ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πυρκαγιά σε δάσος

Γαλλία: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στο Φοντενεμπλό, καμένα 10.000 στρέμματα

Μεγάλη φωτιά στο δάσος του Φοντενεμπλό νότια του Παρισιού απείλησε 10.000 στρέμματα σε λιγότερο από 24 ώρες, με πάνω από 500 πυροσβέστες και εναέρια μέσα να επιχειρούν. Το δάσος είναι γνωστό και ως «απόθεμα βιόσφαιρας».

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στο δάσος του Φοντενεμπλό, στα νότια του Παρισιού. Παρά την κινητοποίηση 500 πυροσβεστών και τη συνδρομή εναέριων μέσων, η φωτιά εξακολουθεί να εξαπλώνεται, σε ένα φαινόμενο πρωτοφανές για την περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα, η πυρκαγιά – που εκτιμάται ότι μπορεί να προκλήθηκε από εμπρησμό – έχει καταστρέψει σχεδόν 10.000 στρέμματα δάσους.

Το δάσος του Φοντενεμπλό, γνωστό διεθνώς στους αναρριχητές και χαρακτηρισμένο από τον ΟΗΕ ως «απόθεμα βιόσφαιρας», απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από το Παρίσι.

«Το διακύβευμα σήμερα (...) είναι να μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά, να σταματήσουμε την εξάπλωσή της. Η φωτιά εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα», δήλωσε ο ταγματάρχης Σιλβέν Βντοβίκ, εκπρόσωπος των πυροσβεστών της Σεν-ε-Μαρν.

Ο νομάρχης της Σεν-ε-Μαρν, Πιερ Ορί, ανέφερε ότι η κατάσταση «δεν είναι εκτός ελέγχου, αλλά μόλις αντιμετωπίσαμε (...) μια νέα εστία φωτιάς». Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, έχουν καεί περίπου 10.000 στρέμματα, δηλαδή το 5% του συνολικού δασικού όγκου.

Εναέρια μέσα για πρώτη φορά στο Ιλ ντε Φρανς

Η πυρκαγιά ξεκίνησε την Κυριακή γύρω στις 18.00 (ώρα Ελλάδας), κινητοποιώντας για πρώτη φορά στην περιοχή του Παρισιού πυροσβεστικά αεροσκάφη. Από το πρωί, δύο Canadair αντλούν νερό από τον Σηκουάνα και το ρίχνουν στις φλόγες, ενώ χθες χρησιμοποιήθηκαν δύο Dash, αεροσκάφη που ρίχνουν επιβραδυντικό υγρό, καθώς και ειδικά ελικόπτερα.

«Όλα τα μέσα κινητοπoιήθηκαν», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

Δύσκολες συνθήκες για τις δυνάμεις πυρόσβεσης

Ενισχύσεις έχουν σταλεί από όλη τη Γαλλία, ωστόσο το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνεται από τη μορφολογία του εδάφους και τις συνεχείς μικροεστίες. Επιπλέον, οι ισχυροί άνεμοι και η αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω του καπνού δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις.

«Αντιμετωπίζουμε σαφώς τις τρεις χειρότερες συνθήκες», δήλωσε ένας διοικητής της πυροσβεστικής, αναφερόμενος σε άνεμο «30 έως 50 χλμ./ώρα», θερμοκρασίες άνω των 30°C και «εξαιρετικά χαμηλή» υγρασία.

Οι αρχές εκτιμούν ότι, ακόμη και μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς, θα χρειαστούν ημέρες ή και εβδομάδες για την πλήρη κατάσβεση και την αποτροπή αναζωπυρώσεων.

Έρευνα για εμπρησμό

Ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ, που επισκέφθηκε την περιοχή, ανέφερε πως η φωτιά ενδέχεται να οφείλεται σε εμπρησμό, καθώς εντοπίστηκαν «καμιά δεκαριά εστίες έναρξης σε μια περίμετρο 1.000 μέτρων». Το θέμα διερευνάται από τις δικαστικές αρχές.

Η πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, Βαλερί Πεκρές, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά οι πυρομανείς».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή καμένα κτίρια.

Το Φοντενεμπλό, γνωστό ως «πνεύμονας» του Παρισιού και προορισμός 15 εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως, βιώνει τη χειρότερη πυρκαγιά από το 1863, μετά από εκείνες του 1921 και του 1945.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγωγή υπαξιωματικού της Λεγεώνας των Ξένων στην Κολομβία

Η οικογένεια του Γάλλου υπαξιωματικού που απήχθη στην Κολομβία δεν έχει λάβει ούτε αίτημα για λύτρα ούτε απόδειξη ζωής, ενώ για την ώρα δεν προβλέπεται στρατιωτική επιχείρηση διάσωσης, σύμφωνα με Κολομβιανές αρχές.
Λογότυπο Fitch Ratings
ΔΙΕΘΝΗ

Η Fitch διατηρεί το αξιόχρεο της Γαλλίας στο A+ με σταθερές προοπτικές

Η Fitch διατήρησε το αξιόχρεο της Γαλλίας στο A+ με σταθερή προοπτική, παρά το υψηλό έλλειμμα, λόγω της ισχυρής και διαφοροποιημένης οικονομίας και τραπεζικού τομέα, παρά το αυξημένο χρέος και τις δημοσιονομικές δυσκολίες.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 2 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση αυτοκινήτου στην Καν

Ένας 26χρονος Ρώσος τσετσενικής καταγωγής έριξε σκόπιμα το αυτοκίνητό του σε πεζούς έξω από τον σταθμό της Καν, με αποτέλεσμα δύο νεκρούς και περίπου 10 τραυματίες, έπειτα από διαπληκτισμό. Ο δράστης συνελήφθη, χωρίς ποινικό μητρώο.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Γαλλία και Βρετανία «παίζουν με τη φωτιά» με πυραύλους στην Ουκρανία

Η Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε Γαλλία και Βρετανία πως «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας πυραυλική τεχνολογία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για απρόβλεπτες συνέπειες. Λονδίνο και Παρίσι ανακοίνωσαν επιπλέον στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο.
Φρεγάτα Belharra λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Συμφωνία 4,3 δισ. ευρώ με Γαλλία για αγορά 4 φρεγατών

Η Σουηδία θα αγοράσει τέσσερις φρεγάτες από τον γαλλικό όμιλο Naval Group για 4,3 δισ. ευρώ. Η συμφωνία θα υπογραφεί στις 31 Αυγούστου στη Στοκχόλμη, παρουσία του Γάλλου προέδρου Μακρόν. Η πρώτη φρεγάτα παραδίδεται το 2030.