ΓΔ: 2657.05 -0.75% Τζίρος: 258.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία του Ιράν

Ιράν: Δεν θα τηρήσουμε συμφωνία με ΗΠΑ αν δεν έχουμε οφέλη, λέει ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Γαλιμπάφ δήλωσε ότι αν το Ιράν δεν ωφεληθεί από το μνημόνιο με τις ΗΠΑ, δεν υπάρχει λόγος να το τηρεί, τονίζοντας πως η εθνική ασφάλεια εξαρτάται από ιρανικό έλεγχο στα Στενά του Ορμούζ.

Ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ιράν και πρόεδρος του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι αν η Τεχεράνη δεν αποκομίζει οφέλη από το «Μνημόνιο Συνεννόησης» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε «δεν έχει κανέναν λόγο να εμμένει σε μια τέτοια συμφωνία».

Όπως τόνισε, η εθνική ασφάλεια του Ιράν εξαρτάται από τη διατήρηση των «ιρανικών διευθετήσεων» στα Στενά του Ορμούζ, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της περιοχής για τη χώρα. Οι δηλώσεις του έγιναν μέσω μακροσκελούς ανάρτησης στην πλατφόρμα Telegram.

Ο Γαλιμπάφ ανέφερε ότι η στάση του Ιράν απέναντι στις ΗΠΑ και στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της αντιπαράθεσης πρέπει να στηρίζεται στα εθνικά συμφέροντα, την ασφάλεια και μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Επεσήμανε ότι η Τεχεράνη οφείλει να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις, χωρίς εξαρτήσεις από εξωτερικούς παράγοντες.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως είπε, «η διαπραγμάτευση σε αυτό το στάδιο δεν ισοδυναμεί με συμβιβασμό αλλά, μαζί με τον πόλεμο, αποτελεί μέρος της στρατηγικής της αντίστασης και της προστασίας των εθνικών συμφερόντων». Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόσθεσε ότι «ο διαχωρισμός και η επιλογή είτε της διαπραγμάτευσης είτε του πολέμου ως μοναδικής λύσης είναι στρατηγικό λάθος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανός πρόεδρος: Ευχαριστούμε Ρωσία για στήριξη, αντιστεκόμαστε στις ΗΠΑ

Ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη ρωσική στήριξη απέναντι στις κυρώσεις, τονίζοντας ότι Μόσχα και Τεχεράνη μπορούν μαζί να αντιμετωπίσουν την «μονομερή πρακτική» των ΗΠΑ, σε συνάντηση στο Μπισκέκ.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν σε Πεζεσκιάν: Η Ρωσία στηρίζει τον λαό του Ιράν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από τη Μπισκέκ, δήλωσε στον Ιρανό πρόεδρο ότι η Ρωσία στηρίζει τον ιρανικό λαό και πως οι δύο χώρες θα διατηρήσουν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις παρά τις τρέχουσες διεθνείς πιέσεις.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πεζεσκιάν: Η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί αν οι ΗΠΑ τηρήσουν τις δεσμεύσεις

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε από τη σύνοδο στο Κιργιστάν πως το Ιράν θα απαντήσει αμέσως αν οι ΗΠΑ τηρήσουν τη συμφωνία του Ιουνίου για τον πόλεμο. Στο Μπισκέκ παρόντες 17 ηγέτες για τα 25 χρόνια του ΟΣΣ.
Μασούντ Πεζεσκεγιάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μηνύματα Πεζεσκιάν στις ΗΠΑ και τετ α τετ Πούτιν με Ερντογάν

Στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στο Μπισκέκ βρίσκονται οι εξελίξεις στις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί ισχυρό βομβαρδισμό κατά του Ιράν μετά από πλήγματα

Μετά από περίοδο ηρεμίας, ξέσπασαν νέες εχθροπραξίες ΗΠΑ-Ιράν. Η Ουάσιγκτον βομβάρδισε εκτοξευτήρες στο Λαράκ, ενώ η Τεχεράνη απάντησε με επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους στην Ιορδανία και τα ΗΑΕ, επιμένοντας ότι δεν θέλει πόλεμο.