ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης ενόψει «σκληρού» Brexit παρουσίασε το Λονδίνο

Το Λονδίνο παρουσίασε επικαιροποιημένα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα και να «διασκεδάσει» τις ανησυχίες.

Η Βρετανία προσπάθησε σήμερα να περιορίσει τις ανησυχίες για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, παρουσιάζοντας μια σειρά από σχέδια έκτακτης ανάγκης, στα οποία περιλαμβάνονται νέες συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους προμηθευτές ιατρικών ειδών.

Η κυβέρνηση επικαιροποίησε τα σχέδιά της και τα δημοσίευσε σήμερα σε ένα έγγραφο 155 σελίδων με τον τίτλο «Έκθεση Ετοιμότητας για τη Μη Συμφωνία», που καλύπτει τα βήματα που ελήφθησαν σε βασικά θέματα όπως τα σύνορα, τα δικαιώματα των πολιτών, την ενέργεια, τη βιομηχανία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Σε κάθε σημείο, η κυβέρνηση θα είναι ειλικρινής για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά καθώς και ξεκάθαρη για τις ευκαιρίες», δήλωσε ο Μάικλ Γκόουβ, ο υπουργός επικεφαλής των προετοιμασιών. «Μαζί, κυβέρνηση, επιχειρήσεις και πολίτες μπορούν να εργαστούν για να ετοιμαστούν για το Brexit – και να προσμένουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση».

Τα προηγούμενα έγγραφα που είχαν διαρρεύσει αναφέρονταν στην πιθανότητα κοινωνικών αναταραχών, καθώς και ελλείψεων σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας – αν και η κυβέρνηση είχε τότε αναφέρει ότι πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, το οποίο προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν.

Το σημερινό έγγραφο, που σε μεγάλο βαθμό καλύπτει ήδη ανακοινωθέντα μέτρα έκτακτης ανάγκης και συμβουλές προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, καθορίζει τη δημιουργία μιας νέας «Μονάδας Στήριξης» προκειμένου να βοηθήσει τους προμηθευτές ιατρικών ειδών να προετοιμαστούν.

«Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι εταιρίες έχουν έτοιμα τα απαραίτητα τελωνειακά έγγραφα για τις ρυθμίσεις στα σύνορα ενόψει του Brexit στις 31 Οκτωβρίου, εάν αποχωρήσουμε χωρίς μια συμφωνία», όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό έγγραφο. «Αυτές οι ομάδες ειδικών θα είναι σε θέση να δώσουν στους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στους κλάδους υγείας και κοινωνικής πρόνοιας επικαιροποιημένες συμβουλές και πρακτικές οδηγίες για τα βήματα που χρειάζεται να κάνουν προκειμένου να προετοιμαστούν».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι βρετανικές βιομηχανίες αυτοκινήτων λένε «Όχι» σε Brexit χωρίς συμφωνία

Παράγοντες και στελέχη του κλάδου των αυτοκινήτων, του μεγαλύτερου εξαγωγέα προϊόντων της χώρας, έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η παραγωγή θα πληγεί από δασμούς και καθυστερήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Προετοιμασμένες οι βρετανικές τράπεζες για το Brexit

Η Τράπεζα της Αγγλίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ήδη προετοιμάσει τις ιδιωτικές τράπεζες ώστε να αντεπεξέλθουν σε οποιοδήποτε σοκ προκαλέσει η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.