ΓΔ: 2602.41 -0.64% Τζίρος: 254.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Η Apple, η απάτη του 1 δισ. δολ. και η δικαστική περιπέτεια

Καταναλωτές ζητούν αποζημίωση από την Apple, κατηγορώντας την κορυφαία τεχνολογική εταιρεία ότι βγήκε κερδισμένη από απάτη με την κάρτα δώρων του iTunes.

Σε νέες δικαστικές μάχες μπλέκει η Apple, έπειτα από αγωγή που κατέθεσαν σε Δικαστήριο στην Καλιφόρνια επτά πελάτες της, που κατηγορούν την εταιρεία τεχνολογίας πως επέτρεψε να πραγματοποιηθεί απάτη μέσα από την κάρτα δώρων του iTunes, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από αυτούς.

Η απάτη λειτουργούσε ως εξής: Εμφανιζόταν κάποιος στους πελάτες της Apple, ως υπάλληλος της αμερικανικής εφορίας (IRS) και ζητούσε να πληρωθεί μέσω των καρτών δώρων iTunes. Η απάτη έλαβε τόσο μεγάλες διαστάσεις, που δημιουργήθηκε ιστοσελίδα που προειδοποιούσε τους πελάτες για παρόμοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα όμως με τη νέα αγωγή που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, η Apple κατηγορείται πως «εν γνώσει της και από δική της αμέλειεα» επέτρεπε να συμβαίνει η απάτη με τις κάρτες δώρων.  Ο τεχνολογικός κολοσσός κατηγορείται επίσης πως παραπλάνησε τους πελάτες της, καθώς τους ενημέρωσε πως τα χρήματα που εκλάπησαν από τους λογαριασμούς τους δεν μπορούν να ανακτηθούν. 

Ανεξαρτήτως του τρόπου που κάποιος παίρνει μια κάρτα δώρου iTunes, η Apple λαμβάνει προμήθεια 30% από τις εφαρμογές που αγοράζονται μέσω του App Store, με τον κολοσσό της τεχνολογίας να υπολογίζεται πως βγήκε κερδισμένος από την απάτη με τις κλεμμένες κάρτες δώρων. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, περίπου 300 εκατ. δολάρια από την απάτη του 1 δισ. δολαρίων μπορεί να έχει καταλήξει στα ταμεία της εταιρείας.

Το διαδικτυακό blog της Apple σημειώνει την πολιτική της εταιρείας να διατηρεί στοιχεία για τις αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του App Store για περίοδο τεσσάρων με έξι εβδομάδων. Όπως αναφέρει το blog, στο χρονικό αυτό διάστημα, η Apple μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πόρους σαν αποζημίωση στα θύματα αυτής της απάτης. Η Apple πάντως μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να προβεί σε οποιαδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπανδρέου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπανδρέου: Συνάντηση με τον CEO της Apple, Τιμ Κουκ

Συνάντηση με τον Τιμ Κουκ είχε ο Νίκος Παπανδρέου σε εκδήλωση της Apple για νέες εφαρμογές ηλικιακού ελέγχου. Συζήτησαν θέματα ασφάλειας και ψυχικής υγείας ανηλίκων, με τον Κουκ να προτείνει τακτική επικοινωνία για τα θέματα αυτά.
Κτήριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Τιμ Κουκ: Στηρίζει τις πρωτοβουλίες ΕΕ για ασφάλεια παιδιών online

Ο Τιμ Κουκ χαιρέτισε στο Στρασβούργο τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για ενίσχυση της προστασίας των ανηλίκων στο διαδίκτυο, στηρίζοντας τη διαφάνεια και τον μεγαλύτερο έλεγχο των χρηστών στα δεδομένα τους, και καλωσορίζοντας το νέο νομοσχέδιο EU Kids Act.
Κυβερνοέγκλημα προειδοποίηση υπολογιστή
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Σχέδιο νόμου για απαγόρευση γυμνού σε ανήλικους online

Η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει άμεσα, ώστε να απαγορεύσει σε ανήλικους την αποστολή, λήψη ή προβολή γυμνών εικόνων, κρίνoντας ανεπαρκείς τις προτάσεις της Apple και Google για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.