ΓΔ: 2603.7 0.19% Τζίρος: 257.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Μπιγκ Μπεν και σημαία

Βρετανία: Μείωση φόρων για τις παμπ ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ ανακοίνωσε μείωση φόρου 20% για παμπ, κλαμπ και μουσικούς χώρους από τον Απρίλιο, κατάργηση ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος τον χειμώνα και ανώτατο όριο 2 λίρες στα εισιτήρια λεωφορείου από τον Ιανουάριο.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Άντι Μπέρναμ ανακοίνωσε σήμερα νέα μείωση 20% στον επαγγελματικό φόρο που καταβάλλουν οι παμπ, τα κλαμπ και οι συναυλιακοί χώροι, με ισχύ από τον Απρίλιο. Πρόκειται για το τρίτο μέτρο που παρουσιάζει μέσα σε τρεις ημέρες, στο πλαίσιο της δέσμευσής του να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τη Δευτέρα, διαδεχόμενος τον Κιρ Στάρμερ, ο Μπέρναμ έχει ανακοινώσει επίσης την κατάργηση του ΦΠΑ στους οικιακούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς και την επιβολή ανώτατης τιμής δύο στερλινών (2,35 ευρώ) στα εισιτήρια λεωφορείων από τον Ιανουάριο.

«Αυτή η κυβέρνηση θα στηρίξει τις επιχειρήσεις που θέλουν να βοηθήσουν τις κοινότητές τους», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος του Μείζονος Μάντσεστερ, υπογραμμίζοντας την πρόθεσή του να ενισχύσει την τοπική οικονομία.

Η μείωση του φόρου αναμένεται να ωφελήσει περίπου 32.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θα εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο 1.100 στερλίνες (1.300 ευρώ) ετησίως. Το μέτρο θα κοστίσει στην κυβέρνηση περίπου 100 εκατομμύρια στερλίνες τον χρόνο και αναμένεται να τύχει θετικής υποδοχής από μικρούς ανεξάρτητους χώρους, αλλά και μεγάλες αλυσίδες όπως οι D Wetherspoon, Marston's και Fuller, Smith & Turner.

Ωστόσο, ο Μπέρναμ δεν ανακοίνωσε φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις εστίασης ή ξενοδοχεία, ούτε ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας για μείωση στο μισό του φόρου επί των πωλήσεων.

Χρηματοδότηση και αντιδράσεις

Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η μείωση του φόρου θα χρηματοδοτηθεί κυρίως μέσω επανεξέτασης των φοροαπαλλαγών σε εμπορικές επιχειρήσεις που «δεν έχουν θετική συμβολή στις τοπικές κοινότητες», όπως καταστήματα ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς και μέσω εντατικοποίησης των ελέγχων φοροδιαφυγής σε διαδικτυακές πωλήσεις.

Οι παμπ, εμβληματικό στοιχείο της βρετανικής κουλτούρας, εξακολουθούν να κλείνουν με ρυθμό μία την ημέρα, σύμφωνα με την British Beer and Pub Association. Ολόκληρος ο τομέας ξενοδοχείων και εστίασης αντιμετωπίζει σημαντικές αυξήσεις κόστους, κυρίως λόγω των υψηλών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Η συντηρητική αντιπολίτευση κάλεσε τον Άντι Μπέρναμ να εξηγήσει λεπτομερώς πώς σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το μέτρο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς.

Πρωτοβουλία από τους εύπορους πολίτες

Παράλληλα, περίπου 120 εκατομμυριούχοι με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των οποίων ο πρώην ποδοσφαιριστής και παρουσιαστής Γκάρι Λίνεκερ, απέστειλαν επιστολή στον νέο πρωθυπουργό ζητώντας να φορολογηθούν περισσότερο. Τα μέλη της ομάδας Patriotic Millionaires UK υποστηρίζουν ότι μια αύξηση των φόρων για τα υψηλότερα εισοδήματα θα μπορούσε να αποφέρει στο κράτος έως και 24 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε τον Ράσελ Μπραντ «σεξουαλικό αρπακτικό» στη δίκη

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε τον Ράσελ Μπραντ «σεξουαλικό αρπακτικό» και «εκμεταλλευτή» στη δίκη του στο Λονδίνο, όπου κατηγορείται από έξι γυναίκες για βιασμούς και επιθέσεις μεταξύ 1999-2009. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.
Καπνός πόλης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στεγαστική κρίση: Προκλήσεις και ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων

Στο επίκεντρο της Prodexpo 2026 βρέθηκαν τα φλέγοντα θέματα της προσβασιμότητας στην κατοικία, το αυξημένο κόστος οικοδομής και οι επενδύσεις. Παρουσιάστηκαν προτάσεις, νέοι νόμοι για τις πολυκατοικίες και προκλήσεις της αγοράς ακινήτων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι στο Λονδίνο για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπέρναμ

Ο βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ συναντά σήμερα τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Λονδίνο, προσφέροντας στήριξη και υποσχόμενος ταχύτερη παράδοση οπλισμού, ενώ ζητά αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, μετά και τις δηλώσεις Τραμπ εναντίον του Ουκρανού προέδρου.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

MI5: Ιράν και Ρωσία κλιμακώνουν υβριδικές απειλές κατά της Βρετανίας

Το Ιράν στοχεύει πλέον σημαντικότερους στόχους, όπως βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, ενώ η Ρωσία εντείνει υβριδικές επιθέσεις κατά συμμάχων της Ουκρανίας, τονίζει ο επικεφαλής της MI5, Κεν Μακ Κάλουμ, υπογραμμίζοντας αυξημένες απειλές.