ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τόκιο, Ιαπωνία
Φωτο: Τόκιο, Ιαπωνία. Credit: Shutterstock

Τόκιο: Εννέα νεκροί από καταρρακτώδεις βροχές

Ισχυρές βροχοπτώσεις κοντά στο Τόκιο προκάλεσαν θανάτους εννέα ανθρώπων, πλημμύρες σε πάνω από 1.000 σπίτια και σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, ενώ ο Αύγουστος θεωρείται πλέον ο πιο υγρός μήνας εδώ και 60 χρόνια.

Ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την περιοχή γύρω από την ιαπωνική πρωτεύουσα Τόκιο είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK. Το έντονο αυτό καιρικό φαινόμενο, το οποίο χαρακτηρίστηκε «άνευ προηγουμένου», προκάλεσε πλημμύρες σε περισσότερες από 1.000 κατοικίες και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες.

Οι αρχές του νομού Τσιμπά, που βρίσκεται κοντά στο Τόκιο, ανέφεραν ότι ορισμένα θύματα εντοπίστηκαν εγκλωβισμένα σε αυτοκίνητα βυθισμένα στα νερά, ενώ άλλα πνίγηκαν σε δρόμους της περιοχής.

Σύμφωνα με μετρήσεις μετεωρολογικών σταθμών, η βροχόπτωση ξεπέρασε τα 30 εκατοστά σε διάστημα 24 ωρών. Ο Αύγουστος καταγράφεται πλέον ως ο πιο υγρός μήνας των τελευταίων 60 ετών στον νομό Τσιμπά, βάσει δεδομένων της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

«Πάμε προς επίπεδο έντονης βροχόπτωσης άνευ προηγουμένου», προειδοποίησε αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης.

Το NHK, που τηρεί δικό του απολογισμό, ανέφερε ότι από τότε έχασαν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι.

Επιστήμονες σημειώνουν ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνει τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση τέτοιων φαινομένων.

Οι βροχοπτώσεις οδήγησαν τις αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις για κατολισθήσεις και να αντιμετωπίσουν διακοπές ηλεκτροδότησης, ακόμη και στην ίδια την πρωτεύουσα. Για πρώτη φορά οι μετεωρολόγοι κήρυξαν το ανώτατο επίπεδο συναγερμού για ισχυρές βροχοπτώσεις στον νομό Τσιμπά.

Το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με τις αρχές, στην πόλη Τσιμπά η συνολική βροχόπτωση είχε ξεπεράσει κατά τρεις φορές το μέσο όρο του μήνα Αυγούστου.

Περισσότερα από 70 σπίτια έχουν υποστεί μερικές καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή, ενώ πάνω από 1.000 κατοικίες πλημμύρισαν.

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι περίπου 1.200 οχήματα εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους και οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες για την απομάκρυνσή τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιαπωνία βροχές
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Τέσσερις νεκροί από πρωτοφανείς βροχές κοντά στο Τόκιο

Τέσσερις νεκροί και σοβαρά προβλήματα σε μεταφορές και ηλεκτροδότηση προκάλεσαν πρωτοφανείς βροχοπτώσεις ανατολικά του Τόκιο, εγκλωβίζοντας χιλιάδες άτομα στο αεροδρόμιο Ναρίτα και προκαλώντας τον πρώτο ανώτατο συναγερμό στη Τσίμπα.
Νυχτερινό Τόκιο Ιαπωνία
ΔΙΕΘΝΗ

Τόκιο: Μπλακάουτ παρέλυσε δύο βασικές σιδηροδρομικές γραμμές, 673.000 επιβάτες

Διακοπή ρεύματος στο σιδηροδρομικό δίκτυο του Τόκιο ανέστειλε τις γραμμές Γιαμανότε και Κεϊχίν-Τοχόκου, επηρεάζοντας περίπου 673.000 επιβάτες. Αναφέρθηκε καπνός/φωτιά σε μετασχηματιστή κοντά στον Ταμάτσι.
Καταστροφή τυφώνα Ιαπωνία
ΔΙΕΘΝΗ

Εννέα νεκροί από τον τυφώνα Ντουτζουάν στην Ιαπωνία

Στους 9 έφτασαν οι νεκροί από τον τυφώνα Ντουτζουάν στην περιοχή του Τόκιο, με σωστικά συνεργεία να αναζητούν 4 αγνοούμενους σε Τσίμπα και Κανάγκαουα, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί.
Καταστροφή τυφώνα Ιαπωνία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Επτά νεκροί και μεγάλες διακοπές ρεύματος από τον τυφώνα Ντουτζουάν

Ο τυφώνας Ντουτζουάν προκάλεσε τουλάχιστον επτά νεκρούς και πέντε αγνοούμενους κοντά στο Τόκιο, ενώ 58.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα. Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τους αγνοούμενους μετά από κατολισθήσεις.
Πλημμυρισμένος δρόμος νερού
ΔΙΕΘΝΗ

Τυφώνας Ντουτζουάν: 300 πτήσεις ακυρώθηκαν, απομάκρυνση 1,6 εκατ. Ιαπώνων

Ο τυφώνας Ντουτζουάν προκάλεσε την ακύρωση 275 πτήσεων και την απομάκρυνση 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων στην Ιαπωνία, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολισθήσεις. Η καταιγίδα κινείται πλέον μακριά από την ακτή.