίεβο θα συμφωνήσουν. Παρόμοια άποψη είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο Πούτιν για το τέλος της σύγκρουσης.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας 9-11 Μαΐου, με αναστολή εχθροπραξιών και ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων ανά χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται.
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Έτοιμοι για όλα τα σενάρια, διαρκής επαφή με ΗΠΑ για Ιράν

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε πιθανό σενάριο, επισημαίνοντας τον πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ και στόχο την απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου και τη διάλυση των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν.