Η αντίθεση της Χεζμπολά στη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ παραμένει αμετακίνητη, όπως επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του σιιτικού κινήματος σε δημόσια τοποθέτησή του την Παρασκευή. Παρά τις απώλειες που υπέστη η οργάνωση από τα δύο πολεμικά μέτωπα με τον ισραηλινό στρατό από το 2023, ο Ναΐμ Κάσεμ διαμηνύει ότι δεν υπάρχει πρόθεση παράδοσης.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολά, το Αλ Μανάρ, ο κ. Κάσεμ τόνισε: «Είμαστε αντίθετοι στη συμφωνία-πλαίσιο και καλούμε να εγκαταλειφθεί». Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, προβλέπει την ανάκτηση της κυριαρχίας του λιβανικού στρατού σε περιοχές του νότιου Λιβάνου, με βασικό όρο τον αφοπλισμό της Χεζμπολά, ξεκινώντας από «πιλοτικές ζώνες» όπου θα αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα.
Ο κ. Κάσεμ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «αθέμιτη, παράνομη και ταπεινωτική», υποστηρίζοντας ότι πλήττει τη λιβανική εθνική κυριαρχία και δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα της χώρας. Επιπλέον, εξέφρασε την αντίθεσή του τόσο προς τις πιλοτικές ζώνες όσο και προς την επιτροπή επαλήθευσης που έχει αναλάβει την επιτήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας.
Σύμφωνα με πηγή της προεδρίας του Λιβάνου, κατά τις πρόσφατες συνομιλίες στη Ρώμη στις αρχές Αυγούστου, συζητήθηκε η συμμετοχή τρίτων χωρών στην επιτροπή επαλήθευσης, η οποία θα εποπτεύει την ανάπτυξη του λιβανικού στρατού στις πιλοτικές ζώνες και την καταστροφή των όπλων και υποδομών της Χεζμπολά. Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο, χωρίς να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
Το σιιτικό κίνημα κατηγορείται για την εμπλοκή του Λιβάνου στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, μετά από εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ στις 2 Μαρτίου, ως αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ. Η απάντηση του ισραηλινού στρατού ήταν μαζικοί βομβαρδισμοί και χερσαία εισβολή, με πάνω από 4.300 νεκρούς σύμφωνα με τις αρχές της Βηρυτού.
Παρά τη σχετική αποκλιμάκωση της βίας μετά την καταρχήν συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και την υπογραφή της συμφωνίας-πλαισίου τον Ιούνιο, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, με νέα ένταση τις τελευταίες ημέρες στον νότιο Λίβανο, όπου καταγράφηκε και ο θάνατος μιας γυναίκας, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.
Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να διατηρεί παρουσία σε τμήμα του νοτίου Λιβάνου, το οποίο χαρακτηρίζει ως «ζώνη ασφαλείας». Αν και η Χεζμπολά δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού στρατού το τελευταίο διάστημα, ο επικεφαλής της δήλωσε: «κρατάμε το κεφάλι ψηλά και δεν παραδινόμαστε».