ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Horst Seehofer. Φωτό: Shutterstock

Περισσότερη στήριξη για Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα στο Μεταναστευτικό ζητά ο Ζεεχόφερ 

Υπέρ μιας μόνιμης ευρωπαϊκής λύσης για την μετανάστευση τάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών στη βόρεια Αφρική για να διευκολυνθεί η νόμιμη μετανάστευση.

Περισσότερη στήριξη χρειάζονται η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, οι οποίες υφίστανται την μεγαλύτερη πίεση από πρόσφυγες που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. Χορστ Ζεεχόφερ και ανέδειξε την ανάγκη να ληφθούν μόνιμες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας, ο κ. Ζεεχόφερ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την διοργάνωση Διάσκεψης στην Βιέννη στις 22 και 23 Ιουλίου, με θέμα τις εξελίξεις στην Βαλκανική Οδό. Ο ίδιος εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του, καθώς, όπως σημείωσε, όλα τα κράτη - μέλη ενδιαφέρονται για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ασύλου και της μετανάστευσης, ενώ και στο θέμα της στήριξης των περισσότερο επιβαρυμένων χωρών ανέφερε ότι όλοι θέλουν να βοηθήσουν «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να τελειώνουμε με τις κατά περίσταση λύσεις, διότι με τέτοιες λύσεις απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας μόνιμης λύσης».

«Όλες οι χώρες συμφωνούν ότι στόχος είναι να αποτρέψουμε περαιτέρω θανάτους στην Μεσόγειο», τόνισε ο γερμανός υπουργός και σημείωσε ακόμη την ανάγκη συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών στην βόρεια Αφρική, προκειμένου να διευκολυνθεί η νόμιμη μετανάστευση. Αυτό θα είναι και το θέμα Συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιουλίου, στην Ιταλία.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ εξέφρασε μεταξύ άλλων την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει τον Σεπτέμβριο τις προτάσεις της για την μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου. Έπειτα μάλιστα από τις σημερινές συνομιλίες, ο υπουργός δήλωσε «βάσιμα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο κανονισμών στην Ευρώπη», καθώς ενδιαφέρονται, όπως είπε, όλα τα κράτη - μέλη και δείχνουν εποικοδομητική διάθεση. Ο ίδιος δήλωσε ότι φιλοδοξεί να βοηθήσει ώστε να γίνει «ένα μεγάλο άλμα» κατά την διάρκεια της γερμανικής προεδρίας και για αυτό σκοπεύει από το τέλος Αυγούστου να αναθέσει στους υφυπουργούς του περισσότερες από τις καθημερινές υποθέσεις του υπουργείου του, προκειμένου να έχει τον χρόνο να ταξιδέψει εντός της Ε.Ε. και να συνομιλήσει με τους ομολόγους του. «Σήμερα άναψε και πάλι μια πραγματική φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο Χορστ Ζεεχόφερ και δήλωσε ότι θέλει να αφιερωθεί με όλες του τις δυνάμεις στην προώθηση του ζητήματος της μετανάστευσης σε επίπεδο Ε.Ε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεκτό από την Ολομέλεια το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε προς στους ευρωβουλευτές ότι «το Σύμφωνο που έχετε μπροστά σας δεν ξαναχτίζει τον Παρθενώνα. Ποτέ δεν το ισχυριστήκαμε, αλλά σημειώνουμε απτή βελτίωση μετά από πολλά χρόνια αποτυχιών».
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς θα μειώσει τη μεταναστευτική πίεση από τη Μ. Ανατολή η ΕΕ

Όπως αναφέρει ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο, συμφωνίες όπως αυτή με την Αίγυπτο που επενδύουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας βοηθούν στο να περιοριστεί η εγκληματική δραστηριότητα διακίνησης ανθρώπων.
ΔΙΕΘΝΗ

Τρία άτομα που δολοφόνησαν μετανάστες συνέλαβε η ισπανική αστυνομία

Κατηγορούνται ότι εξανάγκασαν τους μετανάστες, απειλώντας τους με ένα μαχαίρι, να πηδήξουν στη θάλασσα, σε ένα σημείο με ισχυρά ρεύματα, μολονότι γνώριζαν ότι πολλοί από αυτούς δεν ήξεραν κολύμπι.
prosfyges-metanastes-kataulismoi
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλοαλβανική συμφωνία για το μεταναστευτικό με δημιουργία δύο κέντρων

Η Ιταλία, χώρα μέλος της ΕΕ, θα χρηματοδοτήσει αυτά τα δύο κέντρα στην αλβανική ακτή της Αδριατικής. Η Αλβανία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, θα μπορεί έτσι να υποδέχεται στα κέντρα αυτά περίπου 3.000 ανθρώπους ταυτοχρόνως.