ΓΔ: 795.24 2.06% Τζίρος: 72.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Επιχειρηματικοί κολοσσοί παίρνουν μέτρα για το συστημικό ρατσισμό

Το ξέσπασμα οργής στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο μετά τη δολοφονία Φλόιντ από αστυνομικούς, έφερε το ζήτημα της φυλετικής ισότητας και δικαιοσύνης στην ατζέντα των μεγαλύτερων εταιρειών στην Αμερική.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου 2020 από αστυνομικό της Μινεσότα προκάλεσε παγκόσμια οργή - και ένα τεράστιο παγκόσμιο κίνημα για τον τερματισμό του συστημικού ρατσισμού και της ανισότητας που μαστίζουν όχι μόνο την αμερικανική αστυνομία αλλά και τους χώρους εργασίας και τις ίδιες τις κοινότητες στη χώρα.

Έκτοτε, οι πολίτες διαμαρτύρονται σε πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί αναλαμβάνουν επίσης δράση - υποστηρίζοντας το κίνημα Black Lives Matter, αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες στους δικούς τους χώρους εργασίας, δωρίζοντας σε οργανισμούς κοινωνικής δικαιοσύνης και χρησιμοποιώντας τις πλατφόρμες τους για την προώθηση της φυλετικής ποικιλομορφίας, της ένταξης και της ισότητας στην επιχειρηματική κοινότητα.

Και η βελτίωση της διαφορετικότητας και της ένταξης στην επιχείρηση δεν απλώς το σωστό, είναι και καλό για τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης. «Οι επιχειρήσεις έχουν τη μετασχηματιστική δύναμη να αλλάξουν και να συμβάλουν σε μια πιο ανοιχτή, διαφορετική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία. Μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο ξεκινώντας από τους οργανισμούς μας», έγραψε ο Vijay Eswaran, Εκτελεστικός Πρόεδρος της QI Group. «Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε διαισθητικά ότι η ποικιλομορφία είναι καλή για τις επιχειρήσεις. Οι φωνές για την ίδρυση ενός πραγματικά διαφορετικού εργατικού δυναμικού, σε όλα τα οργανωτικά επίπεδα, αυξάνονται κάθε χρόνο. Το ηθικό επιχείρημα είναι αρκετά βαρύ, αλλά ο οικονομικός αντίκτυπος - όπως αποδεικνύεται από πολλαπλές μελέτες - το καθιστά αυτό σχεδόν αυτονόητο», συνέχισε.

Το World Economic Forum συγκέντρωσε κάποιες από τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν ήδη τεράστιοι όμιλοι προσπαθώντας να «χτυπήσουν» τον συστημικό ρατσισμό στο εσωτερικό τους:

PepsiCo

Διευθύνων Σύμβουλος της PepsiCo: «Το κίνημα Black Lives Matter, είναι σημαντικό για την εταιρεία και για μένα»

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της PepsiCo Ramon Laguarta μιλώντας στο Fortune, όπου ανακοίνωσε διάθεση 400 εκατ. δολαρίων σε διάστημα πέντε ετών για να τονώσει τις τοπικές κοινότητες και να αυξήσει την ίση εκπροσώπηση στην PepsiCo.

Οι προσπάθειες της εταιρείας θα επικεντρωθούν σε τρεις πυλώνες: ανθρώπους, επιχειρήσεις και κοινότητες.

Άτομα: Η PepsiCo θα αυξήσει τον Black Managers πληθυσμό της εταιρείας κατά 30% έως το 2025, προσθέτοντας περισσότερους από 250 αφροαμερικάνους συνεργάτες σε διοικητικούς ρόλους. Η εταιρεία θα αυξήσει επίσης τις δραστηριότητες προσλήψεων σε Ιστορικά αφφροαμερικανικά Κολέγια και Πανεπιστήμια, θα δημιουργήσει υποτροφίες για μαθητές και θα ξεκινήσει εκπαίδευση σε επίπεδο ασυνείδητης προκατάληψης.

Επιχείρηση: Η εταιρεία θα διπλασιάσει τις δαπάνες της με εταιρείες αφροαμερικανών προμηθευτών, θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και θα επενδύσει 50 εκατ. δολάρια για πέντε χρόνια για να ενισχύσει τις τοπικές επιχειρήσεις αφροαμερικάνων.

Κοινότητες: Η PepsiCo θα επενδύσει επιπλέον 20 εκατ. δολάρια για πέντε χρόνια «για να δημιουργήσει ευκαιρίες και να προωθήσει την οικονομική ενδυνάμωση για τους Αφροαμερικάνους», συμπεριλαμβανομένης της παροχής επιχορηγήσεων για κοινωνικά προγράμματα σε κοινότητες, την παροχή καθοδήγησης, κατάρτισης διαχείρισης και χρηματοδότησης για εστιατόρια και την υποστήριξη μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

PayPal

«Δεν αρκεί να καταδικάζουμε τον ρατσισμό. Πρέπει να είμαστε αντιρατσιστές» δήλωσε ο Dan Schulman, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PayPal

Σε ένα μήνυμα προς όλους τους υπαλλήλους, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PayPal, Dan Schulman ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα επενδύσει 530 εκατ. δολάρια για την προώθηση της φυλετικής ισότητας και της ένταξης.

Ο στρατηγικός εταίρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θα κάνει τα εξής, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών:  Θα επενδύσει στην ποικιλομορφία και την ένταξη στην PayPal, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού προγραμματισμού, της συμμετοχής στην κοινότητα και της πρόσληψης από πανεπιστήμια και κολέγια και των πρωτοβουλιών δημόσιας υπεράσπισης. Η εταιρεία θα επανεξετάσει επίσης το υλικό μάρκετινγκ για να διασφαλίσει ότι θα παρουσιάσει και θα γιορτάσει την ποικιλομορφία της κοινότητας PayPal.

Δημιούργησε επίσης ένα ταμείο ευκαιριών ύψους 500 εκατ. δολαρίων «για να υποστηρίξει και να ενισχύσει τις λιγότερο αντιπροσωπευόμενες μειονοτικές επιχειρήσεις και κοινότητες μακροπρόθεσμα, και για να βοηθήσει στην προώθηση της οικονομικής υγείας, της πρόσβασης και της δημιουργίας πλούτου μεταξύ γενεών». Επίσης, θα προσφέρει 10 εκατ. δολ. σε επιχορηγήσεις έκτακτης ανάγκης σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε Αφροαμερικάνους και επηρεάζονται από την κρίση της πανδημίας ή την κρίση φυλετικής δικαιοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Apple

Στις 11 Ιουνίου, η Apple ανακοίνωσε την έναρξη της πρωτοβουλίας Apple Racial Equity and Justice, μια επένδυση 100 εκατ. δολαρίων.

Η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην εκπαίδευση, την οικονομική ισότητα και τη μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Tim Cook. Συγκεκριμένα, η Apple θα συνεργαστεί με ιστορικά κολέγια και πανεπιστήμια, κοινοτικά κολέγια, εκπαιδευτικούς και φοιτητές, καθώς και με την πρωτοβουλία Equal Justice. Επιπλέον, η Apple θα επικεντρωθεί στην «ανάπτυξη και ανάδειξη» αφροαμερικανών προγραμματιστών και στην αύξηση των δαπανών με αφροαμερικανούς συνεργάτες στην αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας, καθώς και στην προσπάθεια βελτίωσης της διαφορετικότητας και της ένταξης στην εταιρεία. Της πρωτοβουλίας θα ηγηθεί η Lisa Jackson, Αντιπρόεδρος της Apple για το Περιβάλλον, την Πολιτική και τις Κοινωνικές Πρωτοβουλίες.

LEGO 

Η LEGO δωρίζει 4 εκατ. δολάρια σε οργανισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες που υποστηρίζουν παιδιά αφροαμερικανικών κοινοτήτων και εκπαιδεύουν τα παιδιά σχετικά με τη φυλετική ισότητα, σύμφωνα με τη δήλωση της ολλανδικής εταιρείας παιχνιδιών. Επιπλέον, η εταιρεία σταμάτησε την προώθηση σετ παιχνιδιών με αστυνομικούς, πυροσβέστες, εγκληματίες, οχήματα έκτακτης ανάγκης ως ένδειξη σεβασμού στο κίνημα διαμαρτυρίας των Black Lives Matter. «Ζητήσαμε από τους συνεργάτες μας να μην δημοσιεύσουν διαφημιστικό περιεχόμενο LEGO ως μέρος της απόφασής μας να σεβαστούμε το #BlackOutTuesday και να θέσουμε σε παύση την ανάρτηση περιεχομένου στα κανάλια κοινωνικών μέσων μας ως απάντηση στα τραγικά γεγονότα στις ΗΠΑ», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Uber

Οι δύο εταίροι του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δωρίζουν εκατομμύρια σε οργανισμούς που εργάζονται για την αστυνομική μεταρρύθμιση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Uber ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει συνολικά 1 εκατ. δολάρια σε δύο οργανισμούς μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης, το Κέντρο Policing Equity και την πρωτοβουλία Equal Justice. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uber Dara Khosrowshahi έγραψε στο Twitter ότι «η διαρκής αλλαγή θα προέλθει μόνο από τη μεταρρύθμιση των συστημάτων που μας οδήγησαν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden-usa
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Τραγικό λάθος η αφαίρεση του δικαιώματος στην άμβλωση

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την λύπη του για την θλιβερή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας ώστε να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες τις άλλες «προσωπικές ελευθερίες». 
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να ακυρώσει το «Obamacare»

Η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε να προσφερθεί μια ασφαλιστική κάλυψη υγείας σε 31 εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν διέθεταν. Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούσαν πάντα την υποχρέωση ασφάλισης ως κατάχρηση εξουσίας της κυβέρνησης.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο οι τεχνολογικοί «γίγαντες» για μονοπωλιακές τακτικές

Παράλληλα, προωθείται ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο με στόχο ένα νομοθέτημα, που είναι γνωστό ως Άρθρο 230 και προσφέρει προστασία στις τεχνολογικές πλατφόρμες από ποινικές ευθύνες σχετικά με τις αναρτήσεις των χρηστών τους.
Trump, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκινάει αύριο η δεύτερη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία

Οι συνήγοροι του πρώην προέδρου, από την άλλη, στη σύνοψη της τακτικής που θα ακολουθήσουν και η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Γερουσία, επιμένουν ότι η παραπομπή του είναι αντισυνταγματική και για αυτό θα πρέπει να απορριφθεί το κατηγορητήριο.