ΓΔ: 2709.49 0.30% Τζίρος: 45.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:52:37
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης

Ζελένσκι προτείνει συνάντηση με Πούτιν για τερματισμό του πολέμου

Ο Ζελένσκι απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον Πούτιν, προτείνοντας συνάντηση για τον τερματισμό του πολέμου και προειδοποιώντας πως η Ουκρανία θα συνεχίσει τη μάχη αν δεν υπάρξει συμφωνία, ενώ τόνισε ότι οι Ρώσοι είναι κουρασμένοι από τον πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσιοποίησε ανοιχτή επιστολή προς τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, προτείνοντας απευθείας συνάντηση με στόχο τη λήξη του πολέμου. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση άρνησης, το Κίεβο είναι έτοιμο να συνεχίσει τη μάχη για την επιβίωσή του.

Στην επιστολή του, ο Ζελένσκι αναφέρει ότι η πλειονότητα των Ρώσων έχει κουραστεί από τις ουκρανικές επιθέσεις, τις οικονομικές πιέσεις και την έλλειψη καυσίμων, γεγονός που, όπως σημειώνει, καθιστά την κοινωνία έτοιμη για ειρήνη.

«Εάν εσείς ο ίδιος δεν καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι είναι η ώρα να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, η Ουκρανία θα συνεχίσει να μάχεται για την ύπαρξή της», επισημαίνει, προειδοποιώντας ότι η θέση του Πούτιν ενδέχεται να απειληθεί. «Είναι ένα γεγονός της ρωσικής ιστορίας που γνωρίζετε καλά: όταν η Ρωσία κουράζεται, έρχεται η αλλαγή».

Ο Ζελένσκι προτείνει «να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο με μια απευθείας επαφή» και ζητά τον καθορισμό σαφούς ημερομηνίας για συνάντηση, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για πλήρη κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Στις συνομιλίες, όπως σημειώνει, θα πρέπει να συμμετάσχουν και η Ευρώπη με τις ΗΠΑ.

«Η τρέχουσα γραμμή του μετώπου είναι η γραμμή απ’ όπου θα πρέπει να ξεκινήσει η διπλωματία», υπογραμμίζει ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος σπανίως απευθύνεται ευθέως στον Πούτιν. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η επιστολή θα σταλεί στη Μόσχα μέσω διπλωματικών διαύλων.

Η αντίδραση της Μόσχας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα «είναι ενήμερη για την επιστολή του Ζελένσκι» και ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα ενημερωθεί «αργότερα» για το περιεχόμενό της. Πρόσθεσε ότι ο Ζελένσκι μπορεί να επισκεφθεί «ανά πάσα στιγμή» τη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη.

Οι δηλώσεις Πούτιν και ο ρόλος Τραμπ

Νωρίτερα, ο Πούτιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητο να σταματήσουν οι μάχες για να ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Η Μόσχα, όπως είπε, θεωρεί ότι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα επέτρεπε στο Κίεβο να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και επιμένει στην ανάγκη μόνιμης διευθέτησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι οι προτάσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ειρήνη, εφόσον το Κίεβο αποδεχθεί τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Διαφορετικά, όπως είπε, η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον πόλεμο «μέχρι τη νίκη».

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ρωσία παραμένει ανοικτή στη διπλωματία και στους συμβιβασμούς που είχαν συζητηθεί στη συνάντησή του με τον Τραμπ στην Αλάσκα, εκτιμώντας πως εάν η Ουκρανία συμφωνήσει σε αυτούς, η σύγκρουση μπορεί να λήξει σύντομα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής στάσης από τη Μόσχα, καθώς ο Πούτιν επιμένει ότι η λήξη του πολέμου προϋποθέτει την παράδοση του Ντονμπάς, κάτι που ο Ζελένσκι έχει απορρίψει ως ισοδύναμο συνθηκολόγησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί σε Περμ και Μπέλγκοροντ από ουκρανική επίθεση με drones

Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων με drones στις ρωσικές περιφέρειες Περμ και Μπέλγκοροντ, ενώ υπήρξαν ζημιές σε κατοικίες και καταρρίφθηκαν 27 drones, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις στα ουκρανικά λιμάνια Τσορνομόρσκ και Ισμαήλ

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν πλοίο με στρατιωτικό φορτίο στο λιμάνι Τσορνομόρσκ και εγκαταστάσεις φόρτωσης στο λιμάνι Ισμαήλ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το πρακτορείο Interfax.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ο πόλεμος πιθανό να συνεχιστεί και τον φετινό χειμώνα

Ο Ζελένσκι τόνισε πως ο πόλεμος με τη Ρωσία πιθανόν θα συνεχιστεί και τον χειμώνα, ενώ βασίζεται σε στήριξη ΗΠΑ και Ευρώπης. Το θέμα των εδαφών, σημείωσε, μπορεί να λυθεί μόνο σε συνομιλίες αρχηγών κρατών.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ουκρανικό πλήγμα στη Μπέλγκοροντ της Ρωσίας

Τέσσερις νεκροί και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικού πλήγματος στη Μπέλγκοροντ, με θύματα γιατρό, πλήρωμα ασθενοφόρου και ανδρόγυνο. Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν επίσης από επιθέσεις drones στο Ντονέτσκ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Αμερικανοί διαπραγματευτές έρχονται σύντομα Κίεβο-Μόσχα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί διαπραγματευτές, που μεσολαβούν για τον τερματισμό του πολέμου, θα επισκεφθούν σύντομα το Κίεβο και τη Μόσχα, τονίζοντας πως οι συναντήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν εξαντλούνται τα αποθέματα πυρομαχικών στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώσουν για τη στρατιωτική βοήθεια προς Ουκρανία και προανήγγειλε προσωρινό «πάγωμα» στις πωλήσεις όπλων στους συμμάχους, με επανέναρξη στο μέλλον.