ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν

Ιράν: Η Τεχεράνη διαψεύδει τους ισχυρισμούς Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις διέψευσαν τους ισχυρισμούς Τραμπ για «πλήρη» έλεγχο των Στενών του Ορμούζ, τονίζοντας ότι το πέρασμα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του Ιράν και κανένα πλοίο δεν περνά χωρίς την άδειά τους.

Σε αυστηρή απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν την Ουάσιγκτον για ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας Στενών του Ορμούζ. Το θέμα της κυριαρχίας και της διαχείρισης στα Στενά παραμένει στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ιμπραΐμ Ζολφαγκάρι, εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων Χατάμ αλ Ανμπίγια, χαρακτήρισε ως "ψέματα και επινοήσεις" τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για ανεμπόδιστη διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ. Υπογράμμισε ότι το πέρασμα παραμένει υπό τον πλήρη έλεγχο της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ενώ κανένα εμπορικό ή πετρελαιοφόρο δεν μπορεί να το διασχίσει χωρίς την έγκριση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μέσω ανάρτησής του στο Truth Social, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν τον «πλήρη» έλεγχο των Στενών και σκοπεύουν να τον διατηρήσουν. Ωστόσο, και άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι διέψευσαν δημόσια τις αμερικανικές δηλώσεις, τονίζοντας ότι η διαχείριση παραμένει στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής μονάδας Μπασίτζ, Χοσεΐν Ταΐμπ, ανέφερε πως τα Στενά του Ορμούζ βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ισλαμικής Δημοκρατίας και ότι η ασφάλεια της περιοχής διασφαλίζεται από το Ιράν. Οι εχθροπραξίες μεταξύ των δύο χωρών αναζωπυρώθηκαν μετά την κατάρρευση του μνημονίου συνεννόησης που είχε συναφθεί με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις έχουν σταματήσει από τα τέλη Ιουλίου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν διαψεύδονται από την Τεχεράνη, η οποία δηλώνει ότι συνομιλεί μόνο με το Ομάν για μελλοντικές διαδρομές διέλευσης. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «εσφαλμένους υπολογισμούς» σχετικά με τα Στενά, ενώ ο βουλευτής Μπεχνάμ Σαεντί επιβεβαίωσε την απαγόρευση διέλευσης ισραηλινών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων από το σημείο, ανεξαρτήτως συνθηκών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ περιμένει επανέναρξη συνομιλιών με Ιράν αυτή την εβδομάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι οι συνομιλίες με το Ιράν θα ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ απέρριψε την ειρηνευτική πρόταση της Τεχεράνης, λέγοντας πως οι Ιρανοί υπερεκτίμησαν τη διαπραγματευτική τους θέση.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Περιμένω επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν εντός της εβδομάδας

Ο Τραμπ δήλωσε στην Axios πως αναμένει νέες συνομιλίες με το Ιράν εντός της εβδομάδας, ενώ η Τεχεράνη επιμένει σε διπλωματική λύση, ζητώντας σεβασμό των όρων της για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και τον τερματισμό της κρίσης.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν παραμένει αμετακίνητο στους όρους του για το Ορμούζ

Η Τεχεράνη ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ξανανοίξει το στενό του Ορμούζ αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι της, παρά την απόρριψη ιρανικής πρότασης από τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως δεν παραιτείται από τα δικαιώματά της, αν και παραμένει ανοιχτή σε διάλογο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Απέρριψε την πρόταση του Ιράν για το στενό του Ορμούζ

Ο Τραμπ απέρριψε πρόταση του Ιράν για επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ και τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ βγαίνουν κερδισμένες.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απορρίπτει την πρόταση του Ιράν για το στενό του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε ιρανική πρόταση για το άνοιγμα του στενού του Ορμούζ σε επτά ημέρες, εκφράζοντας αμφιβολίες για τις προθέσεις της Τεχεράνης και δημοσίευσε χάρτη που μετονομάζει το στενό σε «στενό Τραμπ».
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ ζητά ΗΠΑ και Ιράν να λύσουν διαφορές για την Ταϊβάν

Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε ΗΠΑ και Ιράν να επιλύσουν άμεσα τις διαφορές τους μέσω διαλόγου, ενώ προέτρεψε τον Τραμπ για σύνεση στο ζήτημα της Ταϊβάν. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Σι «εξαιρετική».