ΓΔ: 2651.07 -0.76% Τζίρος: 328.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αλεξάντερ Ντόμπριντ ομιλία

Γερμανία: Παράταση συνοριακών ελέγχων και μετά τον Σεπτέμβριο

Ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών Ντόμπριντ ανακοίνωσε διατήρηση των συνοριακών ελέγχων μετά τον Σεπτέμβριο λόγω των γεγονότων στη Θέουτα. Οι αστυνομικοί ζητούν ενίσχυση μέτρων, ενώ η Αριστερά προτείνει υποδοχή μεταναστών από Ισπανία.

Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία βρίσκονται οι συνοριακοί έλεγχοι στα χερσαία σύνορα, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Θέουτα. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU) ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παρατείνει τους ελέγχους και μετά τον Σεπτέμβριο, οπότε και λήγει η ισχύς του μέτρου, με στόχο τη διατήρηση των επιτευγμάτων στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.

Όπως δήλωσε ο κ. Ντόμπριντ, οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα παραμείνουν ευέλικτοι και προσαρμοσμένοι, χωρίς να προσδιορίσει τη διάρκεια της παράτασης. Το μέτρο ισχύει από τις 16 Σεπτεμβρίου 2024, έχοντας ανανεωθεί τρεις φορές, μετά από απόφαση της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς και της υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ (SPD). Ο υπουργός τόνισε ότι «η κατάσταση στη Θέουτα καταδεικνύει την ασταθή φύση της παράνομης μετανάστευσης», αναφερόμενος στην παράνομη είσοδο περίπου 60.000 μεταναστών από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα.

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς επισήμανε πως η Ισπανία πρέπει άμεσα να ελέγξει την κατάσταση, ενώ χαιρέτισε τη στάση της Μαδρίτης να μην επιτρέψει την είσοδο παράνομων μεταναστών στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Παράλληλα, κάλεσε το Μαρόκο να δεχτεί πίσω τους παράνομους μετανάστες.

Η Γερμανική Ένωση Αστυνομικών (GdP) προειδοποίησε για πιθανή αύξηση προσπαθειών παράνομης εισόδου στη Γερμανία, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Ο πρόεδρος του τμήματος Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του GdP, Αντρέας Ρόσκοπφ, ανέφερε ότι απαιτείται εισαγωγή τεχνολογίας drone, αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, σύγχρονων περιπολικών και ευέλικτων συνοριακών ελέγχων. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία κοινής δράσης των κρατών-μελών της ΕΕ και τη στήριξη της Ισπανίας στη διαχείριση της κρίσης.

Ο εκπρόσωπος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Αλεξάντερ Τρομ, χαρακτήρισε τη Θέουτα ως «πρώτη πραγματική δοκιμασία αντοχής» για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (CEAS). Από την πλευρά του SPD, ο Σεμπάστιαν Φίντλερ προειδοποίησε για αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ενώ η Αλίς Βάιντελ της AfD πρότεινε προσωρινή αναστολή της Σένγκεν για την Ισπανία. Η Αριστερά, αντίθετα, ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δεχθεί μετανάστες από τη Θέουτα, τονίζοντας ότι «η περαιτέρω απομόνωση δεν θα λύσει το πρόβλημα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροδρόμιο Βερολίνου Τέγκελ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Drone ανάγκασε κλείσιμο του αεροδρομίου Βερολίνου για 45 λεπτά

Συναγερμός σήμανε στο αεροδρόμιο Βερολίνου λόγω drone, με διακοπή πτήσεων για 45 λεπτά. Πτήσεις εκτράπηκαν σε Δρέσδη και Λειψία. Φέτος, έχουν καταγραφεί 28 θεάσεις drones, οι περισσότερες στη Γερμανία.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αντιδράσεις για τις σχέσεις της Αριστεράς στο Βερολίνο με το οργανωμένο έγκλημα

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία του Ίσα Ρέμο, αρχηγού διαβόητης συμμορίας, στο πάρτι νίκης της Αριστεράς στο Βερολίνο, με το κόμμα να δηλώνει πως δεν ελέγχουν τους καλεσμένους.
Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσκόπηση: Το 55% ζητά παραίτηση Μερτς στη Γερμανία

Τουλάχιστον ένας στους δύο πολίτες ζητά την παραίτηση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, ενώ, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις, η AfD διατηρεί προβάδισμα άνω των 7 μονάδων έναντι του CDU, με τους Πράσινους και το SPD να ακολουθούν.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Bundestag προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη

Το ντοκιμαντέρ «Πες μου/Tell me», με θέμα τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, προκαλώντας συγκίνηση και συζήτηση για τη μετάδοση της ιστορικής μνήμης.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ά. Σκέρτσος: Τα πολιτικά άκρα ισχυροποιούνται όταν οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν

Ο Άκης Σκέρτσος τονίζει τη διαφορά πολιτικού κλίματος Ελλάδας και Γερμανίας, σχολιάζοντας τα γερμανικά εκλογικά αποτελέσματα και τη δυναμική των άκρων. Καλεί σε προσοχή πριν εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ταγιάνι: Η AfD είναι ανθιταλικό κόμμα και θέλει απόσχιση του Νότιου Τιρόλου

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι καταγγέλλει πως το AfD προωθεί την απόσχιση του Νοτίου Τιρόλου από την Ιταλία και το χαρακτηρίζει «αντιιταλικό κόμμα». Αφορμή συνέδριο του AfD για τα 80 χρόνια της συμφωνίας Ιταλίας-Αυστρίας.