ΓΔ: 2592.93 0.42% Τζίρος: 122.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:44:37
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα

Το Κρεμλίνο μιλά για «αλλαγή παραδείγματος» στον πόλεμο στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία περνά σε νέα φάση λόγω «τρομοκρατικών ενεργειών» του Κιέβου κατά αμάχων, μετά τις ρωσικές επιθέσεις που προκάλεσαν τουλάχιστον 18 θανάτους. Προηγήθηκαν προειδοποιήσεις για συστηματικά πλήγματα.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι υπάρχει «αλλαγή παραδείγματος» στον πόλεμο στην Ουκρανία, αποδίδοντάς την στις «τρομοκρατικές ενέργειες» του Κιέβου εις βάρος αμάχων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τη μαζική επίθεση της Ρωσίας σε πολλές ουκρανικές περιοχές, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Κρεμλίνο είχε προειδοποιήσει για «συστηματικά πλήγματα» εναντίον στόχων στην Ουκρανία, σε απάντηση επίθεσης με drone σε κοιτώνα μαθητών στην υπό ρωσική κατοχή επαρχία του Λουχάνσκ. Η επίθεση αυτή προκάλεσε τον θάνατο 21 ανθρώπων, με την Ουκρανία να αρνείται κάθε ευθύνη.

«Αν το καθεστώς του Κιέβου διαπράττει σκοπίμως τέτοιες απάνθρωπες (…) τρομοκρατικές ενέργειες εις βάρος αμάχων, εις βάρος παιδιών, τότε πρόκειται για πλήρη αλλαγή παραδείγματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να πλήττει στρατιωτικούς στόχους στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, ενώ επισήμανε πως η ειρηνευτική διαδικασία έχει ανασταλεί, αν και η Μόσχα παραμένει σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Παραμένουμε ανοικτοί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Πεσκόφ, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Μόσχας ότι ο πόλεμος μπορεί να λήξει άμεσα, εφόσον η Ουκρανία αποσύρει τις δυνάμεις της από τέσσερις επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία. Από την πλευρά της, η Ουκρανία θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παράδοση και αιματηρή υφαρπαγή γης.

Παράλληλα, σύμφωνα με νέο απολογισμό των ουκρανικών αρχών, οι νεκροί από τα ρωσικά πλήγματα ανέρχονται σε 18, εκ των οποίων έξι στο Κίεβο.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, έκανε λόγο για 6 νεκρούς και 66 τραυματίες, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Telegram.

Στην πόλη Ντνίπρο, οι νεκροί ανέρχονται σε «12», όπως ανακοίνωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης, Ολεξάντρ Χάνζα, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Δέκα νεκροί και πολλοί τραυματίες σε επιθέσεις σε Ουκρανία-Ρωσία

Τουλάχιστον δέκα νεκροί και περίπου είκοσι τραυματίες σημειώθηκαν από επιθέσεις σε Ουκρανία και Ρωσία. Ρωσικός πύραυλος στην Οδησσό σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε οκτώ, ανάμεσά τους δύο παιδιά.
Σμήνος drones σε πτήση
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση με drones στη Μόσχα: Τουλάχιστον 3 νεκροί στη Ρωσία

Επιθέσεις drones στη Μόσχα και την περιφέρειά της προκάλεσαν τρεις νεκρούς και τέσσερις τραυματίες τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, ενώ η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε πάνω από 120 drones στο τελευταίο 24ωρο.
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί στο Χάρκοβο από ρωσικό drone, δύο στο Λουχάνσκ από ουκρανικές επιθέσεις

Τρεις νεκροί και τουλάχιστον πέντε τραυματίες μετά από ρωσική επίθεση με drone στο Χάρκοβο, ενώ δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε ουκρανική επίθεση στην περιοχή Λουχάνσκ σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Οι πληροφορίες δεν έχουν διασταυρωθεί.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από επίθεση drone στην Ουκρανία, πυρκαγιά σε ρωσικό διυλιστήριο

Η περιφέρεια Κιρόβοχραντ στην κεντρική Ουκρανία υπέστη τη σφοδρότερη ρωσική επίθεση του πολέμου, με τρεις νεκρούς και έξι τραυματίες από 360 drones που χτύπησαν 26 σημεία, στοχεύοντας κρίσιμες υποδομές και κατοικίες.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί στην Ουκρανία από ρωσικά πλήγματα σε δίκτυα ενέργειας

Τουλάχιστον έξι νεκροί σε ρωσικές επιθέσεις τη νύχτα στην Ουκρανία. Θύματα εντοπίστηκαν σε Κίεβο, Ντνιπροπετρόφσκ και Ζαπορίζια, ενώ συνεχίστηκαν οι πύραυλοι και το πρωί, με διακοπές ρεύματος σε περιοχές της πρωτεύουσας.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Η Ουκρανία να στοχεύει περισσότερα ρωσικά data centers, λέει ο Σινκεβίτσιους

Ο Λιθουανός πρωθυπουργός Μιντάουγκας Σινκεβίτσιους πρότεινε στο Φόρουμ Ασφαλείας της Βαρσοβίας οι σύμμαχοι της Ουκρανίας να ενισχύσουν τα χτυπήματα σε κέντρα δεδομένων στη Ρωσία και να επενδύσουν περισσότερο κατά της παραπληροφόρησης.