Φώτο: Shutterstock

Λαγκάρντ: Συμφωνία άμεσα για το Ταμείο Ανάκαμψης - Αβέβαιες οι προοπτικές της οικονομίας 

Άνιση θα είναι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας, με την ΕΚΤ να καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να μην κωλυσιεργούν και να δράσουν με ταχύτητα.

Την ανάγκη οι ηγέτες της ΕΕ να αποφασίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να υπάρξει ένα ακόμη μέσο στήριξης της οικονομίας, υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη που ακολούθησε τη σημερινή συνεδρίαση της τράπεζας. 

Η κυρία Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι άνιση, τονίζοντας ότι οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία της πανδημίας. 

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί μία φιλόδοξη και συντονισμένη νομισματική πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ο μεγάλοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η οικονομία, τονίζοντας ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι θετικά, αλλά αυτό που θα πρέπει να επιταχυνθεί είναι η έγκριση της πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάπτυξης, την οποία η ΕΚΤ στηρίζει απόλυτα. 

«Είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα φιλόδοξο πακέτο. Προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να εδραιωθεί σταθερά σε υγιείς διαρθρωτικές πολιτικές που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο. Οι καλά σχεδιασμένες διαρθρωτικές πολιτικές θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια ταχύτερη, ισχυρότερη και πιο ομοιόμορφη ανάκαμψη από την κρίση, υποστηρίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Οι στοχευμένες διαρθρωτικές πολιτικές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αναζωογόνηση των οικονομιών, με έμφαση στην επιτάχυνση των επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας όπως η πράσινη ανάπτυξη αλλά και η ψηφιακή μετάβαση», τόνισε η κυρία Λαγκάρντ. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τόσο τα βασικά επιτόκια της ευρωζώνης όσο και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει δημιουργήσει (PEPP και «κλασσικό» QE) στη σημερινή της συνεδρίαση. Η ΕΚΤ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι τα επιτόκια των πράξεων  κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πανέτα: Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος της πανδημίας για την οικονομία

«Είναι πολύ νωρίς για να διακηρύξουμε την νίκη», είπε ο Πανέτα, επισημαίνοντας πως η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να συρρικνωθεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο.