ΓΔ: 2650.24 0.52% Τζίρος: 102.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:43:38
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

Ο Τραμπ απειλεί με βομβαρδισμό του Ομάν αν δεν κλείσει συμφωνία για το Ορμούζ

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι θα βομβαρδίσει το Ομάν αν εμποδίσει συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ, λόγω συνομιλιών Ομάν-Ιράν χωρίς συμμετοχή ΗΠΑ.

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σήμερα (17.8.2026), λέγοντας ότι θα βομβαρδίσει το Ομάν, σε περίπτωση που η χώρα «σταθεί εμπόδιο» σε συμφωνία που αφορά τα Στενά του Ορμούζ, καθώς Μουσκάτ και Τεχεράνη διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες χωρίς την Ουάσινγκτον σχετικά με αυτή την στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό.

Το Ομάν και το Ιράν, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιούν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες χωρίς την παρουσία των ΗΠΑ, αναφορικά με τη διαχείριση της συγκεκριμένης στρατηγικής θαλάσσιας οδού.

«Αν το Ομάν σταθεί εμπόδιο στην πορεία μας, θα τους ταράξουμε στους βομβαρδισμούς», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον δημοσιογράφο του Fox News, Τρέι Γινγκστ, σύμφωνα με ανάρτησή του στο X. Ο Τραμπ απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τις συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ αυτών των δύο χωρών.

Ιρανοί και Ομανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες εδώ και εβδομάδες για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, που εκτείνεται μεταξύ των ακτών των δύο χωρών.

Η Τεχεράνη έχει ουσιαστικά κλείσει τα Στενά από τα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την ισραηλινο-αμερικανική επίθεση στο Ιράν, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ επέβαλαν αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια.

«Οι συνομιλίες μεταξύ Ιράν και Ομάν συνεχίζονται με σοβαρότητα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Πραγματοποιούνται ανταλλαγές απόψεων σχετικά με το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Τραμπ μιλώντας στο Fox News κάλεσε επίσης το Ιράν να «υψώσει τη λευκή σημαία της συνθηκολόγησης». «Δεν βιάζομαι», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι οι ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ «δεν αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μου».

Ο Γινγκστ, δημοσιογράφος του Fox News, τόνισε επίσης ότι ο Τραμπ παραδέχθηκε την ύπαρξη μιας άμεσης γραμμής επικοινωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Φρουρών της Επανάστασης, της ισχυρής ένοπλης δύναμης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Τεχεράνη επανέλαβε το Σάββατο ότι το Στενό του Ορμούζ «θα παραμείνει ιρανικό», αφού ο Τραμπ δήλωσε ότι αυτή η θαλάσσια οδός, θα γίνεται μέρος του αμερικανικού εδάφους μόλις το Ιράν «ηττηθεί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υποψίες για Ιράν στην υπόθεση Flydubai, απειλεί με σφοδρά πλήγματα

Ο Τραμπ απείλησε με ισχυρά αντίποινα αν αποδειχθεί εμπλοκή της Τεχεράνης σε επίθεση σε πτήση Flydubai, ενώ το Ισραήλ αναφέρθηκε στην ισλαμιστική κατήχηση του υπόπτου. Τα κίνητρα του φερόμενου δράστη παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σκληρή απάντηση στις ΗΠΑ αν το Ιράν εμπλακεί σε επεισόδιο πτήσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σκληρά αν αποδειχθεί εμπλοκή του Ιράν στο περιστατικό της flydubai, όπου συγκυβερνήτης προσπάθησε να ρίξει το αεροσκάφος από Ντουμπάι προς Τελ Αβίβ.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανοικτή επιστολή Φρουρών Επανάστασης προς ψηφοφόρους στις ΗΠΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν καλούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να απορρίψουν τις πολιτικές Τραμπ και να δεχτούν ειρηνική συνύπαρξη, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή που επικρίνει τη στήριξη σε Ισραήλ και πολέμους.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλές Φρουρών Επανάστασης με επιθέσεις σε ενέργεια μετά Τραμπ

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Γαλιμπάφ προειδοποίησε για επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές αν παραμείνουν μπλοκαρισμένες οι πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου, απαντώντας στις απειλές του Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.