ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:08:30
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

Νέες αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν και αντίποινα σε βάσεις στον Κόλπο

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πλήγματα στο Ιράν για να περιορίσουν την επιρροή της Τεχεράνης στο στενό του Ορμούζ. Οι Φρουροί της Επανάστασης ανταπέδωσαν, ενώ η Τεχεράνη απειλεί πλοία και επιμένει στην επιβολή τελών διέλευσης.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα πλήγματα στο Ιράν τη νύχτα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον έλεγχο που ασκεί η Τεχεράνη στο στρατηγικής σημασίας στενό του Ορμούζ. Οι Φρουροί της Επανάστασης απάντησαν με επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν.

Η Τεχεράνη δηλώνει ότι, παρά την αντίθεση της Ουάσιγκτον, θα προχωρήσει στην επιβολή τελών για τη διέλευση από το Ορμούζ, κρίσιμο σημείο για το παγκόσμιο εμπόριο υδρογονανθράκων. Το Ιράν απειλεί πλοία που παρακάμπτουν το εγκεκριμένο δρομολόγιο κατά μήκος των ιρανικών ακτών και, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, «επιτέθηκε» σε τουλάχιστον τρία εμπορικά πλοία στο στενό.

«Οι νέοι βομβαρδισμοί είναι αντίποινα για τους χθεσινούς βομβαρδισμούς πλοίων από το Ιράν. Αν ξαναγίνει, θα είναι πολύ χειρότερα!», προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε μέσω X ότι έπληξε «κατά προσέγγιση 90 στόχους» στο Ιράν, μεταξύ των οποίων αντιαεροπορικά συστήματα, εγκαταστάσεις επιτήρησης, αποθήκες πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σύμφωνα με τη CENTCOM, στόχος είναι να περιοριστεί «η δυνατότητα του Ιράν να επιτίθεται εναντίον της εμπορικής ναυσιπλοΐας» στο στενό του Ορμούζ.

Από την πλευρά του, ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, επικεφαλής ιρανός διαπραγματευτής, τόνισε ότι το στενό «δεν θα ανοίξει ξανά παρά μόνο με ‘ιρανικές διευθετήσεις’, όχι με αμερικανικές απειλές». Ο ίδιος υπογράμμισε μέσω X πως «αν μας χτυπάτε, θα σας χτυπάμε».

Σφοδρές επιθέσεις και απώλειες

Στο Ιράν, εκρήξεις σημειώθηκαν σε Μπαντάρ Αμπάς, Κοναράκ και Σαμπαχάρ, ενώ καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος. Πυροσβέστης σκοτώθηκε σε επιδρομή στο αεροδρόμιο της Ιρανσάρ, ενώ στη Μπουσέρ χτυπήθηκε στρατιωτική βάση. Στο Χουζεστάν, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το IRNA.

Οι Φρουροί της Επανάστασης εξαπέλυσαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν. Προειδοποίησαν ότι θα επεκτείνουν τα αντίποινα σε άλλες χώρες της περιοχής αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τα πλήγματα.

Ο στρατός του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι απώθησε «εχθρικές» επιθέσεις, ενώ στο Μπαχρέιν ενεργοποιήθηκαν σειρήνες συναγερμού. Στο Κατάρ, οι αρχές απέστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα στους πολίτες λόγω «σοβαρής απειλής».

Ενεργειακές αναταράξεις και διεθνείς αντιδράσεις

Το «μνημόνιο κατανόησης του Ισλαμαμπάντ», που υπέγραψαν η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον στις 17 Ιουνίου, προέβλεπε την πλήρη επαναλειτουργία του στενού του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου και ΥΦΑ. Ωστόσο, οι νέες εχθροπραξίες ανέτρεψαν την προσωρινή ανακωχή.

Μετά τις τελευταίες επιθέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η ανακωχή «τέλειωσε», εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση πως οι συγκρούσεις θα τελειώσουν «πολύ σύντομα». Επιστρέφοντας από τη σύνοδο του NATO στην Τουρκία, είπε ότι Ιρανοί «θέλουν τόσο πολύ να κλειστεί συμφωνία», αν και αμφισβήτησε τη δέσμευση της Τεχεράνης.

Οι μεσολαβητές, Κατάρ και Πακιστάν, κάλεσαν τα μέρη να τηρήσουν τη συμφωνία και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση. Η ένταση έχει προκαλέσει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, με το Μπρεντ να αυξάνεται κατά 5% την Τετάρτη και επιπλέον 1% σήμερα στα 78,85 δολάρια στις αγορές της Ασίας.

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων συμπίπτει με τις σιιτικές τελετές ενόψει της κηδείας του πρώην ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε στις πρώτες ώρες του πολέμου. Η ταφή του αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Μασχάντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν αμερικανικές βάσεις στο Κουβέιτ και στο Μπαχρέιν ως αντίποινα για τα χτυπήματα των ΗΠΑ στο Ιράν, απειλώντας επέκταση επιθέσεων σε άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής.
Ρουκέτα σε εκτόξευση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση Φρουρών της Επανάστασης σε βάσεις ΗΠΑ σε Μπαχρέιν και Ιράκ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Μπαχρέιν και στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση Φρουρών της Επανάστασης σε αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν επίθεση μεγάλης κλίμακας με drones και πυραύλους κατά αμερικανικής βάσης στο Μπαχρέιν, υποστηρίζοντας ότι χτύπησαν σημαντικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πλήγματα σε εγκαταστάσεις σε Κουβέιτ, Κατάρ και Μπαχρέιν

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν επιθέσεις με drones-καμικάζι σε εγκαταστάσεις σε Κουβέιτ, Κατάρ και Μπαχρέιν ως αντίποινα για αμερικανικά πλήγματα, ενώ η Γαλλία κατηγορεί το Ιράν για αθέτηση δεσμεύσεων.