ΓΔ: 2655.02 0.87% Τζίρος: 87.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:57:37
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone

ΟΗΕ και Ερυθρός Σταυρός απαιτούν άμεσες συνομιλίες για τα αυτόνομα όπλα

Η Μ. Σπόλιαριτς (Ερυθρός Σταυρός) και ο Α. Γκουτέρες (ΟΗΕ) ζητούν επείγουσες διαπραγματεύσεις για νομικό περιορισμό των αυτόνομων όπλων που σκοτώνουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, τονίζοντας τον ηθικό κίνδυνο τους.

Προειδοποίηση για τα αυτόνομα όπλα που έχουν τη δυνατότητα να σκοτώνουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση απευθύνουν η επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Μιριάνα Σπόλιαριτς και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, καλούν για επείγουσες διαπραγματεύσεις με στόχο τον περιορισμό της χρήσης αυτών των συστημάτων.

Όπως αναφέρουν, «βρισκόμαστε επικίνδυνα κοντά στην υπέρβαση μίας ηθικής κόκκινης γραμμής: της αυτόνομης στοχοποίησης ανθρώπων από μηχανές». Τονίζουν την ανάγκη άμεσης έναρξης διαπραγματεύσεων για την υιοθέτηση ενός νομικά δεσμευτικού μηχανισμού ρύθμισης των αυτόνομων οπλικών συστημάτων, με σαφείς απαγορεύσεις και περιορισμούς.

Πλήρως αυτόνομα οπλικά συστήματα χρησιμοποιούνται ήδη από ορισμένους στρατούς, όπως αντιπυραυλικά συστήματα επί πλοίων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για χρήση τους εναντίον ανθρώπων.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν ανησυχία σχετικά με τα συστήματα που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Υποστηρίζουν ότι δεν είναι πάντα προβλέψιμα ή ελεγχόμενα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μοιραίων λαθών, όπως αποτυχία στην αναγνώριση τραυματιών ή στρατιωτών που παραδίδονται. Επιπλέον, σε περίπτωση τέτοιων λαθών, καθίσταται δυσκολότερη η απόδοση ευθυνών για μελλοντικά εγκλήματα πολέμου.

Η κοινή δήλωση των Μιριάνα Σπόλιαριτς και Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως «τα κράτη πρέπει να επιδείξουν πολιτικό θάρρος και να κινηθούν πέραν των συζητήσεων προς αποφασιστική δράση». Ζητούν οι συνομιλίες για τα αυτόνομα οπλικά συστήματα να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο, στη διάρκεια διάσκεψης στη Γενεύη.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι διαφόρων χωρών πρόκειται να συναντηθούν σύντομα στη Γενεύη, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τον ρόλο των αυτόνομων όπλων σε συγκρούσεις στην Ουκρανία, το Σουδάν, τη Γάζα, το Ιράν και τον Κόλπο.

Οι σχετικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2014 και έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, ωστόσο η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτερο ρυθμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Σημαία Αϊτής
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 47 νεκροί από επίθεση συμμοριών σε κοινότητα στην Αϊτή

Τουλάχιστον 47 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε επίθεση συμμορίας σε καταυλισμό κοντά στην πρωτεύουσα της Αϊτής. Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ αγνοούνται ακόμη άτομα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τον δήμαρχο Μασιγιόν Ζαν.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρόταση για καθολικό εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στο Σουδάν

Οι ΗΠΑ πρότειναν την επέκταση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ σε όλο το Σουδάν, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της σύρραξης, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και αυξάνονται οι κίνδυνοι εμπλοκής γειτονικών χωρών.
Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες προσφέρει βοήθεια για διευκόλυνση μεταφοράς λιπασμάτων

Ο Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε ο ΟΗΕ να συμβάλει στη διευκόλυνση των θαλάσσιων μεταφορών λιπασμάτων, ιδίως λόγω των δυσκολιών στο στενό του Ορμούζ, με τη δημιουργία μηχανισμού καταγραφής και επαλήθευσης πλοίων.
Γιώργος Γεραπετρίτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Επικοινώνησε με τον Ινδό ΥΠΕΞ, θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ινδό ΥΠΕΞ Σ. Τζαϊσανκάρ για διμερή και περιφερειακά θέματα. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ προσκάλεσε τον Ινδό ομόλογό του στην Ελλάδα και συμφώνησαν να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στον ΟΗΕ.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ζητά ΓΓ ΟΗΕ που θα ενισχύσει αξιοπιστία και θα καταδικάσει αντισημιτισμό

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχώρησε σε νέα άτυπη ψηφοφορία για τον επόμενο Γενικό Γραμματέα, με τη Ροντρίγκες Μπίρκετ να ξεχωρίζει. Ο Ισραηλινός πρέσβης τόνισε την ανάγκη για ηγεσία που θα αλλάξει το σύστημα του ΟΗΕ.