Η μείωση των ρωσικών επιθέσεων με drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας τον Ιούνιο καταγράφεται ως η σημαντικότερη τάση του τελευταίου διμήνου, σύμφωνα με ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε δεδομένα της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που το Κίεβο εντείνει τα δικά του πλήγματα στο ρωσικό έδαφος.
Συγκεκριμένα, η Μόσχα εκτόξευσε 5.749 μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς και 180 πυραύλους εκτός της εμπόλεμης ζώνης, καταγράφοντας μείωση 29% και 15% αντίστοιχα σε σχέση με τον Μάιο. Η πτώση αυτή σημειώνεται μετά από μήνες με αριθμό ρεκόρ επιθέσεων.
Παρά τη μείωση, τα πλήγματα συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρές ζημιές και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Στις 2 Ιουνίου, μαζική ρωσική επίθεση με 656 drones και 73 πυραύλους προκάλεσε τον θάνατο 23 ατόμων, εκ των οποίων 16 στο Ντνίπρο και 7 στο Κίεβο, ενώ περίπου 50 άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια επίθεση του Ιουνίου.
Στις 15 Ιουνίου, νέοι βομβαρδισμοί έπληξαν αρκετές συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας, προκαλώντας τον θάνατο πέντε πολιτών και ζημιές στον καθεδρικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι η Ρωσία εκτόξευσε τότε 611 drones και 70 πυραύλους κατά του Κιέβου και άλλων περιοχών.
Εντατικοποίηση ουκρανικών αντιποίνων
Από την πλευρά της, η Ουκρανία έχει αυξήσει τις επιθέσεις της σε ρωσικά εδάφη και περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο, χαρακτηρίζοντάς τες ως αντίποινα για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της Μόσχας. Οι ουκρανικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται σε ενεργειακές υποδομές, με στόχο να περιορίσουν τη ροή υδρογονανθράκων που χρηματοδοτεί την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου.
Στις 18 Ιουνίου, μαζική ουκρανική επίθεση έπληξε μεγάλο διυλιστήριο στη Μόσχα, προκαλώντας εκρήξεις και πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 17 άνθρωποι, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε «κάποιες ελλείψεις» εξαιτίας των επιθέσεων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση «δεν είναι κρίσιμη».
Πολλές ρωσικές περιφέρειες έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στην πώληση καυσίμων σε ιδιώτες, ενώ η Κριμαία, που έχει προσαρτηθεί από τη Μόσχα, τελεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».