ΓΔ: 2691.43 1.62% Τζίρος: 290.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σφύρα δικαστηρίου

Μάλτα: Ξεκινά η δίκη για τον φερόμενο ηθικό αυτουργό της δολοφονίας της Καρουάνα Γκαλιζία

Ξεκίνησε στη Μάλτα η δίκη του επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ, φερόμενου ως ηθικού αυτουργού της δολοφονίας της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία το 2017, που είχε αποκαλύψει σκάνδαλα διαφθοράς.

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη του επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος φέρεται ως ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα το 2017, σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου της οικογένειας της δημοσιογράφου, Τζέισον Αζοπάρντι, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Εννέα χρόνια μετά τη δολοφονία της μητέρας μου, ο άνδρας που κατηγορείται ότι διέταξε τη δολοφονία εμφανίζεται στο δικαστήριο», έγραψε στο X ο Πολ Καρουάνα Γκαλιζία, ένας από τους γιους της ερευνήτριας δημοσιογράφου και blogger που σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο στις 16 Οκτωβρίου 2017 στη νησιωτική χώρα της Μεσογείου.

Η δολοφονία της 53χρονης δημοσιογράφου, η οποία είχε αποκαλύψει υποθέσεις διαφθοράς με την εμπλοκή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και συμμετείχε στην έρευνα για τα «Panama Papers», προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και συγκλόνισε τη Μάλτα.

Ο Φένεκ, που εμφανίστηκε στο δικαστήριο μαζί με άλλους κατηγορούμενους, σύμφωνα με τους Times of Malta, συνελήφθη στα τέλη του 2019 στο γιοτ του, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει από τη χώρα.

Το 2013, ο επιχειρηματίας είχε εξασφαλίσει μια σύμβαση πολλών εκατομμυρίων ευρώ με την κυβέρνηση της Μάλτας για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο.

Λίγο πριν από τη δολοφονία της, η Καρουάνα Γκαλιζία ερευνούσε ισχυρισμούς διαφθοράς σε υψηλόβαθμα στελέχη, αποκαλύπτοντας τις σχέσεις ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα και την πολιτική ελίτ της χώρας.

Την 1η Δεκεμβρίου 2019, ο τότε πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ ανακοίνωσε την παραίτησή του, υπό την πίεση καθημερινών διαδηλώσεων, κατηγορούμενος για παρεμβάσεις και προστασία συνεργατών του στην έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 34χρονου Τούρκου στην Αθήνα με Ερυθρά Αγγελία της Interpol

Στη σύλληψη 34χρονου Τούρκου, καταζητούμενου διεθνώς από τις τουρκικές Αρχές για διακεκριμένη κλοπή και παρεμπόδιση δημοσίου συμφέροντος, προχώρησαν οι αστυνομικοί χθες το μεσημέρι σε περιοχή της Αθήνας.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μαδούρο ζητά άρση κατηγοριών στις ΗΠΑ λόγω ασυλίας αρχηγού κράτους

Ο Νικολάς Μαδούρο ζήτησε από το αμερικανικό δικαστήριο να απορρίψει τις σε βάρος του κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, επικαλούμενος την ασυλία του ως πρώην αρχηγός κράτους. Το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Δικαιοσύνης: Επιτεύχθηκαν όλα τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε το 100% των οροσήμων του στο Ταμείο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», υλοποιώντας 24 ορόσημα με προϋπολογισμό 365,4 εκατ. ευρώ, που αφορούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στη Δικαιοσύνη.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Τσίπρας και Μητσοτάκης εκφράζουν την ίδια αποτυχημένη πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κατηγορεί τη ΝΔ ότι ακολουθεί την πολιτική Τσίπρα και τονίζει ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης εκφράζουν την ίδια πολιτική, που ήδη έχει απορριφθεί από τον λαό.