ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά

ΟΗΕ: Στις 2 Ιουνίου η εκλογή προέδρου - Υποψήφιοι Κύπρος & Μπαγκλαντές

Στις 2 Ιουνίου 2026 θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της 81ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Υποψήφιοι είναι ο ΥΠΕΞ Μπανγκλαντές Χαλίλουρ Ραχμάν και ο Κύπριος πρέσβης Ανδρέας Κακουρής.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της 81ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με την ψηφοφορία να έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 2 Ιουνίου 2026, στις 10:00 π.μ. (ώρα Ανατολικής Ακτής), στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η προεδρία της 81ης Συνόδου αναλογεί, βάσει της καθιερωμένης περιφερειακής εναλλαγής, στην Ομάδα Ασίας-Ειρηνικού, στην οποία ανήκει και η Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο των περιφερειακών ομάδων του ΟΗΕ.

Οι δύο υποψηφιότητες που έχουν τεθεί ενώπιον των κρατών μελών είναι του Υπουργού Εξωτερικών του Μπανγκλαντές, Χαλίλουρ Ραχμάν, και του Κύπριου πρέσβυ Ανδρέα Κακουρή.

Η κυπριακή υποψηφιότητα παρουσιάστηκε από τη Λευκωσία στον ΟΗΕ ως πρόταση υπέρ της πρακτικής πολυμέρειας, της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στον ΟΗΕ και της ενίσχυσης του ρόλου της Γενικής Συνέλευσης σε μια περίοδο έντονων διεθνών κρίσεων και θεσμικών πιέσεων.

Κατά την επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του, ο κ. Κακουρής υπογράμμισε ότι η προεδρία καλείται να καθοδηγήσει τις συλλογικές προσπάθειες «σε μια περίοδο κατά την οποία η εμπιστοσύνη στην πολυμέρεια δοκιμάζεται».

Η σημασία της επερχόμενης Συνόδου

Στον άτυπο διαδραστικό διάλογο με τα κράτη μέλη στην έδρα του ΟΗΕ, τον οποίο συγκάλεσε η Πρόεδρος της 80ής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, Ανναλένα Μπέρμποκ, ο Ανδρέας Κακουρής τόνισε ότι η επόμενη Σύνοδος θα είναι «κρίσιμη», καθώς θα συμπέσει με τη διαδικασία επιλογής νέου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και με την εφαρμογή του «Συμφώνου για το Μέλλον».

Όπως ανέφερε, «τα Ηνωμένα Έθνη είναι το συλλογικό μας σπίτι» και υπάρχει ευθύνη να διαφυλαχθεί «μέσω πρακτικής πολυμέρειας, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και διασφαλίζοντας ότι λειτουργεί προς όφελος όλων».

Αυξημένο ενδιαφέρον για την εκλογή

Η εκλογή της 2ας Ιουνίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον ΟΗΕ, καθώς η αναμέτρηση ανάμεσα στην Κύπρο και το Μπανγκλαντές πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Γενική Συνέλευση καλείται να διαχειριστεί ζητήματα θεσμικής αναζωογόνησης, χρηματοδοτικών πιέσεων και αυξημένων γεωπολιτικών διαιρέσεων.

Η Πρόεδρος της 80ής Συνόδου, Ανναλένα Μπέρμποκ, έχει επισημάνει ότι η επόμενη Σύνοδος θα είναι «ιδιαίτερα κρίσιμη», λόγω των αλληλεπικαλυπτόμενων παγκόσμιων προκλήσεων και των προσπαθειών θεσμικής μεταρρύθμισης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Κόμπου για Κυπριακό και Αν. Μεσόγειο

Τηλεφωνική επικοινωνία για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είχαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου, Γεραπετρίτης και Κόμπος, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας και συντονισμού Αθήνας-Λευκωσίας.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στην Τουρκία για τα F-35 μετά την ήττα Τραμπ στο Κογκρέσο

Η ενίσχυση των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές ανησυχεί την Τουρκία, που φοβάται δυσκολίες στις σχέσεις με ΗΠΑ και προώθηση αιτημάτων της. Ο τύπος κάνει λόγο για «συντριβή Τραμπ» και αβεβαιότητα για το μέλλον των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων.
Σταθμός μετατροπής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όφελος για καταναλωτές από τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, δείχνει μελέτη

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αναμένεται να εξασφαλίσει ετήσιο όφελος έως 138 εκατ. ευρώ κυρίως για τους Κύπριους καταναλωτές ρεύματος, με τα οφέλη για τους Έλληνες να παραμένουν περιορισμένα, σύμφωνα με μελέτες.
Υποθαλάσσιο καλώδιο Cyprus
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρική διασύνδεση: Ετήσιο όφελος έως 138 εκατ. ευρώ, το 90% στην Κύπρο

Εξοικονόμηση έως 138 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τους καταναλωτές Ελλάδας και Κύπρου δείχνει νέα μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον GSI, με το 90% του οφέλους να αφορά Κύπριους καταναλωτές.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Διασφαλισμένη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε κεκλεισμένων των θυρών στη Βουλή ότι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου θα υλοποιηθεί κανονικά, τονίζοντας πως η άδεια έχει εκδοθεί και κάθε απόπειρα παρεμπόδισης θα απαντηθεί ανάλογα.
Σημαία της Κύπρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα Χανιά η 3η Σύνοδος του Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος Κύπρου-Ελλάδας

Στην 3η Σύνοδο του ΕΠΟΔ στην Κρήτη, με επίκεντρο την κατεχόμενη Αμμόχωστο, τονίστηκε ότι παιδεία και πολιτισμός είναι θεμέλια δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη Κολυμπαρίου για το μέλλον του Ελληνισμού.