ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας

Κίνα: Εντολή για κλείσιμο αμερικανικού προξενείου 

Πέραν της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, οι ΗΠΑ διαθέτουν πέντε προξενεία στην ηπειρωτική Κίνα (Καντόνα, Σαγκάη, Σενγιάνγκ, Τσενγκντού, Ουχάν) και στο Χονγκ Κονγκ.

Η κυβέρνηση της Κίνας διέταξε το κλείσιμο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην κινεζική μεγαλούπολη Τσενγκντού (νοτιοδυτικά), τρεις ημέρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να κλείσει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον (Τέξας, νότια).

Η απόφαση αποτελεί «νόμιμη και αναγκαία αντίδραση στα παράλογα μέτρα των ΗΠΑ», υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ δεν διευκρίνισε την προθεσμία εντός της οποίας η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία θα πρέπει να κλείσει τις πόρτες της. Στην περίπτωση του Χιούστον, η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε παρά 72 ώρες στους κινέζους διπλωμάτες για να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους.

Πέραν της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, οι ΗΠΑ διαθέτουν πέντε προξενεία στην ηπειρωτική Κίνα (Καντόνα, Σαγκάη, Σενγιάνγκ, Τσενγκντού, Ουχάν) και στο Χονγκ Κονγκ.

Η διπλωματική αποστολή στην Τσενγκντού, η οποία ιδρύθηκε το 1985, καλύπτει όλη τη νοτιοδυτική Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ. Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, μετρά περίπου 200 υπαλλήλους.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υποστήριξε χθες Πέμπτη ότι το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον αποτελούσε άντρο μέσω του οποίου γινόταν «κατασκοπεία» από τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες και διαπραττόταν «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας» των ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνελήφθη 34χρονη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας από το FBI

Το FBI συνέλαβε τη 34χρονη Γουανγίνγκ Τζανγκ, που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, παρακολουθώντας πρόσωπο κοντά σε Ταϊβανό αξιωματούχο στις ΗΠΑ και στέλνοντας υλικό στις κινεζικές αρχές.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Υπέρ συνόδου Ρωσίας-Κίνας-ΗΠΑ, κατά παύσης πληγμάτων στην Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως είναι έτοιμος για τριμερή συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ και Ντόναλντ Τραμπ, αρκεί να οριστεί πρώτα η ατζέντα. Το Κρεμλίνο τη βλέπει πιθανή στο Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, ενώ αρνείται διακοπή επιθέσεων στην Ουκρανία.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις για φερόμενη διακίνηση όπλων προς το Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε 10 άτομα και οντότητες από Κίνα και Πακιστάν, κατηγορώντας τους ότι βοήθησαν το Ιράν να αποκτήσει όπλα. Το ΥΠΟΙΚ δηλώνει αποφασισμένο να πλήξει όσους στηρίζουν το ιρανικό καθεστώς.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Στις ΗΠΑ τα δύο γιγάντια πάντα που της δώρισε η Κίνα

Δύο γιγαντιαία πάντα από την Κίνα έφτασαν στις ΗΠΑ, μετά τη σύνοδο κορυφής Ουάσιγκτον-Πεκίνο με Τραμπ και Σι. Η μεταφορά έγινε βάση συμφωνίας που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα και ενισχύει τους διπλωματικούς δεσμούς των δύο χωρών.